WPLounge
Afbeeldingen optimaliseren
Home » WordPress Plugins » 3 WordPress Plugins om afbeeldingen te optimaliseren

3 WordPress Plugins om afbeeldingen te optimaliseren

Hoe groter je website, hoe meer ruimte deze in beslag zal nemen op je hosting pakket. Grote boosdoeners zijn natuurlijk afbeeldingen die je naar je Media bibliotheek upload, zonder ze eerst te optimaliseren!

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel geef ik 3 gratis WordPress plugins die je afbeeldingen optimaliseren (wat betreft de ruimte), zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen!

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Het is erg nuttig om je afbeeldingen te optimaliseren. Stel, je uploadt elke dag een afbeelding van 3MB. Wanneer je dat 100 dagen doet ben je 300MB aan ruimte kwijt. Zonde, want als je elke afbeelding optimaliseert en er gaat van elke afbeelding 50% af (waardoor ze nog maar 1,5MB zijn), heb je 150MB bespaard. Daarnaast laden je pagina’s sneller als je afbeeldingen minder zwaar zijn, iets wat Google ook zal waarderen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

1. ShortPixel

ShortPixel

De WordPress plugin ‘ShortPixel’ is een populaire plugin met een rating van 4,6 uit 5. Daarnaast heeft de plugin meer dan 300.000 actieve installaties. ShortPixel is simpel en effectief. Met de gratis versie kun je al 100 afbeeldingen per maand comprimeren. Als je er meer per maand wilt comprimeren kun je kiezen uit een van de aangeboden pakketten, bijvoorbeeld: 5.000 afbeeldingen voor $3,99 per maand of 16.000 afbeeldingen voor $8,33 per maand. Om afbeeldingen te comprimeren biedt ShortPixel drie opties:

1. Lossy: Dit is voor de meeste mensen de beste optie. De afbeeldingen worden zo klein mogelijk gecomprimeerd. Dus als je een goede balans wilt hebben tussen optimalisatie en beeldkwaliteit, raden we je aan Lossy te gebruiken.
2. Glossy: Deze optie is geschikt voor mensen die paginasnelheid belangrijk vinden, maar een lichte daling in snelheid kunnen aanvaarden.
3. Lossless: Lossless afbeeldingen zijn bijna volledig identiek aan het origineel, maar biedt een kleinere optimalisatie in vergelijking met Lossy of Glossy. Als je wilt dat je afbeeldingen onaangetast blijven kun je deze optie selecteren.

2. WP Smush

WP Smush is waarschijnlijk de populairste plugin in deze reeks. De plugin is zowel gratis als in een pro-versie beschikbaar. In de gratis versie kun je afbeeldingen comprimeren tot een grootte van maximaal 5 MB. Smush Pro heeft geen limiet voor de afbeeldingsgrootte. WP Smush comprimeert je afbeeldingen automatisch. De plugin heeft een handige bulk-functie, waardoor je alle afbeeldingen uit je Media bibliotheek in een keer kunt ‘smushen’ en dus veel ruimte kunt besparen!

WP Smush.it

3. Optimus

Optimus Plugin

Optimus is een plugin met veel handige functies zoals compressie zonder veel in te leveren op de beeldkwaliteit, WebP ondersteuning en de optie om in bulk veel afbeeldingen tegelijk te comprimeren. Bij deze plugin zijn er twee opties bij het comprimeren van afbeeldingen:

  • Lossy: met deze optie kan je de bestandsgrootte van iedere afbeelding drastisch verkleinen, echter gaat dit wel ten koste van de beeldkwaliteit.
  • Lossless: hierbij worden afbeeldingen gecomprimeerd door alleen onnodige gegevens te verwijderen. De bestandsgrootte van iedere afbeelding wordt gecomprimeerd zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

Optimus maakt dus gebruik van zogenaamde lossless compressie techniek. In de praktijk merkte we dat de grootte van niet-geoptimaliseerde .PNG bestanden tot ongeveer 40% werd verminderd. Dat is naar onze mening een prima resultaat!

Conclusie

Er zijn een aantal goede plugins voor het optimaliseren van afbeeldingen op je WordPress website. Het optimaliseren van deze afbeeldingen kan ruimte besparen op je hosting pakket, maar zorgt er ook voor dat de pagina sneller geladen wordt. Dit maakt de bezoeker blij, en bovendien is de snelheid van de website een Google ranking factor waardoor de website uiteindelijk een hogere ranking in de zoekresultaten zal krijgen.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer