WordPress Multisite

Sinds WordPress 3.0 is het mogelijk om een netwerk van WordPress-websites te starten, door gebruik te maken van WordPress Multisite. Het meest bekende voorbeeld van een WordPress Multisite-netwerk, is WordPress.com. In een dergelijk netwerk is het mogelijk dat gebruikers hun eigen websites en/of blogs aanmaken. Wil je dit niet, dan kun je ook een multisite-netwerk opzetten waarin alleen jij (als administrator) de mogelijkheid hebt om nieuwe websites en blogs aan te maken.

WordPress Multisite

85 themes voor 69 dollar?
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan 85 premium themes voor maar 69 dollar!
Elegant Themes »
Elegant Themes

 

WordPress Multisite

Een multisite-netwerk is een verzameling van WordPress-websites die allemaal dezelfde WordPress-installatie delen. Het is ook mogelijk dat de sites binnen je netwerk bepaalde WordPress plugins en WordPress Themes delen.

De individuele websites binnen je netwerk zijn “virtuele” websites. Dat wil zeggen dat deze websites geen eigen directory hebben op je server. Wel heeft iedere site binnen het netwerk een eigen folder voor bestanden die worden geüpload én heeft iedere site eigen tabellen in de database van het netwerk.

WordPress Multisite opzetten

In dit artikel ga ik er vanuit dat je WordPress Multisite wilt gebruiken op een bestaande WordPress-installatie. Is dit niet zo, installeer dan eerst WordPress voordat je verder gaat.

Let op; maak voordat je de onderstaande wijzigingen maakt eerst een backup van je WordPress-website.

Het wp-config.php bestand aanpassen

Allereerst gaan we het wp-config.php bestand aanpassen. In dit bestand zullen we multisite “enablen”. Om dit te doen, open je het bestand en plak je het volgende stuk code:

Plak de code hierboven vóór deze regel:

/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

WordPress zal nu begrijpen dat jij WordPress multisite wilt inschakelen.

Subdomeinen of folders?

Zodra je het wp-config-bestand hebt aangepast, komt er een nieuwe optie in WordPress. Deze vind je onder Extra > Network Setup (of Tools > Network Setup).

Je gaat hier  de keuze maken of je de websites in je multisite-netwerk op een eigen subdomein wilt laten draaien, of in mappen. Voorbeeld:

Subdomein: http://website1.wplounge.nl/
Map: http://www.wplounge.nl/website1/

Je kunt dit later niet meer aanpassen, dus maak meteen de juiste keuze! Mocht je kiezen voor subdomeinen, zorg dan dat je wildcard DNS-records hebt voor deze subdomeinen. Neem voor meer informatie contact op met je hostingpartij.

WordPress Multisite

Afbeelding: wpmu dev

In de afbeelding hierboven zie je dat je kunt kiezen tussen sub-domains en sub-directories. Ook geef je je netwerk een naam en vul je je e-mailadres in als “Network Administrator”. Klik vervolgens op “Install”.

Zodra je dit hebt gedaan, kom je op een nieuwe pagina waar WordPress je zal vertellen hoe je je installatie volledig voltooit.

Je krijgt nu een stuk code dat er ongeveer zo uit ziet:

Ook deze code moet je weer in je wp-config.php-bestand plakken. Zorg dat je het eerder toegevoegde stuk code verwijdert zodra je dit stuk code gaat toevoegen. Verwijder dus dit stuk code:

Zodra je dit hebt gedaan, zou je WordPress multisite-installatie klaar moeten zijn.

De mogelijkheden

Je WordPress Multisite-installatie is nu klaar voor gebruik. Je kunt zo veel sub-websites aanmaken als je wilt, en zo veel gebruikers toevoegen als je wilt. Zo kun je dus je eigen blognetwerk opzetten, net als WordPress.com.

Deel dit bericht:

Over Wouter Postma

Wouter Postma (1991) is WordPress-specialist en richtte in 2012 (samen met Jelle van der Schoot) WordPress Lounge op. Hij beheert ook andere informatieve WordPress-websites zoals Hoverboard kopen.

WordPressLounge* biedt verschillende diensten aan op het gebied van WordPress, SEO en development. Benieuwd wat ons team voor jouw (WordPress-)website kan betekenen?
Meer info »

38 reacties op “WordPress Multisite

 1. 28 november 2013 at 10:05

  Kun je op een WP-multisite ook meerdere thema’s tegelijk draaien, of dient alles hetzelfde te zijn?
  Ik wil op een subdomein namelijk een nieuw thema testen voordat ik ’t uitrol naar de live omgeving.

 2. 28 november 2013 at 14:00

  Hi Michiel,

  Je kunt voor iedere site in een Multisite-installatie een ander thema gebruiken.

  De constructie die jij noemt is dus mogelijk.

  Groeten,
  Wouter

 3. 16 januari 2014 at 18:54

  Hoi Wouter,
  Wij willen meerdere WP kwalitatieve (pumper) websites maken voor SEO doeleinde voor onze webshop http://www.onlybrands.nl/teva. Daarvoor willen we 1 site opzetten en deze dupliceren met verschillende content op verschillende specifieke domeinnamen.

  vragen:
  kun je ook met andere domeinnamen werken dan subdomains en folders?
  zo ja, Is dit vanuit SEO oogpunt handig/wenselijk omdat alle sites dan vanuit 1 hosting omgeving komen en Google dit niet zal waarderen?

 4. 21 februari 2014 at 00:45

  Wouter, begrijp ik het goed dat er voor een tweetalige WordPress site ook een Multisite omgeving nodig is? Dus naast de juiste plugin?

  Groeten,
  Ad, Curaçao

  • 21 februari 2014 at 18:26

   Beste Ad,
   Nee, voor een tweetalige website is geen Multisite nodig. Voor een tweetalige website in WordPress raad ik je de WPML plugin aan. Heb er zelf mee gewerkt en ben er zeer tevreden over.
   Succes!
   Wouter

 5. CvP
  31 juli 2014 at 16:10

  Vraagje.
  Ik begreep dat er ook nog een hele handig plugin in is om alle inhoud van de inhoud multisite website met 1 druk op de knop te kopiëren naar een kopie zodat je daar alleen nog maar aanpassingen hoeft te doen.
  Weet jij toevallig welke “multi site copier” plugin daarvoor het beste is?

 6. Margot van Holten
  13 november 2014 at 10:07

  Hoi Wouter,

  Ik heb zojuist een WP multi site aangemaakt. Dit is gelukt, en de website bestaat ook. Nu wil ik naar het dashboard en krijg ik de volgende melding: De webpagina bevat een omleidingslus.. Waar is het fout gegaan?

  Groet,
  Margot

  • Marjon
   13 augustus 2015 at 20:56

   Hoi Margot, voor jou misschien wat laat maar voor als iemand anders er ook tegenaan loopt:
   Ik had dit de 1e keer ook, oeps ;) Bleek dat ik de WordPress code in het htaccess bestand had laten staan, dan staat er eigenlijk 2x hetzelfde en dit veroorzaakt de omleidingslus. Succes!

 7. 13 november 2014 at 13:11

  Prima artikel, geeft een goede indruk wat je er mee kunt.
  Vraag: kun je 50 multisites opzetten in verschillende mappen en dan toch als een soort superadmin alle gebruikers van al die 50 sites beheren. Dus ook b.v. CSV export van alle gebruikers in één keer?

 8. 15 november 2014 at 15:07

  Ik heb een en ander geïnstalleerd en de multisite werkt. Alleen is er geen opmaak aanwezig op de site. Het thema wordt niet toegepast. Wat moet ik doen om het werkend te krijgen?

  Alvast bedankt. Groet, Frank

 9. 3 januari 2015 at 15:38

  Hoi Deskundigen.

  Ik heb door middel van een wordpress multisite een meertalige website gemaakt. In de root Engels en Nederlands in /dutch/. Is het toch mogelijk om /dutch/ in te stellen als beginpagina ipv de root? Had ik nou maar omgedraaid, maar dat is achteraf

  Alvast hartelijk dank

  Groetjes van Nancy

  • 3 januari 2015 at 17:34

   Hoi Nancy,

   Je kunt dit achteraf niet zomaar omdraaien. Ik raad je echter aan om een meertalige website te maken met WPML (zie ook dit artikel) en niet met Multisite.

   Groeten en succes,

   Jelle

 10. 6 februari 2015 at 11:47

  Ik ben stapjes aan het zetten. Mijn idee is om een multisite WP omgeving te maken voor 3 verwante websites. Als ik het goed heb begrepen kan ik artikelen (blogs) delen met de andere subwebsites en ik hoop ook de agenda die ik met een calender plugin heb gemaakt.

  Denk ik goed?

  By the way, ik heb de multisite meteen bij installatie aangegeven, bij installatie van WP via Installatron (beheerportal van mijn hosting provider). Vooralsnog een testomgeving, waar ik de huidige natuurcoach.nu website dan in wil kopiëren.

 11. Marlou
  25 februari 2015 at 10:09

  Is het mogelijk om bij multisite, de verschillende websites gebruik te laten maken van dezelfde data? Dus alle websites laten de posts, of een selectie van de posts, zien?
  Delen de websites ook de gebruikers? Is dit in te stellen?
  Bedankt!

 12. Ramon
  2 maart 2015 at 22:18

  Hallo Wouter,

  Allereerst bedankt voor de uitleg. Ik heb bovenstaande stappen doorlopen op een ‘frisse’ wordpress install. Alles werkt, er kan vanaf de frontpage een eigen site worden aangemaakt, ik krijg de bevestigingslink en de sitenaam.nl/subdomain wordt aangemaakt. Maar nu komt het, zodra deze is aangemaakt neemt hij geen css over en kan ik ook niet inloggen op sitenaam.nl/subdomain/wp-login.php. Mijn provider is Mijndomein.nl, kan het hier aan liggen of heb ik wellicht een aantal instellingen over het hoofd gezien? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

  Groeten,

 13. Martyn
  4 maart 2015 at 10:55

  Hallo Wouter en Jelle,
  ik wil een kennisbank/wiki op mijn site, maar deze moet een andere layout en andere sidebar content krijgen dan de hoofd site. Is het dan verstandig om dit via een multi-site op een aparte website te laten draaien? En zo ja, hoe gaan deze twee sites dan om met aanmeldingen / inloggen?
  Of hebben jullie daar een ander idee voor?

  • 9 maart 2015 at 14:55

   Hoi! Ik zou dit niet via Multisite doen. Gewoon twee losse installaties en je kennisbank op een subdomein. Je moet het je zo voorstellen: als de twee installaties die je wellicht in een Multisite installatie wilt combineren totaal verschillen qua layout en functionaliteiten, dan kun je het beter niet met Multisite doen. Succes met je project!

 14. carlos
  3 april 2015 at 13:21

  Goedemiddag,

  Vraag op de wordpress site worden verschillende abbonnementen aangeboden echter geen multisite.

  Waar kan ik daar meer info over aanvragen als ik interesse heb ?

  grt Carlos

 15. 9 april 2015 at 20:22

  Met veel belangstelling gelezen uw tip om multisite op te zetten.Moet ik subdomein of map aanmaken. Beste, ik heb mijn eerste site gemaakt met de nodige toeters en bellen en plugins met wordpress. Momenteel wel nog local gewerkt ik moet nog een domein naam hebben. nu wil ik nog sites met andere domein namen aanmaken vanuit dezelfde worpress. Ik doe wel zelf volledig het beheer en wil graag telkens mijn eigen mail adres gebruiken wat betreft bij een eventuele nodige installatie. Deze wil ik dan via een hosting op het net plaatsen bv via one.com. Kan dit of wat raden jullie mij.Of hoe moet ik dit allemaal doen aub. Kunnen julie mij eventueel hierbij helpen aub.
  Mvg,

 16. Jan
  9 juni 2015 at 16:59

  Ik heb een multisite opgezet. Een van deze sites willen we in de duitse taal. Kan ik alleen deze site instellen voor die taal. Ik heb de indruk dat andere sites ook naar duits gaan.

 17. Emmy
  10 november 2015 at 09:06

  Goed artikel, ik ben het offline (onder Xampp) aan het testen, en het werkt prima. Ik heb wel een vraag: hoe kun je een bestaande site toevoegen aan een multisite? Ik heb nu (offline) een nieuwe hoofdsite met een aantal subsites (in mappen, geen subdomeinen), maar er is al een bestaand, zelfstandig draaiend extranet (dus besloten, via een ledenplugin). Het zou handig zijn als dat extranet ook in de multisite opgenomen zou kunnen worden. Ik zou graag weten of dat kan, en hoe ik dat het beste kan doen.

 18. Meerte
  15 november 2015 at 14:51

  Hallo,

  Wij willen een WP multisite maken voor een moederbedrijf/holding met daarnaast 3 dochterondernemingen. We willen 1 thema gebruiken voor alle 3 websites om 1 lijn in de stijl te bewaren, maar iedere website heeft zijn haar eigen logo, kleuren, opbouw, etc.

  Het hoofddomein zal eveneens een website worden die verwijst naar de 3 verschillende websites en zal een blog/nieuws pagina bevatten die blogs/nieuws berichten van de 3 verschillende site zal moeten ‘verzamelen’. Is een multisite hiervoor dan ook de beste oplossing?

  Dank alvast!

 19. pekkie85
  2 december 2015 at 10:55

  vind het netwerk menu niet na het activeren van de multisite optie in de wp-config file. mn wordpress is de laatste versie. suggesties?

  • Guy
   10 januari 2016 at 15:57

   Hallo,
   Fijne uitleg over het maken van een multisite. Loop echter tegen hetzelfde probleem aan als Pekkie85; gebruik de laatste WordPress versie maar zie geen netwerk menu verschijnen na aanpassen wp-config file. Waar kan dat aan liggen?

 20. Jan
  14 april 2016 at 14:43

  Hallo Jelle,

  Bedankt voor de heldere uitleg over het multisite principe.

  Voor cursusdoeleinden zou ik een multisite willen opzetten. Hierbij zou het mooi zijn als een student met een soort van toegangscode de installatie van een nieuwe site zou kunnen starten, zonder tussenkomst van de trainer.

  In het kort:
  – Trainer maakt in de backend een code aan
  – Student gaat naar een custom link en voert daar de code in
  – Er wordt een nieuwe installatie uitgevoerd met de subdomein naar keuze
  – Student krijgt de installatiedetails per email gestuurd.

  Weet jij of er een manier is om dat te doen? Plugin of zo..

  Groet, Jan

  • 19 april 2016 at 15:50

   Beste Jan,

   Ik zou zo 1, 2, 3 niet een plugin/theme weten die dit allemaal voor je doet. Wellicht kan Google je verder helpen, of kun je een berichtje plaatsen op het WordPress forum.

   Succes!

   Jelle

 21. Zoë
  17 juni 2016 at 10:19

  Hi,
  Kan je met een WordPress Multisite plugin ook één site op een .com en .nl domein beheren?
  En zo ja, hoe werkt dit dan precies? Wat voor mij het enige verschil zou moeten zijn is dat de .com uiteraard Engelstalig wordt, en .nl Nederlandstalig. Ik kies bewust niet voor een multi language plugin omdat ik graag twee domeinen wil, en dezelfde website.

  Kan iemand mij hier mee helpen? Thanks!

  • Peter-Paul
   12 juli 2016 at 13:48

   Beste Zoë,

   De beste plugin daarvoor is WPML, dat doet precies wat je wil bereiken.

   Groet, Peter-Paul

 22. karin
  6 juli 2016 at 08:59

  Hallo,

  ik heb een vraagje, kan je zo’n 50 tot 100 sites onder 1 site zetten? en kan je ook per site een inlog maken dat een buitenstaander 1 pagina zelf kan aanpassen, zonder dat diegene de andere sites kan zien? en kunnen al deze sites ook weer afzonderlijk gekoppeld worden aan een plugin voor boekhoudprogramma exact?

 23. Robin Maijer
  14 augustus 2016 at 15:20

  Ik wil een artikel website maken. Dit voor SEO doeleinden. Maar is het ook mogelijk om voor een categorie een multiwebsite te maken? Ik bedoel kan een bezoeker een nieuw bericht maken en bij voorbeeld dan posten in afvallen.domein.nl of computers.domein.nl ?

  Snap je wat mijn bedoeling is ?

 24. Frank Custers
  16 september 2016 at 15:09

  Zoals al anderen hebben gemeld zie ik ook geen netwerk optie onder Extra na aanpassing van mijn config file. Zij kregen geen antwoord. Ik kom nu ook niet verder. Wat kan de oorzaak zijn?

  • 10 november 2016 at 04:02

   Hoi Frank,

   Ik kan helaas niet met je meekijken. Probeer de WordPress Codex, wellicht staat daar een FAQ over je probleem.

   Succes!

   Jelle

 25. Mascha
  17 november 2016 at 15:04

  Ik heb een multi-site omgeving met een aantal sites eronder. Ik wil de agenda’s graag samenvoegen tot 1 agenda-tool die voor alle (of als dat ook kan een aantal van de) sites hetzelfde is. Is dat mogelijk en hoe?

 26. Dennis Schmets
  21 januari 2017 at 23:46

  Beste Jelle,

  Ik ben aan het overwegen om van onze website http://www.globeview.nl een WordPress multisite maken. De reden hiervoor is dat ik dan buiten onze eigen website, dan demo websites kan laten draaien voor klanten. Zou het zich lonen om binnen een platform 3 websites te draaien of beter apart. Ben bang dat het toch allemaal meer werk is uiteindelijk. Ben benieuwd naar je mening.

 27. Dennis
  6 februari 2017 at 22:33

  Ik heb multisite geïnstalleerd en alles werkt. Nu krijg ik alleen op de home-page van de hoofdpagina de volgende melding: Registratie uitgeschakeld.

  Hoe kan ik dit uitzetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *