WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » Wat is een uitgelichte afbeelding?

Wat is een uitgelichte afbeelding?

Wat is een uitgelichte afbeelding in WordPress? Een uitgelichte afbeelding (of in het Engels: featured image) is een afbeelding die in WordPress aan berichten kan hangen. Dit zorgt er – bij bepaalde thema’s – voor dat die afbeelding naast je bericht komt te staan in archieven, categorieën en andere blogpagina’s.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een uitgelichte afbeelding in WordPress?

De uitgelichte afbeelding is een afbeelding die aan WordPress-berichten wordt meegegeven. In sommige gevallen is de uitgelichte afbeelding ook in te stellen voor pagina’s, maar dat verschilt vaak per theme. De afbeelding wordt gebruikt in archieven en andere overzichten met WordPress-berichten. Bij ons zie je bijvoorbeeld uitgelichte afbeeldingen op onze homepage en op onze categorieën. Ook wordt de uitgelichte afbeelding bij ons getoond bovenaan het (blog)bericht.

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van uitgelichte afbeeldingen naast berichten.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Wat is een uitgelichte afbeelding?
Berichten met uitgelichte afbeelding op een categorie-pagina van wplounge.nl

Uitgelichte afbeelding instellen

Om een uitgelichte afbeelding in te stellen voor een bericht in WordPress, zoek je tijdens het bewerken van het bericht (in de editor) rechts onderin naar het veld “Uitgelichte afbeelding” en klik je op “Stel uitgelichte afbeelding in”.

Uitgelichte afbeelding instellen
Uitgelichte afbeelding instellen

Let op! Als je deze optie niet ziet, kan het zijn dat deze verborgen is. In dat geval scroll je naar boven en klik je rechtsboven op “Scherminstellingen“. In het menu dat zich nu uitvouwt, vink je “uitgelichte afbeelding” aan.

Uitgelichte afbeelding voor pagina’s

Het kan zo zijn dat je ook een uitgelichte afbeelding kunt instellen voor de Pagina’s op je WordPress-website. Dit is meestal niet nodig, maar in sommige gevallen kan het zo zijn dat je thema hier iets mee doet. Ook kan het ervoor zorgen dat je pagina’s er in je zoekresultaten beter uit zien, omdat deze dan ook een afbeelding hebben.

Uitgelichte afbeelding in Premium themes

In Premium WordPress Themes is een uitgelichte afbeelding vaak belangrijk, omdat die in bijvoorbeeld een slider worden gebruikt. Heb je een website zonder uitgelichte afbeeldingen en schakel je over naar een thema dat er zonder die afbeeldingen niet goed uit ziet? Het kan dan handig zijn om een standaard uitgelichte afbeelding in te stellen. Hier zijn plugins voor zoals Default featured image.

Meer lezen