WPLounge

Webhosting

Hosting (of webhosting) zorgt ervoor dat je bestanden op een webserver kunt plaatsen. Wanneer je hier een domeinnaam aan koppelt, heb je een website. Uiteraard kun je op je webserver ook WordPress installeren. Dit is een reeks bestanden die je koppelt aan een database.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Webhosting
Webhosting

Zowel in Nederland als in het buitenland vind je enorm veel hostingpartijen. Wij raden je in ieder geval aan om een Nederlandse website (bedoeld voor het Nederlandse publiek) ook in Nederland te hosten. Zoek dus uit of een hostingpartij haar servers in Nederland heeft staan, dit heeft namelijk invloed op de laadtijd van je website en ook op de vindbaarheid van je website voor het Nederlandse publiek.

Soorten hosting

Er zijn verschillende soorten hosting met hun eigen voor- en nadelen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Gratis hosting: Er zijn partijen waar je gratis een website kan hosten, denk hierbij aan blogger of WordPress.com. Helaas is het hier vaak niet mogelijk om scripts (PHP) of een eigen domeinnaam te gebruiken. Ook mag je vaak geen advertenties plaatsen, of plaatst de partij die de gratis hosting aanbiedt advertenties op je pagina’s.
  • Shared hosting: Bij shared hosting worden meerdere websites op dezelfde server geplaatst. Hierdoor worden de kosten gedrukt maar kan het zo zijn dat de ene website de andere vertraagt. Dit gebeurt vooral bij partijen die te veel websites op één server plaatsen. Kies daarom niet altijd de goedkoopste partij. Shared hosting is vaak geschikt voor kleinere websites of beginnende website-bouwers. Shared hosting is al beschikbaar vanaf een paar euro per jaar.
  • Reseller hosting: Wanneer je zelf hosting-diensten wilt aanbieden, kan een reseller-pakket uitkomst bieden. Je krijgt veel schrijfruimte en bandbreedte. Je kunt reseller hosting vergelijken met shared hosting. Je hebt wel meer vrijheid en je hebt de mogelijkheid om de hosting (met winst) door te verkopen.
  • Virtual Private Server (VPS): Een server kan meerdere virtuele servers draaien. Wanneer jouw virtuele server crasht of langzaam wordt, hebben de andere klanten daar geen last van. Een VPS kost meestal een aantal tientallen euro’s per maand of kwartaal.
  • Dedicated hosting: Je krijgt een eigen server. Deze heeft vaak wel een datalimiet en een maximale harde schrijfruimte. Kost vaak honderden euro’s per maand. Zeer geschikt voor de grote spelers.
  • Managed hosting: Vaak ook een eigen server. In dit geval wordt de server voor je beheerd (ge-managed) door de hostingprovider. Kost vaak meer dan een niet-managed server.

Welke hostingpartij moet ik kiezen?

Meer weten over verschillende hostingpartijen? Wij hebben onze ervaringen met een aantal hosting-providers op een rijtje gezet.

Welke hostingpartij raden jullie aan?

Daarop kunnen wij alleen maar Cloud86 antwoorden.