WPLounge

Plugin Installeren

Het installeren van een WordPress Plugin kan op meerdere manieren. Je kunt het vaak vanuit WordPress zelf doen, maar het kan ook handmatig (via FTP).

Weet je nog niet wat plugins zijn? Lees dan eerst: Wat is een WordPress-plugin?

WordPress Plugin installeren vanuit WordPress

Wanneer je een WordPress Plugin wilt installeren vanuit WordPress zelf, ga je in de WordPress-admin naar Plugins > Nieuwe Plugin.

Plugin zoeken
Via het “Zoeken”-scherm zoek je naar plugins.

Je kunt vanuit dit scherm een plugin zoeken. Vul de naam in van de Plugin die jij wilt installeren, bijvoorbeeld “WordPress SEO”.

Plugin-Installeren-1

In bovenstaande afbeelding zie je de zoekresultaten voor “WordPress SEO”. Het bovenste resultaat, WordPress SEO by Yoast, is de plugin die we in dit voorbeeld willen installeren. Klik op “Nu installeren” en WordPress zal de plugin automatisch installeren.

Vervolgens komt de plugin in het overzicht van plugins te staan (in de “wp-admin” onder Plugins), waar je hem gaat activeren. Vanuit dit scherm kun je de plugin ook “Verwijderen”. Zie ook onderstaande afbeelding.

Plugin activeren

Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd én geactiveerd door op “Activeren” te klikken zal de functionaliteit automatisch geactiveerd worden.

In het geval van de plugin die we zojuist hebben geïnstalleerd (WordPress SEO by Yoast) is dat een extra menu-item in WordPress, zoals te zien op onderstaande afbeelding.

De WordPress SEO-plugin voegt een nieuw menu-item toe aan WordPress.
De WordPress SEO-plugin voegt een nieuw menu-item toe aan WordPress.

WordPress Plugin installeren via FTP

Een andere optie om Plugins te installeren is een plugin installeren via FTP. Dit doe je door met de FTP-gegevens van je webhosting-partij in te loggen op de server waar je WordPress hebt geïnstalleerd. Een goede optie is om FileZilla te gebruiken, een gratis FTP-client voor zowel Windows als Mac OS X.

Maar eerst gaan we de gewenste plugin downloaden. In dit voorbeeld is dat de WordPress SEO-plugin van Yoast. Die kun je downloaden vanuit de WordPress Plugin Directory (hier).

Zodra je de plugin hebt gedownload, pak je het ZIP-bestand uit. Vervolgens log je via FileZilla in op je server met de FTP-gegevens die je webhosting-provider je heeft toegestuurd.

Wanneer je bent ingelogd via FTP, navigeer je naar de map:

public_html » /wp-content/ » /plugins/

Let op! De map public_html kan óók “httpdocs” heten, dit verschilt per webhosting-provider.

Upload de map waar de plugin in zit naar de “plugins”-map op je server (meestal kun je deze gewoon vanaf je Desktop of Downloads-folder in FileZilla slepen. Na een tijdje zal FileZilla klaar zijn met uploaden en staat de plugin klaar. Je vindt hem in het WordPress-administratiepaneel onder Plugins.

Klik hier op activeer (zoals in onderstaande afbeelding te zien) en de plugin is geactiveerd.

Plugin activeren

WordPress Plugin installeren door uploaden in WordPress

Een derde optie om een WordPress plugin te installeren is de ZIP-file te uploaden naar WordPress zelf. Ook bij deze optie ga je naar de plugin die je wilt downloaden in de WordPress Plugin Directory.

Wanneer we de WordPress SEO-plugin van Yoast willen downloaden, doen we dat op deze pagina. In onderstaande afbeelding staat de download-knop met een pijl aangewezen.

download-plugin

Er wordt nu een ZIP-bestand gedownload naar je computer. Deze gaan we nu uploaden naar WordPress.

Dit doen we via Plugins > Nieuwe Plugin. Vanuit dat menu klik je op “Uploaden” (zie onderstaande afbeelding).

wordpress-plugin-uploaden

Klik vervolgens op “Choose File” en selecteer het ZIP-bestand dat je net hebt gedownload. Klik vervolgens op “Nu installeren” en de plugin wordt geïnstalleerd.

Vervolgens vind je de plugin (net als bij bovenstaande opties) in het Plugins-menu van WordPress. Hier kun je op “activeren” klikken.

 

« Terug naar Plugins