WPLounge

Sidebar

Het begrip ‘Sidebar‘ kom je erg veel tegen als je met WordPress aan de slag gaat. Bijna elke WordPress website heeft een sidebar en de sidebar is dan ook een belangrijk onderdeel van het WordPress CMS. Wat is nu precies een sidebar en wat kun je er mee?

WordPress sidebar

Een sidebar is een onderdeel van de layout van een pagina. Het is een balk aan de zijkant van een pagina waar informatie in staat. Soms hebben pagina’s geen sidebar, dan noem je een pagina full-width. Kijk eens naar de bovenstaande afbeelding. In de linker afbeelding zie je een layout met een ‘Left Sidebar’: de balk aan de linker kant van de website noem je in dat geval de sidebar. In de afbeelding aan de rechter kant zit aan de rechter kant zo’n balk: daar is er sprake van een ‘Right Sidebar’. Sidebars vind je (bijna) overal, de sidebar is een belangrijk kenmerk van een WordPress website.

Sidebar layout WordPress

Sidebar beheren

In een sidebar kun je als webmaster verschillende onderdelen plaatsen. Je kunt een ruimte maken voor wat tekst, of misschien wil je wel een afbeelding in je sidebar. Het is ook mogelijk om een WordPress menu in je sidebar te plaatsen. Al deze onderdelen heten widgets. Je kunt je sidebar beheren (widgets plaatsen) via je WordPress backend. Ga via het linkermenu naar ‘Weergave –> Widgets‘ om je sidebar te beheren. Wil je meer WordPress widgets in je sidebar plaatsen? Er zijn veel WordPress plugins die je nieuwe widgets geven.

Meer lezen?