WPLounge
Google AdSense
Home » Developers » Je eigen AdSense-shortcode plugin maken

Je eigen AdSense-shortcode plugin maken

Google AdSense is een geweldige manier om geld te verdienen met je WordPress-website. Je plaatst advertenties van Google op je website, en als iemand op een advertentie klikt krijg jij een bepaalde commissie.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel ga ik er vanuit dat je al een account hebt bij Google AdSense, en dat je website al goedgekeurd is voor het weergeven van advertenties. Als dit niet zo is, ga dan naar de website van Google AdSense en meld je website aan voor AdSense.

 

Google AdSense
Google AdSense

AdSense shortcodes plugin

Ik beheer zelf een aantal websites met AdSense-advertenties, en vind het altijd erg handig om een plugin te ontwikkelen die mij de kans geeft om de advertenties met shortcodes op te roepen. Zo hoef je geen AdSense-code te plakken in je WordPress-berichten en -pagina’s.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Een ander voordeel is dat je de advertenties midden in je tekst kunt plaatsen. Bezoekers zijn sneller geneigd om op een advertentie te klikken wanneer deze tussen de tekst staat dan wanneer deze bijvoorbeeld in je sidebar staat.

Meer over shortcodes?

Bestanden maken

Allereerst maak je een map aan met de naam van je plugin, bijvoorbeeld shortcodes-plugin. Maak in deze map een php-bestand aan met (bijvoorbeeld) de naam shortcodes-plugin.php. In dit bestand zet je als eerst de volgende code:

<?php
/*
Plugin Name: Mijn shortcode plugin
Plugin URI: https://www.wplounge.nl/
Description: WordPress plugin voor shortcodes
Version: 1.0
Author: WordPress Lounge
Author URI: https://www.wplounge.nl/
License: GPL2
*/
?>

Uiteraard kun je de naam, URI, description en author allemaal aanpassen zodat je eigen gegevens daar staan.

AdSense code toevoegen

In Google AdSense kun je advertenties aanmaken. Je krijgt dan een code van Google die je op je website moet plakken. Op die plek komt dan de advertentie te staan. Wij willen deze code niet direct op de website plakken, maar een shortcode maken die deze code automatisch neerzet. Voeg nu het volgende stuk code aan het bestand (shortcodes-plugin.php) toe:

<?php
function adsense1() {
return 'ADSENSE CODE HIER PLAKKEN';
}
add_shortcode('Advertentie1', 'adsense1');

?>

Zoals je ziet, staat er in het bovenstaande stuk code de tekst: ADSENSE CODE HIER PLAKKEN. Op die plek, tussen de ‘ en ‘ plak je dus jouw AdSense-code.

Daaronder wordt de shortcode aangemaakt, namelijk Advertentie1. Dit betekent dat de shortcode die je moet gebruiken er als volgt uit ziet:

[Advertentie1]
Let op! Shortcodes zijn hoofdlettergevoelig. Bovenstaande shortcode werkt dus alléén met een hoofdletter A.

Meer advertenties?

Het bovenstaande stuk code kun je zo vaak herhalen als je wilt, uiteraard moet je dan de function en shortcode een unieke naam geven. In het voorbeeld hierboven heet de function “adsense1” en de shortcode “Advertentie1“.

Als je dus een tweede advertentie-soort wilt toevoegen, doe je dat als volgt:

<?php
function adsense2() {
return 'ADSENSE CODE HIER PLAKKEN';
}
add_shortcode('Advertentie2', 'adsense2');

?>

Ook in het voorbeeld hierboven plak je de AdSense-code weer op de plek waar ADSENSE CODE HIER PLAKKEN staat.

Op deze manier kun je oneindig veel AdSense-shortcodes toevoegen aan je website.

Bestanden downloaden

Je kunt de plugin ook downloaden, zodat je hem niet zelf hoeft te maken. Je hoeft alleen nog je eigen AdSense-codes in het php-bestand te plakken.

Klik hier om de plugin te downloaden (gratis). Voeg – voordat je hem naar WordPress uploadt – nog wel even je eigen AdSense-codes toe.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer