WPLounge
Foutmelding FTP
Home » WordPress Algemeen » WP update mislukt door FTP probleem

WP update mislukt door FTP probleem

Krijg je tijdens het updaten van je WordPress-core of plugins een foutmelding? Dat kan erg vervelend zijn, we spreken uit ervaring… Het niet tijdig updaten van plugins en WordPress in zijn geheel kan consequenties hebben voor de veiligheid en stabiliteit van jouw website. Het niet kunnen updaten kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan in de hoek gezocht worden van de hostingpartij, maar over het algemeen kun je dit euvel zelf tackelen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Probleem met de FTP verbinding: praktijk case

Een geluk bij een ongeluk; dankzij een case uit de praktijk kunnen we je concrete handvatten geven. De onderstaande afbeelding toont de foutmelding die wij kregen bij het updaten van WordPress van een website. Hier doet zich een fout voor bij het verbinden met de FTP server. De velden zijn grijs; je kunt je gebruikersnaam en wachtwoord dus ook niet kunt wijzigen.

Foutmelding FTP server
De foutmelding bij het verbinden met de FTP server.

We leiden je nu door het proces, waarmee we dit probleem uiteindelijk is verholpen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Analyse

Bij het troubleshooten van dergelijke problemen is het eerst altijd belangrijk om na te gaan waar precies de oorzaak ligt. Een oorzaak is niet altijd eenvoudig om te vinden. In dit artikel staat beschreven hoe je een oorzaak vindt aan de hand van de error log. Als er niet geüpdatet kan worden zal deze manier van troubleshooten helaas niet helpen. In de onderstaande stappen leggen wij je graag uit hoe je het probleem kunt oplossen.

FS_METHOD direct toevoegen aan wp-config.php

Er bestaat een kans dat er een regel code mist in het configuratiebestand van WordPress. Om dit te controleren log je in via FTP, of op het controlepaneel van je hostingprovider. Navigeer naar de map public_html, private html of httpdocs (afhankelijk van je controlepaneel). Download of open vervolgens het bestand wp-config.php. Na het openen van het bestand controleer je of de volgende regel aanwezig is:

define('FS_METHOD','direct');

Als deze regel reeds aanwezig is kun je door naar de volgende stap. Als deze regel nog niet aanwezig is, voeg deze dan toe. Bij voorkeur voeg je deze toe boven de onderstaande regel:

define(‘DB_NAME’, 
naamdatabase’);

Sla het bestand vervolgens op. Daarna log je in op de back-end, en navigeer je naar Dashboard – Updates. Selecteer daar de benodigde plug-ins en klik op Update Plugins. Indien je de core van WordPress wilt updaten, klik je op de knop Update now. Mocht het updaten nog niet zijn gelukt, ga dan verder met de volgende stap.

Geen verbinding via FTP

Soms komt het voor dat er in het bestand wp-config.php een FTP-verbinding is gedefinieerd. Als deze gegevens ongeldig blijken te zijn, zal het updaten niet slagen. Je krijgt dan een soortgelijke melding als hieronder, precies wat wij voorgeschoteld krijgen.

Foutmelding FTP
De foutmelding die wij krijgen, hierboven de Engelstalige melding.

Dit controleer je door wederom door in te loggen via FTP, of op het controlepaneel van je hostingprovider. Navigeer naar de map public_html, private html of httpdocs (afhankelijk van je controlepaneel). Download of open vervolgens het bestand wp-config.php. Na het openen van het bestand controleer je of de volgende regels aanwezig zijn:

define('FS_METHOD', ‘*****’); 
define('FTP_BASE', ‘*****’); 
define('FTP_USER', ‘*****’); 
define('FTP_PASS', ‘*****’); 
define('FTP_HOST', ‘*****’); 
define('FTP_SSL', ‘*****’);

Indien deze regels inderdaad aanwezig zijn, verwijder deze dan uit het bestand. Let er wel op dat je deze regel hieronder niet verwijderd:

define('FS_METHOD','direct');

Nadat je de eventuele regels hebt verwijderd sla je het bestand vervolgens op. Controleer vervolgens of het updaten nu wél werkt. Dit doe je door in te loggen op de back-end. Vervolgens navigeer je naar Dashboard – Updates. Selecteer daar de benodigde plug-ins en klik op Update Plugins. Indien je de core van WordPress wilt updaten, klik je op de knop Update now.

Normaliter is het euvel hiermee opgelost en kun je weer eenvoudig plug-ins en de WordPress core bijwerken.

DirectAdmin en meerdere domeinnamen

Om eerlijk te zijn; na het doorlopen van bovenstaande stappen was het mij helaas nog niet gelukt. Na het graven kwam ik erachter dat het controlepaneel DirectAdmin een duit in het zakje deed. Deze situatie is alleen van toepassing indien je meerdere domeinnamen actief hebt in DirectAdmin.

Maar wat heb ik dan precies gedaan? Allereerst heb ik ingelogd op de achterkant van DirectAdmin. Normaal gesproken doe je dit door naar https://domeinnaam.nl:2222 te gaan. Na het inloggen krijg ik een scherm met meerdere domeinnamen:

DirectAdmin

Ik klik vervolgens de desbetreffende domeinnaam aan, waarna ik op File Manager klik.

DirectAdmin File Manager

Vervolgens klik ik op de map public_html en voer aldaar mijn wijzigingen uit zoals je kunt reeds hebt kunnen lezen in de post. Maar er gebeurt niets, geen enkele verbetering. Wat blijkt? Als je op File Manager klikt en vervolgens op public_html, kom je in een map terecht van een andere domeinnaam. Ik was dus elke keer wijzigingen aan het doen in de wp-config.php van een andere website. Maar, hoe los ik dit dan op?

Nadat je bent ingelogd in DirectAdmin klik je op File Manager. Vervolgens klik je op de map domains. Daarna kies je de juiste domeinnaam, om vervolgens de map public_html aan te klikken. Aldaar kun je wijzigingen aanbrengen in het bestand wp-config.php.

Is het nog steeds niet gelukt?

Ervaar je nog steeds problemen met het updaten van plug-in(s) of de WordPress-core? Indien je host waar kennis van WordPress aanwezig is, kunnen zij je mogelijk helpen. Over het algemeen moet je met behulp van alle beschreven stappen het euvel kunnen tackelen.

Wij danken Webprepare voor het oplossen van dit issue.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Goed artikel en zeer leerzaam.

    Naast FTP problemen kunnen de rechten op mappen of bestanden soms ook voor problemen zorgen tijdens het bijwerken.