WPLounge

Hoe activeer je een widget?

Eerder besproken we wat widgets zijn, maar… Hoe activeer je een widget? WordPress heeft veel dingen die je kunt slepen in het admin paneel, maar dat is niet altijd even duidelijk aangegeven. Toch is het niet moeilijk om een widget te activeren, in dit artikel leg ik je kort uit hoe je een widget activeert.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Widget pagina

Ga om te beginnen naar de widget pagina (Weergave –> Widgets), de pagina waar je alle widgets kunt beheren. Als het goed is ziet de pagina er ongeveer zo uit:

WordPress Widget pagina

1. Beschikbare widgets

In dit grote vak staan alle widgets die beschikbaar zijn. Hier staan een aantal standaard widgets bij die standaard geïnstalleerd zijn (Links, Pagina’s, Meta, Kalender), maar ook andere widgets. Waar kunnen deze widgets vandaan komen?

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi.
  1. Standaard bij WordPress (Links, Meta, Pagina’s, etc.)
  2. Bij je thema (sommige thema’s installeren automatisch widgets)
  3. Door een plugin (veel speciale widget plugins)

Als je met je muis over een widget gaat (Kalender, Meta, Recente reacties, etc.) zal de cursor van je muis iets veranderen. Dit is het teken dat je de muis moet indrukken en de widget moet slepen. Sleep nu een widget naar de rode 2 (je sidebar).

2. De sidebar

Nummer 2, 3 en 4 zijn eigenlijk het zelfde, maar het is duidelijker wanneer ik het apart uitleg. Nummers 3 en 4 komen zo nog uitgebreider aan bod. Bij de rode 2 zie je ‘Main Sidebar’ staan. Er is (bijna) altijd een sidebar aanwezig, maar hij heet vaak anders. Dit hangt van het thema af dat je hebt geïnstalleerd: sommige thema’s hebben meer widget-area’s dan andere thema’s. Deze widget area’s (rode 3 en rode 4) worden dan zichtbaar onder je ‘main sidebar’. In dit geval is nummer 3 “Narrow Left” en nummer 4 “Narrow Right”, maar wanneer jij een ander thema hebt kan het best zijn dat daar “Left footer”, “Center footer” en “Right footer” staat. Elke kolom (Main sidebar, Narrow Right [in dit geval], Narrow Left) is een sidebar. Elke sidebar bestaat weer uit widget-area’s (widget locaties). Kortom: hoe meer sidebars je thema heeft ingebouwd, hoe meer widget-area’s jij hebt en hoe meer widgets je kunt plaatsen!

3 & 4.

De nummers 3 en 4 zijn dus ook sidebars. Maar, misschien heb je het al gemerkt, wanneer je widgets in een van die sidebars sleept worden ze niet zichtbaar! Lijkt raar, maar is heel logisch. Een thema kan meerdere widget-area’s beschikbaar stellen. Een voorbeeld: “Footer”. De widgets die je in de sidebar “Footer” plaatst zullen dan zichtbaar worden in de footer van je website. Een ander voorbeeld: “Post”. Dit zou dan de sidebar zijn die je ziet op een post-pagina (= bericht). Nog een ander voorbeeld: “Page”. Hier geldt het zelfde als voor de “Post”: de sidebar op de vaste pagina’s. Probeer dus even uit welke sidebar in je backend (= WordPress dashboard) op welke locatie zit en noteer dit even kort, dan weet je voor eens en voor altijd waar welke widget-area zit!

Advertenties

Blijf op de hoogte!