WPLounge
Home » Tutorials » Automatisch resizen van afbeeldingen uitschakelen in WordPress

Automatisch resizen van afbeeldingen uitschakelen in WordPress

Standaard zal WordPress voor iedere afbeelding die je uploadt drie formaten opslaan. Behalve die drie formaten kan het nog zijn dat er plugins en/of thema’s op je website actief zijn die extra formaten opslaan. Zo kan het dus zomaar zo zijn dat voor iedere afbeelding die je uploadt, WordPress er zo’n vijf aanmaakt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het opslaan van (bijvoorbeeld) vijf afbeeldingen zorgt ervoor dat er een stuk meer ruimte wordt ingenomen op je hosting. Naast het innemen van veel ruimte, zorgt het er ook voor dat je backups stukken groter worden. Zeker als je een enorme hoeveelheid afbeeldingen hebt is het van belang om een aantal formaten uit te schakelen.

Resizen afbeeldingen WordPress
Afbeeldingen worden automatisch ge-resized door WordPress.

Wanneer je ieder formaat gebruikt dat automatisch gegenereerd wordt, hoef je natuurlijk niets te veranderen, maar wanneer er één of twee formaten onnodig worden aangemaakt, is het zeker het overwegen waard!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Standaard formaten van afbeeldingen binnen WordPress

Standaard genereert WordPress voor elk van de geüploade afbeeldingen meerdere kopieën in verschillende afmetingen.  De volgende formaten worden standaard door WordPress aangemaakt:

  • Thumbnail: vierkante miniatuur afbeeldingen die vaak gebruikt wordt binnen WordPress bij gerelateerde berichten. Formaat: 150 x 150px.
  • Klein: een kleine kopie van de geüploade afbeelding die door veel thema’s gebruikt wordt in een samenvatting van een artikel. Formaat: 300 x 300px
  • Gemiddeld: Een grotere kopie van de afbeeldingen waarvan de breedte van de afbeelding evenredig wordt verdeeld.
  • Groot: Een grote versie van de geüploade afbeelding die je kunt gebruiken bij berichten en pagina’s. Formaat: 1024 x 1024px
  • Volledig: Dit is de originele afbeelding die is geüpload.

Naast deze standaardformaten, kan een thema of plugin extra afbeeldingsformaten generen.

Hoe zie ik hoe veel formaten WordPress genereert?

Om erachter te komen hoe veel formaten WordPress in jouw geval opslaat voor iedere afbeelding die je uploadt, kun je het beste een afbeelding uploaden in WordPress (via Media > Nieuw bestand).

Vervolgens log je via FTP in op je WordPress-installatie. Ga naar de map waarin de afbeelding is opgeslagen. Standaard vind je deze in de volgende map:

/wp-content/uploads/2020/07/

In het voorbeeld hierboven zie je ook een jaar en een maand staan. Dit kan uiteraard verschillen, afhankelijk van in welk jaar en in welke maand je de afbeelding hebt geüpload.

In onderstaand screenshot zie je dat er bij ons negen afbeeldingen worden opgeslagen voor iedere afbeelding die wij uploaden.

Afbeelding formaat

 

Nadat je er achter bent hoe veel afbeeldingen WordPress opslaat, kun je erover gaan nadenken welke formaten jij onnodig vindt. Ga dus na welk formaat eventueel gebruikt wordt op je website. In een sidebar bijvoorbeeld, staan vaak populaire artikelen met een kleine thumbnail van de uitgelichte afbeelding. Het formaat hiervan is 80 x 60 pixels.

Het is niet handig om dit formaat aan te passen; het is goed dat er een kleine afbeelding wordt gebruikt wanneer een grote afbeelding overbodig is. Dit bespaart veel bandbreedte en verbetert de laadtijd van je website.

WordPress thumbnails

WordPress instellingen

Een deel van de afbeeldingen wordt gegenereerd door WordPress zelf. Deze instellingen vind je gewoon in het WordPress-menu. Ga naar Instellingen > Media. Je vindt hier de onderstaande instellingen.

WordPress Media-instellingen
WordPress media-instellingen

Om bijvoorbeeld de Gemiddelde afmeting uit te schakelen, vul je bij beide velden (breedte en hoogte) een 0 (nul) in. Hetzelfde kun je doen voor de Grote afmeting, en zelfs voor Thumbnails. Voor thumbnails zou ik het persoonlijk laten zoals het is; dit formaat wordt door WordPress aangemaakt voor “galleries”. Wanneer je deze uitzet, werken je galleries niet meer.

Formaten die door je thema worden aangemaakt

Om te ontdekken welke formaten door je WordPress-thema worden aangemaakt, open je het functions.php-bestand van je thema. Vervolgens zoek (control+F) je naar een regel die begint met het volgende:

add_image_size

Hiervan kunnen meerdere regels in je thema staan (afhankelijk van hoe veel formaten je thema genereert). Deze zullen waarschijnlijk onder elkaar staan. Zo’n regel ziet er ongeveer zo uit:

add_image_size( 'naam-formaat', 220, 180, true );

Waar ik hierboven “naam-formaat” heb ingevuld, staat de naam van het formaat. Dit kan bijvoorbeeld “homepage-slider” zijn, wanneer je thema een slider op de homepage heeft staan.

Om je thema te laten stoppen met het aanmaken van dit formaat, verwijder je de regel uit het functions.php-bestand.

Naast add_image_size, vind je ook een regel die begint met set_post_thumbnail_size. Deze zorgt ervoor dat de uitgelichte afbeelding (die vaak gebruikt wordt in archieven en andere blog-pagina’s) in een bepaald formaat wordt opgeslagen. Je kunt deze regel verwijderen, maar meestal is het beter om hem gewoon te laten staan.

Let op!

Het is niet raadzaam om zomaar formaten uit te schakelen waarvan je denkt dat je ze niet nodig hebt. Zoek eerst grondig op je site en bepaal dan of je een bepaald formaat nodig hebt. De formaten die in je thema staan aangegeven, heb je waarschijnlijk sowieso nodig.

Beoordeel dit artikel

1 reactie

  • Hoi,
    Helder stuk. Ik ben een aantal keren veranderd van WordPress theme. Nu ik in mijn media bibliotheek kijk, zie ik ook nog formaten van afbeeldingen die voor een vorig theme gebruikelijk waren. Ik heb al eens de plugin regenerate thumbnails laten draaien, maar ze zijn er nog. Heb jij nog tips om oude formaten te verwijderen? (Uiteraard liefst niet handmatig…)
    Alvast dank