WPLounge
WordPress bestanden schrijfbaar
Home » Tutorials » Je WordPress bestanden schrijfbaar maken

Je WordPress bestanden schrijfbaar maken

Als je de code van je WordPress thema wilt aanpassen, kan je nog wel eens een probleem krijgen. WordPress kan de melding geven dat je de bestanden eerst ‘writable’ moet maken, schrijfbaar dus. Maar, hoe doe je dat? Het klinkt ingewikkeld, het lijkt ook ingewikkeld, want zodra je klikt op de documentatie link van WordPress zie je een lap tekst waar je niets van snapt. Jammer, want het is eigenlijk heel simpel.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Je WordPress bestanden schrijfbaar maken is met enkele muisklikken klaar, waar je veel tijd mee kunt besparen. Je hoeft immers niet meer elk bestand te downloaden, aan te passen en vervolgens weer te uploaden. In dit artikel leggen we je uit hoe je je WordPress bestanden makkelijk schrijfbaar kunt maken, zodat je jezelf erg veel tijd kunt besparen.

Tip: Schaf een WordPress hosting pakket aan bij Cloud86, dan heb je geen issues zoals niet schrijfbare bestanden en wél automatische backups, Varnish caching en meer!

1. Log in op de FTP

Deze gegevens heb je in een mailtje ontvangen van je hostingpartij. Maak een verbinding met je server. Wij gebruiken hiervoor het programma ‘Core FTP‘, maar er zijn een aantal alternatieven die je goed kunt gebruiken. Je kunt Core FTP ook gebruiken om WordPress handmatig te installeren of om een WordPress plugin te installeren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

2. Maak je WordPress bestanden schrijfbaar

Klik op de ‘public_html’ map. Hier kan ook iets zoals ‘html’ staan.

Klik vervolgens op de ‘wp-content’ map. Hier zitten je thema’s, plugins en media bestanden in.

In dit voorbeeld gebruiken we het thema ‘twentyten’. Selecteer het thema dat jij gebruikt en waar je de bestanden van wilt aanpassen.

We willen het ‘footer.php’ bestand aanpassen, dus selecteren we dat bestand.

Selecteer met je rechter muisknop het bestand dat je wilt aanpassen en klik op ‘Bestandsrechten…’.Wil je een bestand wijzigen, vul dan ‘777’ in bij de waarde.

LET OP! Vergeet de waarde niet terug te zetten op 644, anders is je website een heel makkelijk doelwit voor hackers en scripts. Je kunt mappen ook veranderen in 777, dan kun je bestanden in de website aanpassen. Nogmaals: het is erg belangrijk dat de waarde niet op 777 staat als je klaar bent met het wijzigen van je bestanden. Klik zodra je de waarde op 777 hebt gezet op ‘OK’ en wijzig vervolgens alles wat je wilt wijzigen. Ben je klaar, log dan weer in op Core FTP en zet de waarden weer terug op 644. Dit is de veiligste waarde, nu mag er alleen gelezen worden. De eigenaar mag ook schrijven, jij dus.

WordPress website en hosting in 5 minuten

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie