WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » Wat is een header?

Wat is een header?

Een header is het bovenste gedeelte van een website. Vaak is in de header een logo te zien en bevindt ook het navigatiemenu van een website zich in dit gedeelte.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
header wplounge.nl

Op de afbeelding hierboven zie je (met rood gemarkeerd) onze header. Die van ons bestaat uit een navigatiemenu, ons logo en een extra banner met nog wat extra linkjes erin verwerkt naar handige pagina’s.

De header aanpassen via het header.php bestand

Veel WordPress-thema’s hebben een header.php-bestand. In dit bestand wordt de header van het thema bepaald. Denk hierbij aan de volgorde van bepaalde elementen, maar ook aan alles wat zich in de <head> sectie van de pagina bevindt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In die <head>-sectie wordt vaak de code geplakt voor Google Analytics en Google Webmaster Tools. Deze code is voor bezoekers van je website niet zichtbaar (behalve wanneer ze de code van je website bekijken).

Naast het bovenste gedeelte van je website heb je ook het onderste gedeelte. Het gedeelte onderin noemen we de footer. In de footer wordt vaak copyright en/of contact-informatie gegeven.

Hoe voeg ik een header afbeelding toe?

Je kan ook een headerafbeelding toevoegen. Dit doe je door naar de Customizer omgeving te gaan van je WordPress website.

In het Customizer menu navigeer je naar ‘Header’. Je krijgt de keuze uit verschillende elementen. Kies dan voor het ‘HTML’ element en sleep deze op de gewenste locatie.

Klik dan op ‘Media toevoegen’ om een headerafbeelding toe te voegen.

een header afbeelding toevoegen

HTML headers

Naast het bovenste gedeelte van je website worden ook de verschillende verschillende HTML title tags ook aangeduid als ‘headers’. Deze bestaan uit je H1 tot en met H6 titels. H1 is altijd de paginatitel. H2’s zijn de koppen, en deze koppen kun je verder indelen met de H3 tot en met H6 koppen.

Conclusie

Het kan soms vrij verwarrend zijn… Het begrip is een homoniem: een woord met twee betekenissen. Net zoals het woord ‘bank’ bijvoorbeeld.

Aan de ene kant betreft het het vaste, bovenste gedeelte van een website. Aan de andere kant is het een aanduiding voor alle titels die een webpagina bevat.