WPLounge

FTP

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een manier om bestanden van de ene computer naar de andere computer te verplaatsen. Die andere computer kan ook een server zijn, bijvoorbeeld de server van je webhosting-provider. Zo kun je de bestanden van WordPress bijvoorbeeld uploaden naar de server van je webhosting-provider wanneer je WordPress handmatig installeert.

FTP; hoe doe je dat?

FTP Client FileZilla
FileZilla

Om bestanden via FTP te versturen of uploaden, heb je een FTP Client nodig, oftewel een FTP-programma. De meest bekende en gratis versie die zowel voor Mac als Windows beschikbaar is, is FileZilla (klik hier).

Wanneer je je webhosting en domeinnaam hebt besteld, ontvang je meestal een mail met DirectAdmin-gegevens en FTP-gegevens. Wanneer je met behulp van een FTP-client inlogt op je server heb je de mogelijkheid om je bestanden te uploaden naar jouw domeinnaam. Als je WordPress downloadt en vervolgens via FTP naar je server uploadt, kun je WordPress gaan installeren.

Behalve voor websites kun je FTP ook gebruiken om grote bestanden met anderen te delen. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde map van je computer toegankelijk maken met een FTP-login, zodat collega’s grote bestanden direct op jouw computer kunnen “droppen”.

Meer lezen?