WPLounge
Home / WordPress Handleiding / WordPress installeren / WordPress handmatig installeren

WordPress handmatig installeren

Bij een handmatige installatie van WordPress komen de volgende stappen aan bod:

  • De laatste versie van WordPress downloaden
  • Het aanmaken van een MySQL-database via je DirectAdmin of Plesk (of een ander controlepaneel, dit verschilt per webhost).
  • “WP-config.php” juist instellen.
  • Het uploaden van de bestanden van WordPress naar je server (via FTP).
  • WordPress installeren.

Op deze pagina begeleiden we je langs al deze stappen zodat je snel aan de slag kunt met je nieuwe WordPress-website!

TIP
Gratis WordPress Handleiding (PDF)?
Voor bezoekers van WPLounge hebben wij een gratis PDF handleiding gemaakt.
Download PDF »

WordPress downloaden

WordPress downloaden kan (in het Nederlands) via http://nl.wordpress.org/. Rechts op die pagina zit een blauwe knop waarmee je de laatste versie van WordPress kunt downloaden. Wanneer je daarop klikt wordt de laatste versie van WordPress gedownload.

De downloadknop op WordPress.org.
De downloadknop op WordPress.org.

MySQL-database aanmaken

Een MySQL-database is een database die je aan WordPress koppelt. De pagina’s, berichten en reacties op jouw content worden straks bewaard in die database.

Het aanmaken van een MySQL-database doe je via het controlepaneel van je hosting-provider, meestal is dit DirectAdmin of Plesk. In dit voorbeeld laten wij zien hoe dit met DirectAdmin werkt (voor Plesk-gebruikers; er is niet heel veel verschil).

1. Log in op DirectAdmin
De login-gegevens van DirectAdmin heb je vaak van je hosting-provider gekregen. Log in en klik op de domeinnaam waarop je WordPress gaat installeren en dus een database gaat aanmaken.

2. Klik op “MySQL Management” en maak een database aan
Onder het kopje “Your Account” staat “MySQL Management”. Als je hier op klikt zie je een lijst met bestaande databases. Klik bovenin op “Create new database“. Je krijgt dan het volgende scherm te zien.

create-new-database-directadmin

Vul een naam (naar keuze) in voor je database en vul een gebruikersnaam in. Beiden beginnen met iets als: “naam14_“.

Kies een wachtwoord, het beste is op “Random” te klikken. Hierdoor maakt DirectAdmin een sterk wachtwoord aan. Voor jou zelf is het niet belangrijk om dit wachtwoord na het installeren nog te onthouden.

3. Klik op “create”
Wanneer je alles hebt ingevuld klik je op “Create”. Je komt dan op een scherm waar bevestigd wordt dat je database is aangemaakt en waar de naam, gebruiker en wachtwoord van je database nog eens op een rij worden gezet. Bewaar deze gegevens voor straks.

 

Het instellen van het “wp-config.php”-bestand

Het “wp-config.php”-bestand zorgt ervoor dat WordPress gekoppeld wordt aan de database die je hiervoor hebt aangemaakt. Tussen de bestanden die je hebt gedownload zit het voorbeeld-bestand “wp-config-sample.php“.

Verander de naam van dit bestand in “wp-config.php” (zonder “-sample”).

In dit bestand vul je de gegevens in van de MySQL-database die je net hebt aangemaakt, op de volgende plekken.

WP-config

Bij het invullen van deze instellingen zijn meestal alleen de database-naam, gebruikersnaam en wachtwoord van belang. Je vult het als volgt in:

  1. Vervang database_name_here met de naam van de database die je net hebt aangemaakt.
  2. Vervang username_here met de gebruikersnaam die je hebt aangemaakt.
  3. Vervang password_here met het wachtwoord dat je hebt gekozen.

Sla het bestand op. De WordPress-bestanden zijn nu gereed om te uploaden naar je website.

Het uploaden van de WordPress-bestanden via FTP

Via FTP (File Transfer Protocol) kun je je bestanden uploaden naar je website. Vaak heb je van je webhosting-provider per mail al de FTP-gegevens ontvangen. Om vervolgens “in te loggen” heb je een FTP-client nodig. Voor zowel Mac als Windows is FileZilla een goede (gratis) oplossing.

1. Open FileZilla

Wanneer je het FTP-programma (FileZilla) opent dan krijg je het volgende scherm te zien.

FileZilla

Bovenin heb je de mogelijkheid om verbinding te maken met een server. De gegevens waarmee je die verbinding maakt heb je van je webhosting-provider ontvangen. Zo niet, neem dan contact op met je hosting-provider.
Vul de host (server), gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op “Quickconnect”. (Het vakje “Port” hoef je meestal niet in te vullen.)

Je komt nu in de zogeheten “root” van je webhosting-pakket.

Als er een mapje met de naam “domains” staat, klik je daarop en kies je het domein waar je WordPress gaat installeren. Vervolgens staat er daar een mapje dat “httpdocsofpublic_html” heet.

Let op! Als er geen mapje “domains” tussenstaat, dan is er de kans dat je al in de map zit van het juiste domein. In dat geval klik je direct op “httpdocs” of “public_html”.

Zodra je in “httpdocs” of “public_html” zit kun je de bestanden van WordPress uploaden. Dit doe je door op je computer de map van WordPress te openen, alle bestanden te selecteren en ze in FileZilla te slepen (mits je in de goede folder zit).

FileZilla begint nu met uploaden (dat proces zie je onderin plaatsvinden). Zodra FileZilla hiermee klaar is hoeven we alleen nog WordPress te installeren!

WordPress installeren

Nu alles bestanden ge-upload zijn via FTP krijg je op de domeinnaam waar je WordPress hebt geïnstalleerd het volgende installatie-scherm te zien (klik op de afbeelding voor een groter voorbeeld).

Installatiescherm

De informatie die je hier invult gaat als volgt:

Websitetitel
De naam van je website.

Gebruikersnaam
De gebruikersnaam waarmee jij straks inlogt in WordPress. Standaard is dit “admin”, maar wij raden je aan om een andere gebruikersnaam te kiezen.

Wachtwoord
Vul twee keer het wachtwoord in waarmee je wilt inloggen op je WordPress-website.

Je e-mailadres
Vul je e-mailadres in. Dit is handig voor wanneer je bijvoorbeeld je wachtwoord vergeten bent.

Privacy
Je kunt kiezen of je zoekmachines (Google) de “opdracht” wilt geven om je website wel of niet te indexeren. Wil je door (potentiële) klanten gevonden worden is het natuurlijk van belang om dit aan te vinken. Het is overigens geen garantie dat je website wel of niet geïndexeerd wordt door Google, er zijn namelijk nog veel andere factoren die hier invloed op hebben.

Nadat je dit alles hebt ingesteld klik je op “WordPress installeren” en ben je klaar om aan de slag te gaan met je nieuwe WordPress-website!

Gefeliciteerd

Gefeliciteerd! Je hebt WordPress geïnstalleerd en je kunt aan je website gaan werken. Dit doe je door in je browser naar jouwdomein.nl/wp-admin/ te gaan en daar in te loggen met de inlog-gegevens die je hebt gekozen bij het installeren. Hoe je vervolgens je website bewerkt lees je in onze andere tutorials onder “Beginners“.