WPLounge
Home » WordPress Algemeen » Hoe gebruik je WordPress sitediagnose?

Hoe gebruik je WordPress sitediagnose?

De WordPress sitediagnose tool werd begin 2019 geïntroduceerd in WordPress 5.1 en geeft technische informatie over je WordPress website. De tool helpt om prestatie- en beveiligingsproblemen te ontdekken die van invloed zijn op je website.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel leggen we uit wat WordPress sitediagnose precies is en geven we een aantal tips hoe je de sitediagnose score kunt verbeteren.

Wat is WordPress sitediagnose?

WordPress sitediagnose is geïntroduceerd om lastige onderhoudstaken een stuk eenvoudiger te maken. De tool controleert op enkele van de meest voorkomende problemen zoals inactieve of verouderde plugins, verouderde server software en of de beveiliging van de website in orde is. Na de controle adviseert sitediagnose vervolgens welke maatregelen je moet nemen om de problemen op te lossen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hoe start je WordPress sitediagnose?

Je kan de sitediagnose tool starten in je WordPress dashboard via het menu Gereedschap > Sitediagnose

WordPress sitediagnose
WordPress sitediagnose

Sitediagnose voert automatisch een aantal tests uit om te zien of de WordPress website presteert met optimale instellingen en de nieuwste serversoftware. Na de controle zie je de resultaten en die staan in twee categorieën: Status en Informatie. Je kan op beide tabbladen klikken voor meer informatie.

Sitediagnose status

Sitediagnose status

De sitediagnose status toont kritieke problemen over je WordPress configuratie en items die verbeteringen nodig hebben. Verbeteringen en problemen worden onderverdeelt in twee hoofdcategorieën:

  • Prestatie: WordPress en PHP-versie, SQL server versie, aanbevolen PHP modules, geplande gebeurtenissen, HTTP, REST API en loopback verzoeken.
  • Beveiliging: Actieve thema’s en plugins, SSL certificaat, status van de fout-opsporingsmodus, communicatie met WordPress.org en achtergrondupdates.

Sitediagnose informatie

Sitediagnose informatie

De sitediagnose informatie pagina bevat alle details van je WordPress website configuratie. Deze pagina bevat de volgende categorieën:

  • WordPress: informatie over de WordPress versie, taal, permalink structuur, het aantal gebruikers en meer.
  • Mappen en groottes: locatie en grootte van de WordPress bestanden en de grootte van de WordPress database.
  • Actief thema: het huidige actieve thema en de map locatie ervan. Ook wordt de status van automatische updates voor het thema weergegeven.
  • Media afhandeling: de actieve editor wordt weergegeven inclusief de maximale bestandsgrootte en ondersteunde bestandsformaten.
  • Server: informatie over de server configuratie zoals de PHP versie, webserver en PHP geheugeninstellingen.
  • Database: WordPress database informatie zoals de gebruikersnaam, prefix en naam van de database.
  • WordPress constanten: verschillende instellingen van WordPress parameters waaronder WP_DEBUG en WP_MEMORY_LIMIT.
  • Rechten van het bestandssysteem: geeft de status aan van belangrijke folders waartoe WordPress toegang nodig heeft.

Wanneer je alle informatie van deze pagina wilt exporteren, dan klik je op de button Kopieer site informatie naar klembord. Vervolgens plak je deze gegevens in een tekstbestand.

Hoe verbeter je WordPress sitediagnose?

De sitediagnose tool helpt je om prestatie en beveiligingsproblemen op te lossen. Zo ziet de tool of je WordPress website de laatste PHP-versie gebruikt. Het gebruik van een verouderde PHP versie kan je website traag en onveilig maken. Laten we eens kijken hoe je zorgt voor een goede sitediagnose score.

Kies voor goede WordPress hosting

Niets heeft meer invloed op de prestaties van je website dan een goede hosting provider. Het gebruik van onbetrouwbare kan op veel verschillende manieren van invloed zijn op je WordPress website. Ze gebruiken meestal oudere software, hebben niet alle PHP-modules geïnstalleerd en is het vaak voor de gebruiker niet eenvoudig om deze problemen op te lossen.

Het kiezen voor goede WordPress hosting zoals Cloud86 biedt een solide platform om je WordPress website te bouwen.

Installeer een SSL certificaat in WordPress

WPLounge SSL
Een SSL certificaat

SSL beschermt je website door de gegevensoverdracht van de server naar de browser van de bezoekers te coderen. Websites met een SSL certificaat gebruiken HTTPS in plaats van HTTP in de domeinnaam en zijn herkenbaar aan het hangslotpictogram in de adresbalk. Lees alles over een SSL-certificaat installeren op je WordPress website.

WordPress up-to-date houden

Updates van WordPress verbetert vaak de snelheid en beveiliging van je website. Veel WordPress gebruikers zijn huiverig voor het updaten van WordPress en zijn bang dat de update de website kan beschadigen. Hierdoor worden updates vaak niet geïnstalleerd en zijn daardoor kwetsbaar. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste WordPress versie gebruikt. Als er een nieuwe WordPress versie beschikbaar is, krijg je altijd een automatische melding in het WordPress dashboard.

WordPress Plugins en thema up-to-date houden

Plugins bijwerken
Plugins bijwerken

Net als WordPress zelf worden plugins en thema’s regelmatig bijgewerkt. Installeer deze updates die regelmatig bugs oplossen. Om veiligheidsredenen is het dus belangrijk om plugins up-to-date te houden. WordPress plugins efficiënt beheren is meestal de beste manier om WordPress plugins te updaten. Voor WordPress thema’s kan je eenvoudig naar Weergave > Thema’s gaan om een update te installeren.

Gebruik de laatste PHP-versie

Verouderde PHP-versie
Verouderde PHP versie

WordPress is geschreven in de programmeertaal PHP en wordt gebruikt om WordPress pagina’s dynamisch te genereren. Het gebruik van de laatste PHP-versie geeft je website een prestatieverbetering maar zorgt ook voor comptabiliteit met de nieuwste WordPress functies. Het is mogelijk dat oude PHP versies deze functies nog niet ondersteunen waardoor er problemen met de website kunnen ontstaan. Wanneer je website nog een oude PHP-versie gebruikt, vraag dan de hostingprovider om deze bij te werken. Bij sommige hostingpartijen zoals Cloud86 is het mogelijk om de PHP-versie te wijzigen in het configuratiescherm.

Tot slot

WordPress sitediagnose is een handige tool om problemen met je website te onderzoeken. De tool geeft aanwijzingen hoe je een probleem kan oplossen en welke problemen kritiek zijn en dus dringend aandacht nodig hebben. Ons advies is dan ook om regelmatig de sitediagnose te bekijken zodat jouw WordPress website veilig en snel blijft!

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer

Partners