WPLounge
WordPress 5.7
Home » WordPress Algemeen » Wat is er nieuw in WordPress 5.7?

Wat is er nieuw in WordPress 5.7?

De WordPress update naar versie 5.7 staat op het punt om uitgebracht te worden. De focus ligt vooral op Gutenberg uitbreidingen en mogelijkheden om Gutenberg te gebruiken als page builder. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Gutenberg wordt steeds meer een onderdeel van WordPress, en dat is met WordPress 5.7 niet anders. Met deze release is het mogelijk om geavanceerdere blokken te bouwen en verdere aanpassingen aan de blok-editor toe te voegen.
Maar er zijn ook tal van andere wijzigingen en nieuwe functies waaronder lazy-loading van iFrames, verschillende updates voor het inloggen en registreren, een groot aantal bugfixes en meer.

Wat is er nieuw in de blok editor?

Er zijn veel updates en nieuwe mogelijkheden voor de Gutenberg editor. Laten we de belangrijkste updates bespreken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Nieuwe functies voor knoppen

Er zijn een paar nieuwe functies waarmee je eenvoudig de grootte van een knop kunt aanpassen. Een nieuw element is beschikbaar die je instaat stelt om de breedte van een knop te veranderen.

Grootte van een knop instellen

Selecteer een knop en kies vervolgens een percentage van 25 tot 100% om de breedte van de knop in te stellen.

Een verticale layout voor blok knoppen

Met de nieuwe functie ‘Transform to variation‘ kun je overschakelen van een horizontale naar een verticale opmaak. Door een knop te selecteren verschijnt er rechts in de sidebar de optie ‘Transform to Variation‘.

Transform to variation

Verbetering voor Social Media icons

WordPress 5.7 voegt nieuwe aanpassingsopties toe aan Social Media icons. Er is ondersteuning voor aangepaste formaten en kleuren. Nadat je het Sociale Media icons blok hebt geselecteerd, biedt de werkbalk een keuzemenu voor beschikbare formaten.

grootte Social media icons

Aangepaste kleuren voor Social Media icons

Hetzelfde blok ondersteunt nu ook kleurinstellingen, waardoor we verschillende kleuren voor pictogrammen en achtergronden kunnen instellen.

Kleuren social media icons

Betere ondersteuning voor lettertype grootte

In de blokinstellingen is er een optie voor het instellen van de lettergrootte toegevoegd. Gebruikers kunnen één van de beschikbare lettergroottes kiezen, of een aangepaste lettergrootte instellen in pixels. Klik op ‘herstellen‘ om terug te gaan naar de standaard instellingen.

lettergrootte WordPress 5.7

Coverblok aanpassen en uitlijnen

WordPress 5.7 introduceert de optie om de minimale hoogte van een coverblok aan te passen. Het werd voor het eerst toegevoegd in de blokeditor met Gutenberg 9.5 en is nu een vast onderdeel van de WordPress core

Coverblok WordPress 5.7

Lazy-loading van iFrames

Lazy loading is een optimalisatietechniek die bepaalde elementen van een website pas laadt wanneer je als bezoeker naar deze content scrolt. WordPress gebruikers werden voorheen gedwongen om een plugin te gebruiken om lazy loading te activeren. Lazy loading is een standaard functie wat sinds WordPress 5.5 is geïmplementeerd. Met WordPress 5.7 zal lazy loading ook werken met iFrames. Om problemen met de opmaak te voorkomen zal lazy loading alleen worden geactiveerd aan iFrame tags waarbij de hoogte en breedte zijn gedefinieerd.

Met één klik schakelen van HTTP naar HTTPS

Sinds WordPress 5.7 detecteert WordPress of de omgeving van een website HTTPS ondersteunt. Als dat het geval is, biedt het gedeelte HTTPS-status in de Site Health-tool een button waarmee je de website met één klik kan omzetten naar HTTPS. De content van de website wordt on-the-fly gemigreerd.

HTTPS WordPress 5.7

WordPress geeft de volgende melding weer wanneer HTTPS niet wordt ondersteunt:

HTTPS WordPress geen ondersteuning

Wachtwoord opnieuw instellen per gebruiker

Met deze nieuwe functie kunnen website beheerders nu een link sturen voor het opnieuw instellen van een wachtwoord via email. Deze functie kan handig zijn als een gebruiker om welke reden dan ook geen toegang heeft tot de link om het wachtwoord opnieuw in te stellen.

Stuur reset link WordPress

WP_MEMORY_LIMIT in sitediagnose

Via Gereedschap -> Sitediagnose -> informatie is nu ook de WP_MEMORY_LIMIT te zien. Deze waarde specificeert het maximale geheugen wat PHP kan gebruiken.

WordPress memory limit

Tot slot

WordPress 5.7 voegt tal van nieuwe functies en verbeteringen toe voor zowel gebruikers als ontwikkelaars. Een volledige lijst met alle veranderingen kan je vinden in de WordPress 5.7 Field Guide.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer