WPLounge
Domeinnaam
Home » WordPress Algemeen » De beste tips om een domeinnaam te kiezen

De beste tips om een domeinnaam te kiezen

Een succesvolle WordPress website begint bij het kiezen van de juiste domeinnaam. De domeinnaam is waarschijnlijk het belangrijkste element van je website dus is het belangrijk om een naam te kiezen die goed bij je bedrijf past.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waarom is een domeinnaam zo belangrijk? We geven enkele voorbeelden.

  • Het gaat om de eerste indruk, de domeinnaam is het eerste wat bezoekers te zien krijgen dus een sterke naam heeft een positief effect op de bezoeker.
  • Het heeft invloed op SEO, zo helpen zoekwoorden in je domeinnaam voor een betere SEO-ranking.
  • Een goede domeinnaam definieert je merknaam dus de juiste naam vergroot de naamsbekendheid.

Hoe kies je een goede domeinnaam

Domeinnaam

Eén van de factoren waar je rekening mee moet houden is de domeinnaamextensie. We kunnen over één ding zeker zijn: een .nl extensie is de beste keuze voor een Nederlandstalige website. Is jouw bedrijf internationaal georiënteerd? Dan is een .com of een .eu extensie wellicht de beste keuze. Vermijd onbekendere extensies zoals .club of .online die nauwelijks worden gebruikt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Ga voor een creatieve domeinnaam

Het doel is dat jouw bezoekers de domeinnaam onthouden. Wanneer je kiest voor een creatieve naam kun je je onderscheiden van andere websites, terwijl een generieke domeinnaam meestal trefwoorden bevatten die niet eenvoudig te onthouden zijn. Want zeg nou zelf, het verschil tussen Nieuweschoenen.nl, nieuweschoen.nl of nieuweschoeisel.nl is lastig te onthouden.

Deze namen zijn te generiek en niemand zal het hebben over je WordPress website. Het gaat erom dat je een variatie maakt op het woord schoen, dat blijft langer hangen en daarmee creëer je een vertrouwensfactor.

Registreer een brandable domeinnaam

Brandable domeinnaam

Hoe verzin je nu een brandable domeinnaam? Kies hiervoor een creatieve domeinnaam wat een variant kan zijn van een bestaand woord. Dat is wat Google, Bing en Yahoo ook hebben gedaan. Maak gebruik van een online domeinnaam generator die je kan helpen om een unieke brandable domeinnaam te creëren op basis van jouw trefwoorden.

Kies voor een korte domeinnaam

Volgens onderzoek van de website DataGenetics.com is de gemiddelde lengte van een domeinnaam ongeveer 12 karakters. Uit de analyse blijkt dat je het beste de naam kort kunt houden. Streef hierbij naar 6 tot 14 karakters, hoe korter hoe beter. Hoogstwaarschijnlijk zijn de kortere domeinnamen al lang geleden verkocht. Wanneer een korte domeinnaam niet beschikbaar is, kies dan dus voor een brandable naam.

Zorg ervoor dat het gemakkelijk uit spreken is

Domeinnaam uitspreken

Naast het feit dat de domeinnaam makkelijk te onthouden moet zijn, is het ook van belang dat de naam gemakkelijk uit te spreken is. Dit maakt het meteen eenvoudig voor bezoekers om je domeinnaam via mond-tot-mondreclame te delen. Een handige test is hiervoor is om je domeinnaam op te schrijven en vraag vervolgens 10 mensen om deze uit te spreken. Als meer dan een paar mensen moeite hebben met de naam, dien je de naam te vereenvoudigen.

Vermijd koppeltekens en cijfers

Een domeinnaam moet eenvoudig te spellen en uit te spreken zijn. Koppeltekens en cijfers maken dat een stuk lastiger! Stel je voor dat je Instagram moet uitspreken wanneer er een koppelteken in stond… “Heb je de nieuwe website Insta-gram.com al gezien?“. Dat klinkt natuurlijk niet. De domeinnaam moet soepel en snel uit te spreken zijn, dus vermijd koppeltekens en cijfers!

Bedenk een domeinnaam voor de lange termijn

lange termijn

Ben je klaar om je gekozen domeinnaam vast te houden voor de rest van je leven? Dat zou het moeten zijn, want het is jarenlang één van de grootste elementen die je bedrijf en merk bepalen. Als je besluit om in de toekomst van domein te veranderen, kost dat enorm veel tijd en geld om WordPress SEO weer op orde te krijgen. Je wilt jezelf niet koppelen aan een beperkte niche als je denkt dat je uiteindelijk buiten die niche wilt groeien. Een langetermijnvisie is daarom belangrijk bij het kiezen van een domeinnaam.

WordPress VPS Hosting

Naast een goede domeinnaam zijn er andere factoren die bijdragen aan een succesvolle website. Zo heeft je hosting partij invloed op de snelheid, betrouwbaarheid en veiligheid van je website. Een populaire keuze voor websites met gemiddeld tot veel verkeer is VPS hosting. Deze op Cloud gebaseerde hosting is vanuit een technologisch oogpunt een goede oplossing vanwege de schaalbaarheid en veiligheid.

Tot slot

Het kan best lastig zijn om de juiste domeinnaam te bedenken en tegelijkertijd is het een erg belangrijke factor voor het succes van je WordPress website. Gebruik de tips in dit artikel om van jouw online business een succes te maken! Heb jij een goed advies bij het kiezen van een domeinnaam? Laat het weten in de reacties hieronder!

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer