WPLounge
WordPress automatische geforceerde update
Home » WordPress Algemeen » Let op: WordPress gaat onveilige sites geforceerd updaten

Let op: WordPress gaat onveilige sites geforceerd updaten

Het is nog niet zover, maar de aankondiging is gedaan. WordPress wil oudere versies van het CMS automatisch, geforceerd, gaan updaten. De achterliggende reden berust op het waarborgen van online veiligheid. Als admin behoud je wel de mogelijkheid om de automatische updates uit te schakelen. WordPress heeft een implementatieplan aangekondigd.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat gaat er precies gebeuren?

Het plan van WordPress is om binnenkort websites, die onveilig zijn, geforceerd automatisch te updaten. Het gaat hierbij voornamelijk om oudere releases van het CMS, WP versie 3.7. Om in de woorden van WordPress te spreken: de achterliggende reden is een betere beveiliging in het algeheel voor een veiliger WordPress “ecosysteem” en het hele wereldwijde web.

34% van alle websites draait op WordPress

Naar schatting gebruikt zo’n 34% van alle websites het WordPress CMS-systeem. Het grote succes van WordPress brengt hiermee ook een potentieel risico met zich mee. Voor hackers zijn de verouderde versies van WordPress een makkelijker prooi. WordPress wil hiermee stimuleren om meer aandacht aan bescherming tegen malware en malafide codes te schenken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat moet jij doen?

De huidige WordPress versie is 5.2.2. Mocht je “een beetje bij zijn”, dan is er voor jou niets aan de hand. Zeer oude WordPress versies, rond release 3.7, kunnen binnenkort wel in aanmerking komen voor een automatische update. Major WP updates zullen in de toekomst ook automatisch uitgerold worden; dit is echter nog niet aangekondigd.

Een veilige overstap naar een nieuwe versie

WordPress heeft laten weten dat je niet hoeft te vrezen voor de automatische geforceerde updateronde. Het is een veilig proces met verscheidende veiligheidscontroles en back-ups, zodat je eventueel dataverlies tegen kunt gaan.

Don't panic

Geen paniek, het is nog niet zover

Wij wilden je er simpelweg op attenderen dat de auto-updates eraan zitten te komen. Echter is het nog lang niet zo ver. Wat kun je verwachten?

1. Bekendmaking auto-update

Houd wordpress.org/news in de gaten of WPLounge. Binnenkort wordt er bekendgemaakt wanneer de eerste automatische update komt voor versie 3.7. Geen paniek, zelfs na bekendmaking zul je als admin bijna 2 maanden de tijd hebben om je voor te bereiden.

2. Je bent niet verplicht om de update door te laten voeren

Met één druk op de knop kun je weigeren om de automatische update uit te voeren. Bedenk wel dat WordPress de auto-update niet voor niets heeft gepland. Je wilt tenslotte niet dat jouw website wordt gehackt.

3. Een vernieuwd core-handboek & support policy

Het core-handboek zal op zijn beurt ook een update krijgen. Zo weet je hoe je met het nieuwe WP updatebeleid als admin om kunt gaan. Gezien het feit dat WordPress geen lange termijn support hanteert, wordt er geadviseerd om altijd de meest recente WordPress versie te gebruiken voor support.

Wanneer het eenmaal zover is, zal er een begin worden gemaakt met het updaten van 2% van alle oude WordPress sites (3.7 release). Na een week komen de volgende 18% aan de beurt en twee weken later de resterende 80%. De tussentijdse evaluaties zijn ervoor bedoeld om er honderd procent zeker van te zijn dat het updateproces soepel verloopt.

Moet ik mijn website updaten?

WPLounge adviseert in principe om altijd up-to-date te zijn qua WordPress versie. Mocht je, om welke reden dan ook, gebruikmaken van een oude versie van rond de 3.7 release, dan is het wat ons betreft een must. Geef hackers geen kans!

Maak altijd een back-up van je website, om geen gegevens te verliezen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Vanuit WordPress.org is dit een hele goede actie. Versie 3.7 is ook al behoorlijk oud. Ik denk dat er in de wereld genoeg WordPress websites zijn die beheerd worden door mensen die niet altijd alle updates installeren. Vaak door een gebrek aan kennis.

    Daarnaast ben ik het met jullie eens dat je het beste altijd alle updates kan installeren om zo veilig mogelijk te blijven.