WPLounge
WP-content map hernoemen
Home » Developers » WP-content map hernoemen

WP-content map hernoemen

WordPress plaatst alle content van een website in de wp-content map. Als je de broncode van een WordPress website bekijkt, zie je het theme dat de website gebruikt altijd in de wp-content map. Het is mogelijk om deze map een andere naam te geven, waardoor alle content (themes, plugins, media) in de hernoemde map terecht komt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WP-content map hernoemen

Gevolgen

Het hernoemen van de wp-content map brengt wel een aantal gevolgen met zich mee. Je kunt de naam van de map niet simpelweg veranderen, dan werkt WordPress niet meer. We zullen dus een aantal regels code moeten aanpassen om WordPress te vertellen dat de content map nu anders heet. Het is niet verstandig om dit te doen bij grote WordPress websites, omdat dit hoogstwaarschijnlijk je website kapot zal maken. Plugins die slecht in elkaar zitten gebruiken letterlijk de term ‘wp-content‘ in plaats van de automatisch gegenereerde term. Hierdoor is de kans groot dat een aantal plugins niet meer (goed) zal werken.

Je kunt de wp-content map echter prima een andere naam geven als je een nieuwe website maakt. Let er wel op dat sommige plugins uit de WordPress.org plugin directory misschien niet meer zullen werken nadat je de naam hebt aangepast. Je zou dit dus per plugin moeten testen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hernoem de wp-content map

In dit artikel verander ik de naam in assets, een veelgebruikte naam voor dit soort mappen. Jij kunt natuurlijk voor een andere naam kiezen, zoals bijvoorbeeld content, files o.d. Log in op de FTP van je website en zoek naar de map met de naam ‘wp-content‘. Verander de naam en ga door met de volgende stap.

Code aanpassen

WP-config.phpAls je nu naar de plugin pagina gaat in de backend van je website, zul je zien dat alle plugins gedeactiveerd zijn. Dit geldt ook voor je themes en de kans is groot dat je media bestanden ook niet meer werken. Tijd om WordPress te vertellen dat we de wp-content map een nieuwe naam hebben gegeven.

Tip: maak een backup van je WordPress website voordat je begint met het veranderen van de code in het wp-config.php bestand!

WP-config.php

Maak een backup van het wp.config.php bestand voordat je begint met aanpassen. Zoek vervolgens de volgende regel code op:

require_once(ABSPATH . 'wp-settings.php');

Plaats de onderstaande regels code onder de require_onze regel die je hier boven ziet. Kies jij voor een andere naam van assets, vul dit dan in op de plaats waar nu assets staat.

define ('WP_CONTENT_FOLDERNAME', 'assets');
define ('WP_CONTENT_DIR', ABSPATH . WP_CONTENT_FOLDERNAME);
define('WP_SITEURL', 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . '/'); 
define('WP_CONTENT_URL', WP_SITEURL . WP_CONTENT_FOLDERNAME);

Klaar!

Meer hoeft er niet gedaan te worden: WordPress weet nu waar het de afbeeldingen, plugins en themes kan vinden. Neem een kijkje op de plugin pagina in de backend van je website en activeer de plugins die nu zijn gedeactiveerd. Controleer ook even of de URL’s van de afbeeldingen goed staan en kijk tot slot of je theme er nog goed uitziet.

Nogmaals: ik raad het je niet aan om de wp-content map te hernoemen. De risico’s zijn groot en je zult niet langer gebruik kunnen maken van alle plugins.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Hallo Jelle,
    Mijn probleem is niet dat ik de naam van de content-map wil veranderen. Ik ben vergeten om de directory naam te wijzigen, voordat ik mijn site ging bouwen. Het is mijn eerste WP-site, dus er is veel uit te zoeken, waardoor ik dit aspect pas later tegenkwam toen mijn site al bijna klaar was.
    Probleem is dus dat mijn URL nu heet: http://www.URL-naam.nl/wp/
    Dit moet worden: http://www.URL-naam.nl/ Is dit met ftp gewoon te verslepen of kleven hier risico’s aan?
    Vast bedankt voor je reactie!