WPLounge
WordPress-website niet laten indexeren door Google
Home » Tutorials » WordPress-website uit Google halen

WordPress-website uit Google halen

WordPress zit zo in elkaar dat je website goed gevonden kan worden door zoekmachines. Echter, sommige website-eigenaren willen niet dat Google hun website laat zien. In WordPress is het gelukkig heel makkelijk om zoekmachines te blokkeren.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Je website uit Google halen of voorkomen dat Google je website in de toekomst gaat indexeren is heel makkelijk.

Manieren om je website uit Google te halen

Er zijn verschillende manieren om je website uit Google te halen of om zoekmachines te blokkeren. De makkelijkste manier is optie 1, waarmee je gehele website uit Google zal verdwijnen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

1: Zoekmachines blokkeren vanuit WordPress zelf

Ga in WordPress naar Instellingen > Lezen en zoek naar de optie Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren. Vink deze optie aan en klik op “Wijzigingen opslaan”.

WordPress website niet laten indexeren
Vink deze optie aan om je website niet te laten indexeren.

Als je deze instelling activeert zal Google op iedere pagina de “noindex”-tag toevoegen. Hiermee zeg je eigenlijk tegen zoekmachines als Google dat je niet wilt dat je website geïndexeerd wordt. Dit betekent niet dat mensen niet meer op je website kunnen komen, maar wel dat je website zal verdwijnen uit Google.

Let op!

Wanneer je deze optie activeert, zullen zoekmachines je hele website niet meer indexeren. Je kunt hierdoor veel verkeer mislopen. Activeer deze optie dus alléén als je zeker weet dat je niet meer in Google gevonden wilt worden.

2: Zoekmachines blokkeren voor specifieke URL’s met robots.txt

Een andere manier om zoekmachines te blokkeren is met het bestand robots.txt. Dit is een tekstbestand dat Google gebruikt om te bepalen welke onderdelen van je website ge-“crawld” moeten worden.

Let op!

Met robots.txt blokkeer je zoekmachines voor specifieke pagina’s, maar het biedt géén garantie dat deze URL’s niet in zoekmachines getoond worden.

Het robots.txt-bestand moet in de root van je website/domein staan. Bijvoorbeeld: www.wplounge.nl/robots.txt. Om een bepaalde URL te blokkeren, zorg je dat het volgende stukje code in je robots-bestand staat:

User-agent: *
Disallow: /deze-pagina-wordt-geblokkeerd/

Met de code hierboven blokkeer je zoekmachines van de pagina /deze-pagina-wordt-geblokkeerd/. Op WPLounge zou dat dus de URL wplounge.nl/deze-pagina-wordt-geblokkeerd/ zijn.

Wil je meerdere URL’s blokkeren? Dat doe je zo:

User-agent: *
Disallow: /deze-pagina-wordt-geblokkeerd/
Disallow: /deze-pagina-wordt-ook-geblokkeerd/

Op deze manier kun je Google en andere zoekmachines “weren” uit bepaalde URL’s. Wil je Google blokkeren voor je gehele website? Dat doe je als volgt:

User-agent: *
Disallow: /

3: Zoekmachines blokkeren per pagina met Yoast SEO

Gebruik je de Yoast SEO-plugin? Met deze plugin kun je ook zoekmachines blokkeren voor bepaalde pagina’s. Open een pagina in WordPress en scroll naar de Yoast SEO-instellingen. Klik op het tandwieltje links en zoek naar de optie “Sta zoekmachines toe om dit te tonen in zoekresultaten”. Selecteer hier “Nee”:

Zoekmachines blokkeren met Yoast SEO
Zoekmachines blokkeren met Yoast SEO

Veelgestelde vragen

Het blokkeren van zoekmachines is vrij eenvoudig. Toch krijgen we vaak vragen over het niet laten indexeren van je website.

Hoe lang duurt het voordat mijn website (of pagina) uit Google verdwijnt?

Het kan even duren voordat Google en andere zoekmachines gezien hebben dat je je pagina of website niet wilt laten indexeren. Het kan binnen één dag gedaan zijn maar het kan ook een stuk langer duren, bijvoorbeeld twee weken. Wacht dus geduldig af tot je website uit de zoekresultaten verdwijnt. Duurt dit je te lang, zorg dan dat je website helemaal onbereikbaar wordt door deze bijvoorbeeld te beschermen met een wachtwoord.

Hoe zorg ik dat mijn website helemaal onbereikbaar wordt?

Als je je website helemaal wil laten verdwijnen uit zoekmachines én wilt dat bezoekers je website niet zomaar kunnen zien, dan kun je je website bijvoorbeeld beschermen met een wachtwoord. Dit kun je gemakkelijk voor elkaar krijgen met een plugin zoals Password Protected.

Hoe kan ik mijn website alléén bereikbaar maken voor bepaalde personen?

Je kunt je website natuurlijk beveiligen met een wachtwoord, maar je kunt ook zorgen dat alléén specifieke IP-adressen toegang hebben tot je website. Dit kun je doen met het .htaccess-bestand. Dit doe je door de volgende code in het .htaccess-bestand van je WordPress-website te plakken:

order deny,allow
deny from all
allow from 123.123.123

Vervang 123.123.123 met jouw eigen (publieke) IP-adres. Iedereen die niet het ingevulde IP-adres heeft wordt nu geweerd van je website. Let op, als je hier een typfout maakt dan zul je zelf ook niet meer bij  je website kunnen. Je zult dan moeten inloggen met FTP om het .htaccess-bestand weer aan te passen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer