WordPress Lounge
Permalink structuur
Home / WordPress SEO / Tip: Permalink structuur aanpassen

Tip: Permalink structuur aanpassen

WordPress heeft erg veel opties, voor sommigen te veel. In dit artikel leggen we je kort uit hoe het ziet met de permalink structuur van WordPress.

Permalink structuur WordPress
Een mogelijkheid voor de permalink structuur

Dit is de instellingen pagina waar je de permalink structuur kunt aanpassen (Instellingen –> Permalinks). Het veranderen van de permalink structuur is SEO technisch een erg belangrijk aspect. Een goed artikel over raceauto’s zal eerder worden gevonden als de url www.autowebsite.nl/raceauto dan de url www.autowebsite.nl/?p=123. Denk hier dus aan bij het maken van je keuze.

Tip: Schaf een WordPress hosting pakket aan bij Savvii voor optimale prestaties van je WordPress-website.

1. Standaard

De standaard keuze staat op www.domeinnaam.nl/?p=123. Dit is niet goed voor de SEO van je WordPress website en niet goed voor de bezoeker, dus gebruik deze niet, tenzij je een goede rede hebt.

2. Jaar, maand, dag en naam

Een prima optie die veel wordt gebruikt onder de ‘persoonlijke’ blogs. Een blog van een enkele persoon die al jaren bestaat heeft vaak een chronologische tijdbalk en het is leuk om te lezen uit welk jaar een artikel komt. Als de datum er niet veel toe doet is deze optie echter niet aan te raden.

3. Jaar, maand en naam

Ook deze optie is voor de websites waarbij de tijd er enigszins toe doet. Een nieuws website zou voor deze optie kunnen kiezen, of iemand die een blog bijhoudt over een reis.

4. Numeriek

Deze optie is nét iets beter dan optie 1, maar het scheelt niet veel. Probeer deze optie te vermijden aangezien het niets toevoegt aan de SEO van je website.

5. Berichtnaam

De meest gebruikte optie onder de WordPress bloggers. Een artikelsite zou hier niet snel voor kiezen (eerder voor optie 6), maar een ‘normale’ WordPress website wel. De echte blogs kiezen vaak ook voor optie 6. Optie 5 is dus de meest logische optie voor elke ‘normale’ WordPress website die niet wordt gebruikt als blog.

6. Aangepaste structuur

Hier kun je bepaalde woorden invoeren die in je url’s zullen terugkomen. Pas hier mee op en zorg dat je – als je deze optie gebruikt – geen typfout maakt. De woorden die je kunt gebruiken zijn:

Permalink Tag Resultaat
%year% Het jaar waarin het bericht is geplaatst (in vorm 2013, 2014)
%monthnum% De maand waarin het bericht is geplaatst (in vorm 01, 02)
%day% De dag waarop het bericht is geplaatst (in vorm 24, 25)
%hour% Het uur waarin het bericht is geplaatst (in vorm 17, 18)
%minute% De minuut waarin het bericht is geplaatst (in vorm 34, 35, 36)
%second% De seconde waarop het bericht is geplaatst (in vorm 11, 12, 13)
%postname% Titel van de WordPress post
%post_id% het unieke nummer van het artikel (elk artikel krijgt een ID)
%category% De categorienaam
%author% De naam van de schrijver van het artikel

Let op! Verander de structuur niet als je al een (redelijk) grote WordPress website hebt. Google zal je pagina’s niet meer makkelijk kunnen vinden! Zorg dan voor goede WordPress redirects.

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress – Een inspirerende handleiding.

8 reacties

 • Hoi Jelle,

  Bij bij staat niet onder ” algemene instellingen” de optie Permalinks.
  Komt dit omdat ik een gratis account heb?

  Hoor het graag.

  Lorraine

  • Ik ben bang van wel. Als je een gratis WordPress.com account hebt, heb je minder aanpassingsopties. Voor een paar euro per maand heb je zowel een domeinnaam als een prima hosting pakket. Wellicht is dat een optie!

  • Hey ,

   Bij mij staat er onder algemene instellingen ook niet de optie permalinks. Maar ik heb wel een betalende versie. Hoe komt dit ?

 • Hoi Jelle,

  Is het mogelijk om hoofdletters te gebruiken in de url bij WordPress?
  Ik ben mijn website aan het overzetten van XSitePro naar WordPress en wil niet elke url redirecten.

  • Hoi Gert,

   Niet zonder aanpassingen / plugins. Google even op ‘Capital in URL WordPress’, dan vind je veel informatie over hoe je de standaard functie van WordPress (die de url klein maakt) kunt omzeilen. Succes!

   Jelle

 • Hoi Jelle,

  Kleine toevoeging op je artikel:
  Het veranderen van je structuur is geen probleem, ook niet wanneer je een grote website hebt. Wanneer je de structuur wijzigt is het echter altijd goed om per gewijzigde link redirects in te stellen. Bijvoorbeeld met de redirection plugin. (hier zijn waarschijnlijk ook wel handigere plugins voor die permalink wijzigingen in 1 keer kunnen doorvoeren als redirect) Zo kun je gebruikers en zoekmachines automatisch vertellen waar de pagina eerst stond en waar hij zich nu bevind. Bijvoorbeeld de pagina http://www.wplounge.nl/een-nieuwe-website staat nu op http://www.wplounge.nl/nieuws/een-nieuwe-website.

  • Hi Aart,
   Bedankt voor je tip. Uiteraard zijn wij op de hoogte van de mogelijkheid redirects in te stellen. Sterker nog; WordPress zal heel veel redirects uit zichzelf aanmaken!