WPLounge
WordPress Installeren

WordPress sneller installeren met Installatron

De meest voor de hand liggende manier om WordPress te installeren is het aanmaken van een database in het controlepaneel van je webhosting-provider, om vervolgens de bestanden via FTP te uploaden naar je server. Dit kan gelukkig een stuk sneller, dankzij Installatron.

Installatron is een plugin voor het bekende controlepaneel DirectAdmin. Afhankelijk van je webhosting-provider is DirectAdmin wel of niet geïnstalleerd. DirectAdmin automatiseert het installeren van systemen zoals WordPress, maar ook OpenCart, Magento en andere open source applicaties.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Wat Installatron doet bij een WordPress-installatie is het aanmaken van een database en WordPress installeren op een door jou gekozen locatie. En dit allemaal met één druk op de knop. Hier lees je hoe.

Stap 1 – Installatron vinden

Log in op het controlepaneel van je webhosting. Meestal krijg je de login-gegevens hiervan per mail opgestuurd wanneer je je webhosting bestelt. In DirectAdmin vind je een overzicht door op “Installatron Application Installer” te klikken. Hier vind je onder anderen een overzicht van applicaties die je met Installatron kunt installeren (zie afbeelding). WordPress staat onder de categorie “Apps for Content Management”.

 

Stap 2 – Installeren

In het overzicht klik je op WordPress. Je komt nu op een pagina waar wat meer info staat over de laatste versie van WordPress. Rechtsboven klik je op “+ Install this application”. Je krijgt nu wat opties, zoals te zien in de volgende afbeeldingen.

Location en meer
Bij “Domain” kies je op welk domein je WordPress wilt installeren, daarna kies je voor een “Directory”. Als de directory nog niet bestaat, maakt Installatron deze zelf voor je aan. In dit geval kies ik voor “installatron-tutorial” als directory, omdat ik anders de installatie van de blog op WPlounge.nl zelf zou overschrijven. Wanneer ik hem dus in de “root” (op WPlounge.nl zelf) had willen installeren, moest ik “Directory” leeg laten.

Na “Location” krijg je nog de optie om een versie van WordPress te kiezen. Kies hier de versie waar “recommended” achter staat. Zo weet je zeker dat je een stabiele versie installeert.

Installatron biedt ook aan om WordPress automatisch te updaten en backups van je website te maken, en om je database automatisch bij te houden. Dit is voor beginners allemaal aan te raden, omdat het je veel werk uit handen neemt.

WordPress installeren met Installatron

Let goed op dat je gebruikersnaam geen “admin” is. Zorg daarnaast dat je “Limit Login Attempts” op “Yes” hebt staan, dit voegt een extra laag veiligheid toe aan je WordPress-website (kan nooit kwaad!). Meer daarover lees je hier: Limit Login Attempts.

Settings
Zoals in de afbeelding te zien, kun je een gebruikersnaam kiezen en een wachtwoord. Het wachtwoord hierboven heeft Installatron zelf aangemaakt. Het is aan te raden om geen wachtwoord te kiezen als “12345”. Het is dus geen slecht idee om het door Installatron aangemaakte wachtwoord te gebruiken.
Vul een email-adres in dat van jou is, je login-gegevens worden hier na de installatie naartoe gestuurd.

Wanneer WordPress geinstalleerd is, krijg je een mail met alle informatie; waar je nieuwe WordPress-website te zien is, waar je kunt inloggen én natuurlijk je gebruikersnaam en wachtwoord.

Wist je dat?
Wist je dat je met Installatron ook heel eenvoudig een backup kan maken van je WordPress website?

Video
Wil je snel zien hoe het installeren van WordPress met Installatron in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video (op hoge kwaliteit).

Installatron

Deze website gaat natuurlijk over WordPress, maar wist je dat je met Installatron ook heel eenvoudig andere applicaties kunt installeren, zoals Drupal, OpenCart en Magento?

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

15 reacties

  • Hoi Peter,

   In het veld “directory (optional)” staat standaard “blog” ingevuld. De website zou nu dus zichtbaar moeten zijn op jouwdomein/blog/.

   Als je het “directory”-veld leeg laat zou het moeten werken op je hoofddomein (zoals wplounge.nl).

   Succes,
   Wouter

 • Hey Wouter,
  De optie WEB APPLICATIONS ontbreekt binnen mijn DirectAdmin? En kan daardoor dus ook geen selectie voor WordPress maken? Moet ik eerst Installatron installeren?
  Groet,
  Jeroen

  • Hi Jeroen,
   Dit betekent dat je hostingprovider geen Installatron ondersteunt. Je kunt ernaar vragen, tegen een meerprijs is dit waarschijnlijk mogelijk. Veel hostingpartijen bieden echter standaard Installatron (zoals iXL Hosting, Versio, etc.)
   Succes!
   Wouter

 • Tja, nu ben ik door WP te installeren in 1 keer mijn bestaande website kwijt… Misschien handig om dat even te vertellen? Ik denk dat het veel voorkomt dat er al iets gepubliceerd is. In mijn geval een mooie ‘hier wordt gewerkt’ pagina. Nu kan de hele wereld meegenieten van mijn geklungel. En hebben jullie een tutorial die daar op ingaat? Bijvoorbeeld hoe je wp installeert op een subdomein en dan verhuist? Wat ik tot nu toe tegenkom op forums begrijp ik niet.
  thnx

 • Ja, dat was een index.html-bestand, ik zie nog wel ergens in DirectAdmin/files een back up staan, maar hoe publiceer ik die dan weer? En terwijl deze gepubliceerd blijft, hoe kan ik dan zien wat ik aan het doen ben met WP (een soort staging omgeving)? Grappig, ik werk al jaren met ‘echte’ cms-en en dan is dit allemaal voor je geregeld, de basics (zoals ook ftp) heb ik me nooit in verdiept. Kost veel meer tijd dan ik dacht om alle stukjes informatie bij elkaar te googelen.
  thnx

  • Door WordPress te de-installeren of naar een andere map te verplaatsen krijg je je index.html weer te zien. Het index.php-bestand van WP zorgt er namelijk voor dat je index.html niet meer getoond wordt.
   Succes
   Wouter

 • Hoi Wouter,

  Ik heb een installatie van WordPress op een bepaald hostingpakket. Nu wil ik precies deze installatie verhuizen naar een ander hostingpakket. Ik heb je bericht over de plugin Duplicator die dat doet gelezen, alleen vraag ik me af of het nog makkelijker kan. De URL blijft bij namelijk precies hetzelfde, hij wordt alleen gekoppeld aan een ander pakket.

  Ik dacht het zo te doen:
  1. Op het nieuwe hostingpakket via Installatron een nieuwe installatie maken
  2. Mijn files van mijn huidige installatie van WordPress overschrijven via FTP
  3. De database importeren via Extra > exporteren (in de oude installatie) en importeren (in de nieuwe installatie)

  Denk je dat dit werkt?

  Bedankt, Jantien

 • Wat ik nergens kan vinden, is hoe je de table prefix wp_ kan aanpassen als je WordPress via Installatron installeert. Omdat dit het beste en makkelijkste is om tijdens een verse installatie van WordPress te doen, hoop ik dat het ook mogelijk is met een installatie van Installatron. Heeft iemand daar een antwoord op?

 • Hallo Wouter,
  ik heb zojuist via iXL hosting een domeinnaam en een hostingpakket gekocht. Via directadmin heb ik via installatron wordpress gedownload. Ik heb ook een mail gehad met de gegevens, maar mijn domein (een .nl adres), doet het niet. Is dit een kwestie van tijd of ben ik iets vergeten?

  Groeten, Elles

  • Beste Elles,

   Dit komt waarschijnlijk doordat de DNS van de domeinnaam nog niet “om” zijn. Dit is inderdaad een kwestie van tijd (tenzij je bij iXL Hosting je nameservers nog moet invullen).

   Succes!
   Wouter