WPLounge
Home » Tutorials » Taal veranderen in WordPress

Taal veranderen in WordPress

Taal veranderen in WordPress

Wil je de taal van jouw WordPress-admin veranderen? Het is tegenwoordig heel makkelijk om de taal te veranderen in WordPress. Doordat veel WordPress-websites standaard in het Engels worden geïnstalleerd, willen veel mensen weten hoe ze de taal kunnen veranderen naar Nederlands.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Ook als je WordPress in het Engels of een andere taal hebt gedownload is het tegenwoordig heel eenvoudig om van taal te wisselen. Sinds versie 4.0 van WordPress kun je namelijk van taal wisselen via de Instellingen-pagina van WordPress. Daarnaast kun je de taal tijdens het installeren kiezen, óók als je WordPress in een andere taal gedownload hebt.

Taal veranderen in WordPress

Ga in WordPress naar Instellingen > Algemeen (of Settings > General als WordPress nog in het Engels is ingesteld). Scroll vervolgens naar de “Websitetaal”-instelling:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Websitetaal WordPress

Zoals je kunt zien is “Nederlands” geselecteerd. Wanneer je deze drop down opent kun je heel snel zien welke talen er geïnstalleerd zijn:

Beschikbare talen in WordPress
Beschikbare talen in WordPress

In het bovenstaande voorbeeld heb ik de talen English (United States) en Nederlands geïnstalleerd.

Een nieuwe taal installeren

Onder de geïnstalleerde talen staat een enorme lijst met talen die “beschikbaar” zijn. Deze talen zijn op dit moment niet geïnstalleerd op mijn WordPress-website, maar ik kan ze direct vanuit dit menu installeren. Als ik bijvoorbeeld “Deutsch” selecteer en vervolgens onderaan de Instellingen-pagina op “opslaan” klik, dan installeert WordPress direct het Duitse taalpakket. De taal is dan direct veranderd naar Duits, en Duits wordt ook één van de geïnstalleerde talen:

Duits geinstalleerd

Wanneer je van taal wisselt, zal je hele WordPress-admin in die taal beschikbaar zijn. Heb je per ongeluk een onbegrijpelijke taal geselecteerd en weet je niet meer hoe je terug kunt wisselen? Ga dan naar jouw website en zet het volgende achter je URL: /wp-admin/options-general.php. Je komt dan weer op dezelfde Instellingen-pagina, waar je van taal kunt wisselen.

Alternatieve methode: FTP

Als het bovenstaande niet werkt of als je een versie van WordPress gebruikt die deze instelling nog niet ondersteunt, dan kun je ook gebruikmaken van FTP en het wp-config.php-bestand. Maak éérst een backup van je WordPress-website voordat je deze methode gebruikt!

Om de Nederlandse versie van WordPress te installeren, ga je naar nl.wordpress.org en download je de versie van WordPress die jij gebruikt (alle versies vind je hier). Unzip het bestand en upload deze bestanden naar je website via FTP. Je FTP-client vraagt nu of je de bestaande bestanden wilt overschrijven. Kies ervoor om alle bestanden te overschrijven en open vervolgens je wp-config.php-bestand. Zoek nu naar de volgende regel code:

define ('WPLANG', '');

Vervang deze regel code met het volgende:

define ('WPLANG', 'nl_NL');

Sla het bestand nu op en WordPress zal de taal veranderen naar Nederlands. Als de “WPLANG”-regel nog niet in je wp-config.php-bestand staat kun je deze zelf toevoegen.

Plugins en themes vertalen

Als je WordPress in het Nederlands gebruikt, zijn niet (altijd) automatisch ook alle themes en plugins in het Nederlands beschikbaar. De meeste populaire themes en plugins zijn wel gewoon in het Nederlands beschikbaar en zullen automatisch van taal wisselen wanneer jij die taal selecteert voor je WordPress-website. Echter, sommige plugins en themes werken alleen in het Engels, maar hebben wél .mo en .po bestanden waarin je zelf vertalingen kunt invoeren. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar het artikel van WPMU: How to Translate a WordPress Theme.

Een meertalige WordPress website maken

Wil je een meertalige WordPress website maken zodat je websitebezoekers zelf hun taal kunnen selecteren? Lees dan ons artikel hoe je dat op meerdere manieren kan doen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

6 reacties

  • Kanttekening: er is nog geen “Instellingen > algemeen” als de backend nog in het Engels is. “Settings > General” is behulpzamer.

  • Vraagje, ik heb taal in Nederlands staan. Maar stel ik laat hem zo staan en bezoekers uit bij USA bezoeken mijn pagina, zien zij bepaalde onderdelen dan in Nederlands of zien zij het wel in Engels omdat zij vanuit andere locatie internetten?

  • Ik heb een site in het Nederlands maar heb de backoffice liever in het Engels. In het Dashboard bij de Settings > General wil ik de taal van Engels naar Nederlands zetten, en save, maar die keuze blijft niet behouden…?! (In mijn profiel heb ik de taal op Engels staan) Ik heb rechten als beheerder. Waar gaat het mis? Iemand een ideetje?

  • Vraagje ik zou graag de tekst in de backend willen wijzigen, voornamelijk in woocommerce – bestellingen, waar em hoe kan ik dat doen? Alvast bedankt

  • Hi Wouter,

    Als ik de website taal naar nederlands verander en op opsla klik dan gaat hij automatisch weer naar engelstalig.. Wat kan ik hier aan doen?