WPLounge
htaccess
Home » Tutorials » .htaccess bestand vinden?

.htaccess bestand vinden?

Het .htaccess-bestand regelt een hoop zaken, zoals het aanpassen van permalinks, het beschermen van bepaalde directories op je server met een wachtwoord, en meer. Wanneer je in WordPress de permalinkstructuur gaat aanpassen, kan het zijn dat WordPress je vraagt om het .htaccess-bestand schrijfbaar te maken.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

htaccessVaak is het moeilijk om het .htaccess-bestand te vinden. Het bestand begint namelijk met een punt, waardoor het behandeld wordt als een “verborgen bestand”. Wanneer je inlogt via FTP (met bijvoorbeeld FileZilla), is er dus een kans dat je het .htaccess-bestand niet kunt vinden.

Wil je je .htaccess-bestand beschrijfbaar maken voor WordPress? Jelle schreef eerder al een artikel over het schrijfbaar maken van je WordPress-bestanden. Hierbeneden lees je verder hoe je het .htaccess-bestand zichtbaar maakt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Het .htaccess-bestand zichtbaar maken in FileZilla

Wanneer je met FileZilla (FTP-client) inlogt op je website, zie je het .htaccess bestand misschien niet. Om dit bestand zichtbaar te maken, klik je bovenin op “Server“. Klik vervolgens op “Force showing hidden files“.

Verborgen bestanden zichtbaar maken in FileZilla.
Verborgen bestanden zichtbaar maken in FileZilla.

Het .htaccess-bestand zal nu zichtbaar zijn. Wanneer je er met je rechter muisknop op klikt, zul je de rechten kunnen aanpassen zodat WordPress het bestand voor je kan aanpassen.

Geen .htaccess-bestand?

Staat er helemaal geen .htaccess-bestand? Niet getreurd! Open een tekstbewerker op je computer en sla het (lege bestand) op als .htaccess. Je computer vraagt nu of je “.htaccess” als extensie wil gebruiken. Kies ervoor om dit te doen en upload het bestand naar je server via de FTP. Controleer vervolgens nog even of het bestand de juiste rechten heeft.

WordPress kan het bestand nu aanpassen en op die manier kun jij de permalink-instellingen veranderen. Ook de WordPress SEO-plugin van Yoast heeft het .htaccess-bestand in bepaalde gevallen nodig.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners