WPLounge
Home » WordPress Handleiding » WordPress Plugins » Plugin Installeren

Plugin Installeren

Het installeren van WordPress-plugins kan op meerdere manieren. Je kunt het vanuit WordPress zelf doen of handmatig via FTP-software (Firezilla).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Weet je nog niet wat plugins zijn? Lees dan eerst: Wat is een WordPress-plugin?

WordPress-plugin installeren vanuit WordPress

Vanuit WordPress log je in op WordPress-admin (www.website.org/wp-admin/) en ga je naar Plugins > Nieuwe Plugin. Je kunt vanuit dit scherm een plugin zoeken. Vul de naam in van de Plugin die je wilt installeren, bijvoorbeeld “WordPress SEO“.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Plugins installeren

Plugins installerenIn de bovenstaande afbeelding zie je de zoekresultaten voor “WordPress SEO“. Linksboven vind je een handige plugin, Yoast SEO, die we in dit voorbeeld gaan installeren. Klik op “Nu installeren” en WordPress zal de plugin automatisch installeren. Wacht een aantal seconden om vervolgens op “Activeren” te kunnen klikken. De plugin komt daarna in het overzicht van “Geïnstalleerde plugins” te staan (in de “wp-admin” onder Plugins). In WordPress-admin vind je nu ook een extra SEO menu-item. Hier kun je de instellingen van de Yoast SEO-plugin aanpassen en vind je meldingen over de SEO-status van je website.

WordPress-plugin uploaden in WordPress

Een andere manier om plugins te installeren is door ze te uploaden in WordPress. Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer de gewenste plugin niet op WordPress.org staat en dus niet via WordPress-admin gevonden kan worden.

Plugins installeren

Ga naar de WordPress-admin, Plugins > Nieuwe plugin en klik op “Plugin uploaden“. Vervolgens klik je op “Choose file” en kies je het .zip bestand. Klik “Installeer nu” en dan “Activeer plugin“.

WordPress-plugin installeren via FTP

Je kan plugins ook handmatig installeren via FTP. Dit doe je door met de FTP-gegevens van je webhosting-partij in te loggen op de server waar je WordPress hebt geïnstalleerd. Een handige en bovendien gratis FTP-client is FileZilla.

Zodra je de gewenste plugin hebt gedownload, pak je het ZIP-bestand uit. Vervolgens log je via FileZilla in op je server met de FTP-gegevens die je webhosting-provider je heeft toegestuurd. Wanneer je bent ingelogd via FTP, navigeer je naar de map public_html, private_html, httpdocs of httpsdocs (afhankelijk van in welke map jouw WordPress-website zich bevindt). Ga terug naar je computer en zoek naar de plugin .zip file en unzip het. Sleep alle bestanden (files) naar de wp-content/plugins map. Na een tijdje zal FileZilla klaar zijn met uploaden en staat de plugin klaar. Je vindt hem in WordPress-admin onder Plugins. Klik op “activeer” en de plugin is geactiveerd.

« Terug naar Plugins