WPLounge
WordPress 6.0 Update
Home » WordPress Algemeen » WordPress 6.0: Dit is er nieuw

WordPress 6.0: Dit is er nieuw

Welke nieuwe verbeteringen en features krijg je bij WordPress 6.0? En is het veilig om al te updaten? Lees hier hier.

WordPress 6.0 is een major release. Daarmee bedoelen we dat het een grote update is met veel verbeteringen en veranderingen. In dit artikel laten we je zien welke veranderingen en nieuwe features er in WordPress 6.0 doorgevoerd zijn. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wil jij je website ook updaten naar WordPress 6.0 maar ben je bang voor problemen? Wij updaten je website gecontroleerd en stap voor stap middels onze beproefde veilige update methode. Boek je WordPress Hulp Op Afstand sessie en we updaten je website samen met jou naar de nieuwste versie. 

WordPress 6.0

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in WordPress 6.0?

Sommige wijzigingen zijn ingrijpender dan anderen. Daarom hebben we de belangrijkste wijzigingen bovenaan dit artikel uitgelicht. Verderop in dit artikel kan je een lijst inclusief uitleg vinden van alle andere veranderingen en verbeteringen. 

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Visuele thema editor

Het ontwerp van je website aanpassen is met de release van WordPress 6.0 nog makkelijker geworden. Met de nieuwe block theme export tool kan je het huidige thema inclusief alle wijzigingen exporteren. Het geëxporteerde bestand kan je eenvoudig weer installeren op elke andere WordPress website. Hoewel de block theme export tool op de meeste websites goed werkt is deze feature nog in ontwikkeling. Gebruik is dus op eigen risico. 

Thema exporteren vanuit visuele thema editor in WordPress 6.0.
Thema exporteren vanuit visuele thema editor in WordPress 6.0.

Webfonts API

De nieuwe Webfonts API biedt een veiligere en privacyvriendelijke manier om webfonts te laden in WordPress. Vanaf versie 6.0 is het alleen mogelijk om een nieuw webfont te registreren vanuit theme.json. Het enige dat je als tijdens het ontwikkelen van je eigen WordPress thema hoeft te doen is een nieuwe font family toe te voegen aan het typography gedeelte. Voorbeeld: 

{ "settings": { "typography": { "fontFamilies": [ { "fontFamily": "-apple-system,BlinkMacSystemFont,\"Segoe UI\",Roboto,Oxygen-Sans,Ubuntu,Cantarell,\"Helvetica Neue\",sans-serif", "name": "System Font", "slug": "system-font" }, { "fontFamily": "\"Source Serif Pro\", serif", "name": "Source Serif Pro", "slug": "source-serif-pro" }, { "fontFamily": "\"Inter\", sans-serif", "name": "Inter", "slug": "inter", "fontFace": [ { "fontFamily": "Inter", "fontWeight": "200 900", "fontStyle": "normal", "fontStretch": "normal", "src": [ "file:./assets/fonts/inter/Inter.ttf" ] } ] } ] } } }

Globaal schakelen tussen styling

In de editor kan je vanaf WordPress 6.0 de styling van bepaalde elementen sitewide bepalen. Zo kan je eenvoudig nieuwe stijlen aanmaken die over de hele website worden doorgevoerd. Thema’s die global styles ondersteunen laten automatisch het stijlen item in de editor sidebar zien. 

Nieuwe stijlen aanmaken in WordPress
Nieuwe stijlen aanmaken in WordPress 6.0

Zelf block patronen maken

Block patronen zijn kant en klare blokken voor je website. Denk bijvoorbeeld aan een call to action, een overzicht met abonnementsprijzen of een ontwerp met daarin logo’s van klanten of partners naast elkaar. Vanaf WordPress 6.0 kan je eenvoudig zelf block patronen aanmaken. Het enige wat je nodig hebt om de Pattern Creator te gebruiken is een gezonde dosis motivatie en een WordPress.org account. 

Pattern creator WordPress 6.0
Patronen maker in WordPress 6.0

Meer soorten sjablonen voor block thema’s

Het aanpassen van block thema’s lijkt met elke release makkelijker te worden. Zo ook bij 6.0. In deze release zijn een aantal nieuwe sjablonen toegevoegd die je via de editor eenvoudig kan aanpassen. Dus wil je een bepaald block op je auteurpagina, een specifiek block op je categorie of een call to action op je tagpagina? Dat kan allemaal via de sjablooneditor. 

IMAGE

sjabloon-editor-wordpress-auteur

Interface en gebruiksvriendelijkheid

Lijst is direct uitgeklapt bij aanklikken element

Als je op een block in de editor klikt is het aangeklikte element direct geselecteerd in de lijstweergave. Als het block onder een hoofdblock valt is het hoofdblock ook direct uitgeklapt. 

Block lijst uitgeklapt bij element aanklikken WordPress 6.0
Block lijst uitgeklapt bij element aanklikken WordPress 6.0

Block stijl previews

Vanaf 6.0 zie je alleen de namen van stijlvariaties in het stijlen paneel op het moment dat je over de stijlnaam gaat met je muis. Dus zonder voorvertoningen. In eerdere versies werden voorvertoningen van stijlen in de block sidebar geplaatst waar ze een relatief groot deel van het stijlen paneel innamen. 

Typografieinstellingen in dezelfde sectie

Om de block sidebar overzichtelijker te maken is de drop cap optie naar de typografie sectie verplaatst. In eerdere versies stond dit onderdeel onder de sectie paragraaf. Nu staan alle typografie gerelateerde instellingen onder dezelfde sectie, veel gebruiksvriendelijker. 

Rand- en kleurinstellingen onder Tools/Gereedschappen

Rij- en groep blocks ondersteunen vanaf 6.0 typografie instellingen. Bij deze blocks kan je vanaf nu direct vanuit de editor aanpassen hoe groot de tekst in deze blocks moet zijn, wat de lijnhoogte moet zijn en meer van dit soort instellingen. 

Blocks groeperen, stapelen of in een rij zetten

Het groep block is makkelijker in gebruik geworden en je kan groep blokken nu met een klik in een rij groeperen, stapelen of in een rij zetten. Dit doe je door de blocks die je wil groeperen te selecteren. Daarna kies je welke actie je ermee wil uitvoeren. Na het groeperen van de blocks krijg je een nieuw paneel te zien met daarin instellingen voor groepvariaties. Daarnaast kan je sinds 6.0 ook de margin van groepblocks instellen vanuit de editor. 

Blocks groeperen, stapelen of in rij zetten in WordPress 6.0
Blocks groeperen, stapelen of in rij zetten in WordPress 6.0

Categorieherinnering bij publiceren

Op het moment dat je een item publiceert krijg je vanaf 6.0 een herinnering als je geen categorie geselecteerd hebt. Dit zorgt op termijn voor een betere sitestructuur. En dat zorgt op zijn beurt weer voor dat je hoger in Google komt. 

Aanbevolen acties voor publiceren
Aanbevolen acties voor publiceren

Code Editor toegevoegd aan de Site Editor

Vanuit de Site Editor heb je vanaf 6.0 ook direct toegang tot de Code Editor. Zo kan je vanuit de backend direct aanpassingen maken aan je thema. Gewoon zonder FTP of toegang tot je WordPress hosting control panel. 

Meerdere selecties in meerdere blocks tegelijk maken

Het is vanaf 6.0 ook mogelijk om elementen uit meerdere blocks tegelijkertijd te selecteren. Handig als je een blog aan het schrijven hebt met meerdere blocks. Op het eerste gezicht lijkt dit een kleine verbetering maar voor professionele editors is dit een hemels geschenk. 

Linkmenu openen door twee hekjes te typen ([[)

Links toevoegen in WordPres was al makkelijk. Maar vanaf 6.0 is het kinderlijk eenvoudig geworden. Typ tweemaal een hekje: 

[[

Daarna opent het menu om een link toe te voegen. Een mooie verbetering voor iedereen die productiviteit hoog in het vaandel heeft staan. 

Blocks vergrendelen

Als bepaalde elementen van je pagina klaar zijn kun je deze vanaf 6.0 vergrendelen. Daarmee voorkom je dat betreffende blocks nog (per ongeluk) worden aangepast. Dit is vooral handig bij blocks die je vaak hergebruikt in je website. 

Instellingen die je kan wijzigen bij het vergrendelen van blocks: 

  • Bewerken uitschakelen
  • Verplaatsen uitschakelen
  • Verwijderen uitschakelen

Styling elementen van blocks blijft behouden bij transformatie van één soort block naar het andere soort

Bij het transformeren van blocks of bij het aanmaken van nieuwe buttons blijven eerder aangepaste stijlen vanaf 6.0 behouden. Als je bijvoorbeeld een lijst block transformeert naar een paragraaf, dan behouden de blocks de zelfde styling als de lijst. Zo hoef je niet elke keer opnieuw de styling aan te passen als je het soort block verandert. 

Nieuwe Core Blocks

Met de release van WordPress 6.0 zijn er een aantal nieuwe core blocks bijgekomen. 

Styling van WordPress comments aanpassen met Comments Query Loop

Het nieuwe Comment Query Loop block geeft de reacties van een post weer. Door dit block aan te passen kan je precies instellen welke elementen er weergegeven worden in de comments en de styling van de comments bepalen. 

Comment query loop stijlen
Comment query loop stijlen

Lees meer query loop aanpassen

Met het nieuwe Lees meer block kan je de styling van dit block aanpassen. Zo kan je borders, kleuren, hoeken en typografie aanpassen. Hiervoor heb je geen programmeerkennis meer nodig. Alles kan gewoon vanuit de WordPress editor. 

Geen resultaten query loop

WordPress gebruikt de geen resultaten query loop als een bezoeker de zoekfunctie gebruikt maar er geen resultaten zijn. Hoe dat block eruit ziet kan je vanaf 6.0 eenvoudig zelf bepalen. De geen resultaten query loop is via de block editor te bewerken. Hier kan je precies instellen hoe het block eruit moet zien en welke tekst er weergegeven moet worden. Aanvullend kan je nog extra onderdelen toevoegen aan dit block. 

Auteur en avatar biografie

Het auteur block is vanaf 6.0 onderverdeeld in twee onderdelen: Auteur Biografie en Avatar. Deze onderdelen zijn nu ook als block apart van elkaar te gebruiken. Het avatar block laat de avatar van de auteur zien. Je kan per block specificeren welke gebruiker/auteur je wil weergeven. Het Auteur Biografie block geeft de biografie van de auteur weer. De tekst die hier verschijnt kan je aanpassen in het gebruikersprofiel

Verbeteringen bestaande blocks

Naast nieuwe features zijn er ook een aantal verbeteringen aan bestaande blocks doorgevoerd: 

Navigatie block verbeteringen

Het Navigatie block is flink verbeterd en heeft een gebruiksvriendelijkere layout gekregen. Zo is er een voorvertoning toegevoegd aan het Navigatie Link block. Als je een link naar een openbare pagina toevoegt krijg je een voorvertoning als je op de link knop klikt. 

Verder hoef je zelf geen menu meer te kiezen als je maar een enkel menu hebt. Als je maar een menu hebt op het moment dat je een nieuw item toevoegt, dan kiest WordPress automatisch dat ene menu. Je hoeft de items dan niet meer handmatig toe te wijzen. 

Navigatie block verbeteringen
Navigatie block verbeteringen

Query loop filters en featured afbeeldingen

Via Query Loop Filters kan je posts op taxonomies filteren. Zo kan je bijvoorbeeld alleen posts weergeven die geschreven zijn door auteur A, met de tag “SEO” in de categorie “Marketing”. 

Ondersteuning voor typografie en borders in Responsive Groep Blocks

Op rij en groep blocks kan je vanaf 6.0 allerlei typografie instellingen aanpassen. Daardoor kan je via de WordPress editor eenvoudig de styling van deze blocks aanpassen. Geen CSS of programmeerkennis nodig, alles gaat gewoon via de WordPress editor. 

Uitgelichte afbeelding in het cover block en extra controle over afmetingen

Uitgelichte afbeeldingen zijn vanaf 6.0 in blocks te gebruiken. Zo kan je de uitgelichte afbeelding in- en uitschakelen vanuit de block toolbar. Met een klik op de knop wissel je tussen een reguliere afbeelding en de uitgelichte afbeelding van betreffende post. 

Iconen voor social sharing eenvoudig weergeven of verbergen

Door deze instelling aan te passen kies je tussen het weergeven van social iconen of het weergeven van social iconen inclusief tekst. Door labels in te schakelen voeg je de naam van het sociale netwerk toe als tekst. Een kleine verbetering maar wel prettig dat het nu vanuit de editor kan. 

Borders van kolom blocks instelbaar vanuit editor

Vanuit de editor kan je in 6.0 allerlei border properties instellen. Bijvoorbeeld de breedte, stijl, kleur en radius. Hierdoor is het eenvoudiger geworden om de styling van kolommen vanuit de editor aan te passen. 

Ruimte rondom Gallery blocks instellen

De witruimte rondom foto galleries is vanaf 6.0 eenvoudiger aan te passen. Via de editor is simpel in te stellen hoeveel pixels ruimte er rondom de gallery moet komen. 

Updaten naar WordPress 6.0

WordPress 6.0 is een major release. Dat betekent dat je substantiële verbeteringen mag verwachten ten opzichte van de vorige versie. Substantiële veranderingen gaan gepaard met enig risico. Zo kan het gebeuren dat sommige plugins of thema’s die je gebruikt nog niet compatible zijn met WordPress 6.0. Maak dus altijd een volledige backup van je website voordat je upgrade naar WordPress 6.0. 

Heeft jouw website meerdere updates klaarstaan? Bijvoorbeeld voor WordPress 6.0, plugins en thema’s? Dan is het risico op incompatibiliteit nog hoger. 

Updaten naar WordPress 6.0
Updaten naar WordPress 6.0

Ziet het updatescherm van jouw website er zo uit en ben je bang om te updaten? Laat ons je website updaten naar de nieuwste WordPress versie.

In een WordPress Hulp Op Afstand sessie updaten wij je website stap voor stap. Komen we een probleem tegen? Dan lossen we het direct op.

Zo kan ook jij genieten van de nieuwste features in WordPress 6.0 en heb je geen zorgen over een kapotte website.

Beoordeel dit artikel

Robin

Robin schrijft graag over SEO, online marketing en WordPress.

Reageer

Partners