WPLounge
Afbeeldingen optimaliseren
Home » WordPress Plugins » 3 WordPress Plugins om afbeeldingen te optimaliseren

3 WordPress Plugins om afbeeldingen te optimaliseren

Hoe groter je website, hoe meer ruimte deze in beslag zal nemen op je hosting pakket. Grote boosdoeners zijn natuurlijk afbeeldingen die je naar je Media bibliotheek upload, zonder ze eerst te optimaliseren! In dit artikel geef ik 3 gratis WordPress plugins die je afbeeldingen optimaliseren (wat betreft de ruimte), zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen!

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Het is erg nuttig om je afbeeldingen te optimaliseren. Stel, je uploadt elke dag een afbeelding van 3MB. Wanneer je dat 100 dagen doet ben je 300MB aan ruimte kwijt. Zonde, want als je elke afbeelding optimaliseert en er gaat van elke afbeelding 50% af (waardoor ze nog maar 1,5MB zijn), heb je 150MB bespaard.. Daarnaast laden je pagina’s sneller als je afbeeldingen minder zwaar zijn, iets wat Google ook zal waarderen.

1. Hammy

De WordPress plugin ‘Hammy’ is een relatief nieuwe plugin, maar al door duizenden websites gekozen. Hammy is simpel en effectief: van elke afbeelding worden er een paar aangemaakt in verschillende groottes (stuk voor stuk geoptimaliseerd). Wanneer je de grote versie van de afbeelding wilt laten zien zal de grootste afbeelding worden opgeroepen. Maar, wil je een kleine versie laten zien? Dan is het zonde als de grote versie wordt opgeroepen, want het laden duurt dan langer! Hammy zorgt dus niet alleen dat je ruimte bespaart, maar gaat ook nog eens effectief om met de versies. Een aanrader!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hammy

2. WP Smush.it

Waarschijnlijk de populairste plugin in deze reeks: WP Smush.it. Dit is de plugin-versie van de (handige!) Yahoo-dienst Smush.it. Toen de plugin nog niet bestond werd elke afbeelding vaak handmatig door de site gehaald, maar dit gaat allemaal automatisch sinds de WP Smush.it plugin er is. De plugin heeft een handige bulk-functie, waardoor je alle afbeeldingen uit je Media bibliotheek in een keer kunt ‘smushen’ en dus veel ruimte kunt besparen! Inmiddels heeft WPMUdev de plugin ‘overgenomen’ en loopt de support via deze jongens, top!

WP Smush.it

3. CW Image Optimizer

Deze plugin doet z’n werk goed, maar is iets lastiger te installeren. Er zijn meer instellingen en de plugin kan vervelend doen wanneer deze op een shared hosting pakket staat. Maar, als de plugin eenmaal werkt heb je ook wat: de plugin werkt erg goed. De afbeeldingen worden kleiner gemaakt (wat betreft ruimte), maar behouden de kwaliteit.

CW-Image-Optimizer

Conclusie

Er zijn een aantal goede plugins voor het optimaliseren van afbeeldingen op je WordPress website. Het optimaliseren van deze afbeeldingen kan ruimte besparen op je hosting pakket, maar zorgen er vaak ook voor dat de pagina sneller geladen wordt. Dit maakt de bezoeker blij, waardoor Google ook tevreden zal zijn.

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en heeft WPLounge mede-opgericht. Samen met Wouter Postma schreef hij het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

Reageer

X