WPLounge

Shortcode

Een shortcode is een code waarmee je een terugkerend element, zoals een telefoonnummer, kan tonen op je pagina’s en berichten. Het voordeel van het gebruiken van een shortcode is dat wanneer je het telefoonnummer wijzigt, je dat slechts één keer hoeft te doen. Het wordt dan automatisch aangepast op alle pagina’s waar je de shortcode hebt gebruikt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Shortcode

Hoe ziet een shortcode er uit?

Een shortcode staat tussen een [ en een ]. In het voorbeeld van een telefoonnummer zou dat dus bijvoorbeeld kunnen zijn:

[telefoonnummer]

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wanneer je de shortcode hebt aangemaakt zal WordPress hier automatisch je telefoonnummer laten zien.

Hoe krijg ik shortcodes op mijn WordPress-website?

Om shortcodes op je website te krijgen kun je meerdere dingen doen. Veel WordPress-thema’s (vooral Premium WordPress Themes) hebben van zichzelf al veel shortcodes. Wanneer je echter je eigen shortcodes wil toevoegen, kun je hiervoor het beste een eigen plugin maken, of ze aan je thema toevoegen.

Er zijn ook veel (gratis) plugins die shortcodes toevoegen. Wees hier echter voorzichtig mee, want soms werken die plugins niet goed samen met een thema dat ook shortcodes heeft.

Geavanceerde shortcodes

Behalve simpele shortcodes waarmee je bijvoorbeeld alleen je telefoonnummer laat zien, zijn er ook nog shortcodes met variabelen. Zo zijn er thema’s die een shortcode hebben om een Google Maps-plattegrond op je pagina te tonen. Met de variabelen in de shortcode geef je dan de locatie op de kaart aan, hoe groot de kaart moet worden en hoe ver er op de kaart moet worden ingezoomd.

Google Maps op je WordPress-website?

Partners