WPLounge
Berichten
Home » WordPress Algemeen » Recente berichten weergeven in WordPress

Recente berichten weergeven in WordPress

In dit artikel laten we verschillende methoden zien hoe je recente berichten kunt weergeven op je WordPress website.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het weergeven van blog artikelen op je website heeft veel voordelen. Zo zijn bezoekers meer betrokken bij je website en dat zal zorgen voor meer page views.

Bovendien zijn interne links naar andere pagina’s binnen je WordPress website een belangrijke WordPress SEO factor. Door recente berichten op je website te tonen, kunnen bezoekers gemakkelijk andere bronnen op je site vinden. Dit verhoogt de gebruikerservaring waarmee je de on-page zoekmachineoptimalisatie zal verbeteren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Plaats recente berichten op je WordPress pagina

Er zijn verschillende manieren om recente berichten te plaatsen. Je kunt de standaard WordPress widget gebruiken of een plugin installeren. Laten we beginnen met de makkelijkste methode.

Gebruik de WordPress editor Gutenberg

De WordPress editor bevat standaard het ‘nieuwste berichten‘ blok. Je kan dit blok toevoegen aan je WordPress berichten en pagina’s om recente berichten op je website weer te geven. Maak om te beginnen een nieuwe pagina of open een bestaande pagina waar je recente berichten wilt weergeven.

Recente berichten blok
Nieuwste berichten blok toevoegen

Maak een nieuw blok (door op het plusje te klikken) en typ: /nieuwste berichten om het recente berichtenblok toe te voegen. Nadat het blok is toegevoegd, geef je een naam aan de pagina zoals ‘Recente berichten‘.

nieuwste berichten instellingen
Verschillende blok-opties

Aan de rechterkant vind je de verschillende instellingen voor het blok zoals het tonen van de content, naam van de auteur en het tonen van een uitgelichte afbeelding. Tijdens het bewerken van het blok zie je direct een voorbeeld van de widget.

Klik op rasterweergave om de opmaak van het blok aan te passen.

Wanneer alle blok aanpassingen gedaan zijn kan je de pagina publiceren.

voorbeeld recente berichten
(klik voor groter)

Recente berichten laten zien met een widget

Maak gebruik van een WordPress widget indien je recente berichten wilt weergeven in bijvoorbeeld de sidebar of footer. Om deze widget te gebruiken ga je naar Weergave > Widgets in je WordPress Dashboard. Selecteer vervolgens het gedeelte op de website waar je de widget wilt weergeven.

recente berichten widget

Hier klik je op blok toevoegen en selecteer je het nieuwste berichten blok. Vervolgens kan je het blok inrichten en configureren. Dit gaat op dezelfde manier als in de WordPress blok editor. Zo kan je hier ook kiezen voor een rasterweergave en zijn de blokinstellingen hetzelfde als in de Gutenberg editor.

Een widget gebruiken in de oude widget editor

Wanneer je de oude classic widget editor gebruikt, volg dan onderstaande stappen om recente berichten toe te voegen. Ga naar Weergave (1) > Widgets (2) > Meest recente berichten (3) om de widget te activeren.

recente berichten widget instellen

Kies vervolgens de gewenste locatie van de widget (4). In het voorbeeld kiezen we voor de sidebar van alle berichten en pagina’s. Als laatste klik je op Widget toevoegen (5) om de widget te plaatsen.

Hierna kunnen we de widget instellen. Het is mogelijk om de titel, het aantal berichten wat we willen weergeven en de datum van het bericht toevoegen. Klik op ‘Opslaan‘, hiermee zal de widget zichtbaar zijn op de website. Het nadeel van deze methode is dat de instellingen beperkt zijn. De opmaak van de widget is niet aan te passen.

Een WordPress plugin gebruiken voor recente berichten

Een andere optie voor het weergeven van recente berichten is het gebruik van een plugin zoals Content Views. Hiermee kan je eenvoudig recente berichten weergeven. Ook kan je met de plugin filteren op categorie en tags. Na het installeren van de plugin voeg je een nieuwe view toe via Content Views > Nieuw bericht. In dit scherm voeg je een titel toe en kan je de filterinstellingen en weergave instellingen configureren.

content views plugin
Content view plugin – klik voor groter

Na het instellen van de plugin genereerd Content Views een shortcode, in het voorbeeld is de shortcode [pt_view id=”18096d99ad“] Deze code voeg je toe aan de pagina waarbij je de recente berichten wilt weergeven. Gebruik hiervoor het shortcode blok in de WordPress editor:

recente berichten shortcode

Deze methode om recente berichten op een WordPress pagina weer te geven, is eenvoudig in te stellen en biedt bovendien veel aanpassingsmogelijkheden om de widget vorm te geven.

Tot slot

Het weergeven van recente WordPress berichten zorgt voor een lager bouncepercentage en verhoogt de betrokkenheid van de gebruiker. Met behulp van plugins of het Nieuwste Berichten blok van de WordPress editor maak je eenvoudig een overzicht van de laatste berichten op je website.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer