WPLounge
Categorieën optimaliseren met Yoast
Home » WordPress Handleiding » Berichten » Categorieën en Tags

Categorieën en Tags

Categorieën en Tags zijn de twee taxonomieën waarbij je berichten kunt indelen in WordPress. De categorieën en tags vind je in WordPress terug in de in de rechterzijbalk bij het schrijven of bewerken van een bericht. Categorieën en tags hebben wellicht meer betekenis als je zou denken, als het gaat om de contentstructuur en zoekmachine optimalisatie van je website.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Categorieën en tags
Categorieën en tags in WordPress

Categorieën en tags zijn de twee belangrijkste manieren om content op een WordPress website te groeperen. Simpel gezegd zijn categorieën algemene labels, terwijl tags specifieker zijn en jouw berichten gedetailleerder beschrijven. Laten we categorieën en tags één voor één in WordPress bespreken.

Wat zijn categorieën in WordPress?

Categorieën zijn de algemene methode voor het groeperen van content op een WordPress site. Een categorie symboliseert een onderwerp of een groep onderwerpen die met elkaar verbonden zijn. Soms kan een bericht tegelijkertijd tot verschillende categorieën behoren. Wees hier terughoudend in en vermijd om 2-3 categorieën aan één bericht toe te wijzen. Het punt hier is om je content netjes te organiseren, zodat de gebruikservaring en toegankelijkheid wordt gestimuleerd voor de lezers.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Als ik bijvoorbeeld een nieuwe blog schrijf, waarin content met nieuwswaarde staat, plaats ik het in de categorie ‘Nieuws’. Wanneer ik een WordPress tutorial over het beveiligen van je website schrijf, plaats ik deze in “Tutorials” of “Website beveiliging”. Maar stel ik kom nieuws tegen met tot WordPress beveiliging, zou de desbetreffende blogs zowel onder de categorie “Nieuws” als “Website beveiliging” vallen.

Hoe bewerk je WordPress categorieën?

Ga naar Berichten / Categorieën om de categorieën op uw site te bewerken:

Hoe bewerk je categorieën in WordPress
Categorieën bewerken in WordPress

Laten we aannemen dat je een online nieuwssite beheert. Je zou dan categorieën aan kunnen maken voor elke nieuwscategorie. Bijvoorbeeld  politiek, sport, sociaal, kunst, royalty, enzovoort. Elke categorie moet voorzien zijn van het volgende:

  • een categorienaam
  • een slug
  • is het een sub- of hoofdcategorie?
  • een omschrijving

Zo kun je via deze manier nieuwe categorieën aanmaken in WordPress. Mocht een categorie niet meer relevant zijn kun je overigens in hetzelfde scherm categorieën net zo makkelijk verwijderen. In de praktijk wijs je categorieën toe aan berichten via de rechter sidebar in je WordPress backend:

Categorie

Tags

Tags zijn een stuk specifieker dan categorieën. Wanneer je bijvoorbeeld blogt over de reizen die je maakt, zou je de bezochte landen als categorieën kunnen gebruiken.

Een artikel over een bezoek aan de stad Londen zou je dan indelen in de categorie “Verenigd Koninkrijk”. Vervolgens zou je “Londen” als tag kunnen toevoegen, óf nog specifieker, de attracties die je in Londen hebt bezocht. Met tags kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Tags kunnen erg handig zijn. Bezoekers vinden met behulp van tags sneller waar ze naar op zoek zijn, en Google begrijpt nóg beter waar een artikel over gaat, doordat alle artikelen met dat onderwerp in dezelfde tag zijn ingedeeld.

Let op! Als je tags gebruikt, gebruik ze dan goed en zorg dat er niet twee tags zijn die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld “WP Plus” en “WP+”. Dit is verwarrend voor bezoekers en vermindert de waarde van tags.

Categorieën en tags optimaliseren in WordPress voor SEO

1 – Categorieën

Hoe handig ze ook zijn, categorieën en tags kunnen soms een negatief effect  hebben op SEO, als je de standaardwijze, waarop het in WordPress geordend is, niet wijzigt. De wijzigingen, waar we het nu over gaan hebben kun je aanbrengen met de Yoast SEO plugin. Na het installeren en activeren van de Yoast plugin, ga je naar “SEO” in het dashboardmenu. Ga vervolgens naar Zoekweergave en schakel over naar het tabblad Taxonomieën. Het is raadzaam om de parameter ‘Toon Categorieën in zoekresultaten’ in te stellen op Nee:

Categorieën optimaliseren met Yoast
Categorieën optimaliseren met Yoast

Als je dit doet, voorkom je dat Google je categorielijsten zelf indexeert. Hiermee kunt je mogelijke problemen met duplicate content voorkomen.

2 – Tags

Bij het optimaliseren van tags, voor de zoekmachine, gaat het vrijwel hetzelfde als bij categorieën. (ook onder Taxonomieën van de Yoast plugin):

Tags tonen in zoekmachine

Conclusie

Categorieën en tags in WordPress zijn belangrijk als het gaat om het organiseren van je contentstructuur. We raden je echt aan om eens de tijd te nemen om de juiste categorie- en tagstructuur aan te brengen op jouw website.

Hoe ga jij om met je categorieën en tags in WordPress?