WPLounge
Home » Tutorials » WordPress Multisite voor beginners

WordPress Multisite voor beginners

WordPress Multisite voor beginners

Sinds WordPress 3.0, alweer 11 jaar geleden, is het mogelijk om een WordPress Multisite-netwerk te maken. Dit is een netwerk van WordPress-websites. Binnen zo’n netwerk kan iedereen een website of blog aanmaken. Je kunt er echter ook voor kiezen om een netwerk te maken waarin alleen jij als beheerder nieuwe websites kunt toevoegen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het bekendste voorbeeld van WordPress Multisite is WordPress.com. Eigenlijk is WordPress.com een groot Multisite-netwerk waarin iedereen (gratis) een nieuwe WordPress-website kan starten.

Wat is WordPress Multisite?

Een WordPress Multisite-netwerk geeft je de mogelijkheid om meerdere WordPress-websites te beheren vanuit één enkele WordPress-installatie. Je kunt vanuit deze installatie met één klik nieuwe websites aanmaken en ze beheren met je WordPress-account. Je kunt ook andere gebruikers de mogelijkheid geven om een website of blog te starten binnen jouw Multisite-netwerk.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Lees ook: 15 Amazing WordPress Multisite Examples in the Wild (EN)

In veel gevallen kan een Multisite-netwerk je leven een stuk makkelijker maken.

Voordelen van WordPress Multisite

Zeker wanneer je veel (vergelijkbare) WordPress-websites hebt draaien kan een Multisite-netwerk het makkelijker maken om al deze websites te beheren:

 • Als beheerder kun je alle websites beheren vanuit één dashboard.
 • Iedere losse website binnen het netwerk heeft zijn eigen gebruikers die alléén die website kunnen beheren en aanpassen.
 • Als beheerder kun je in één keer themes en plugins installeren en activeren voor het hele Multisite-netwerk.
 • Het installeren van updates (voor plugins, themes en WordPress zelf) kun je allemaal vanuit de hoofd-installatie doen.

Nadelen van WordPress Multisite

Er zijn echter ook nadelen aan het hebben van een Multisite-netwerk.

 • Alle websites in je netwerk zijn afhankelijk van één hoofd-installatie. Wordt deze gehackt of is de website down? Dan zijn direct alle websites in het netwerk down.
 • Sommige WordPress-plugins werken niet (goed) op een Multisite-netwerk.

Alternatieven voor WordPress Multisite

Voor het beheren van meerdere WordPress-websites heb je niet per se een WordPress Multisite-netwerk nodig. Je kunt ook een tool als ManageWP of InfiniteWP gebruiken om alle WordPress-websites vanuit één dashboard te beheren.

ManageWP
Met ManageWP kun je ook meerdere WordPress-websites beheren vanuit één dashboard.

Wat heb je nodig voor een WordPress Multisite-netwerk?

Alle websites binnen één Multisite-netwerk maken gebruik van dezelfde server. Wat dus heel belangrijk is, is dat je een goede hostingpartij gebruikt voor je multisite. Als je echt grote plannen hebt met je Multisite-netwerk zul je waarschijnlijk niet genoeg hebben aan een simpel “shared” hostingpakket, maar zul je eerder moeten gaan kijken naar een Virtual Private Server (VPS). Als je weinig weet van servers kun je het beste kiezen voor “managed WordPress Hosting”. Het beheren van de server kun je dan uit handen geven aan je hostingpartij.

Welke structuur kies je voor een Multisite-netwerk?

Bij een WordPress Multisite-netwerk kun je voor verschillende structuren kiezen. De belangrijkste twee structuren zijn:

 • subfolders: https://jouwdomein.nl/website1/
 • subdomeinen: https://website1.jouwdomein.nl/

Wanneer je voor die laatste optie kiest, moet je hostingpartij wildcard-subdomeinen ondersteunen. Meer daarover lees je hier: Configuring Wildcard Subdomains. Je kunt ook kiezen voor een Multisite-netwerk met meerdere hoofd-domeinnamen. Hiervoor zijn verschillende goede tools beschikbaar zoals Multi-Domains en de Domain Mapping Plugin, beiden van WPMU.

WordPress Multisite activeren

Om Multisite te activeren hoef je in principe alleen het wp-config.php-bestand te bewerken. Wanneer je de volgende code in het bestand zet zal WordPress-multisite direct geactiveerd worden:

/* Activeren van Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Vóór je deze aanpassing maakt zou ik eerst een backup maken van je WordPress-website.

Multisite configureren

Multisite-beheerHet feit dat je Multisite hebt geactiveerd betekent niet dat je klaar bent. Je dient nu namelijk eerst alle plugins te deactiveren. Vervolgens ga je naar je WordPress-admin en klik je linksbovenin op Mijn Sites > Netwerkbeheer > Instellingen.

Via deze Instellingen-pagina kun je bijvoorbeeld kiezen of iedereen een website mag aanmaken binnen jouw Multisite. Via het submenu “Netwerk instellen” kun je instellen of jouw netwerk gebruikmaakt van subdomeinen of van subfolders (zoals hierboven beschreven).

Handige instellingen

Om een nieuwe website aan te maken binnen jouw Multisite-netwerk dient iemand eerst zijn e-mailadres te bevestigen. Je kunt registraties echter ook beperken tot bepaalde domeinnamen. Zo kan ik bijvoorbeeld instellen dat alléén mensen met een @wplounge.nl-mailadres een website mogen aanmaken binnen mijn netwerk:

multisite

Daarnaast is het ook mogelijk om een maximum in te stellen voor het aantal bestanden dat een gebruiker kan uploaden. Zo kun je iedere gebruiker bijvoorbeeld limiteren tot 100 MB opslagruimte. Ook kun je een standaard taal instellen voor WordPress.

Websites binnen je netwerk beheren

SuperbeheerderAls je een Multisite-netwerk beheert heb je een gebruikersrol die je normaal niet zou hebben: Superbeheerder. Dit klinkt misschien een beetje totalitair, maar gelukkig kunnen er ook meerdere superbeheerders zijn ;-).

Als superbeheerder kun je vanuit de WordPress-admin alle websites zien en beheren. Je kunt vanuit de admin ook snel nieuwe websites aan je Multisite-netwerk toevoegen:

Website toevoegen binnen WordPress Multisite
Website toevoegen binnen WordPress Multisite

Vanuit het menu Sites > Alle sites kun jij als superbeheerder alle websites bekijken. Bovenaan staat natuurlijk de hoofdwebsite van je Multisite-netwerk. In de screenshot hierbeneden zie je hoe dat er uit ziet. De website die ik hierboven heb aangemaakt staat er ook tussen. Je kunt per website ook zien wanneer deze is aangemaakt en wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt. Erg handig om te zien of websites (nog) gebruikt worden door hun gebruikers.

Websites beheren MultisiteAls je een nieuwe website hebt aangemaakt binnen je Multisite-netwerk, wordt er ook direct een nieuwe gebruiker aangemaakt voor die nieuwe website. Als je een e-mailadres invult van een bestaande gebruiker, dan wordt die gebruiker automatisch toegevoegd aan de nieuwe website binnen jouw netwerk.

Registraties toestaan

Wil je dat iedereen een website kan aanmaken binnen jouw Multisite-netwerk? Dan kun je dit instellen via Mijn Sites > Netwerkbeheer > Instellingen.

Registraties toestaan

Wanneer deze instelling geactiveerd is, wordt het aan de voorkant van je WordPress-website mogelijk om je aan te melden voor een website binnen het Multisite-netwerk. Er is dan een nieuwe pagina actief die te bereiken is via jouwwebsite.nl/wp-signup.php waar gebruikers hun eigen website kunnen registreren. Dit ziet er zo uit:

Nadat een gebruiker een gebruikersnaam en e-mailadres heeft opgegeven, kan de gebruiker een websitenaam en URL kiezen. Vervolgens krijgt de gebruiker een e-mail om zijn nieuwe website te bevestigen.

Plugins en themes

Als superbeheerder kun je plugins en themes installeren. De eigenaren van websites binnen jouw Multisite-netwerk kunnen dit niet. Zij kunnen alleen gebruikmaken van de plugins en themes die jij als superbeheerder beschikbaar hebt gemaakt. Zo kun jij er als superberheerder op toezien dat er alléén betrouwbare plugins en themes worden gebruikt binnen je netwerk. Dit is een cruciaal onderdeel van de beveiliging van je netwerk.

Ik heb in dit voorbeeld alléén het Twenty Twenty-theme geactiveerd voor mijn Multisite-netwerk.Wanneer je een nieuw theme hebt geïnstalleerd in je WordPress Multisite-netwerk, kun je deze voor alle websites beschikbaar maken door op “Netwerk activeren” te klikken. De gebruikers van je Multisite-netwerk kunnen dan één van de door jou geactiveerde themes kiezen voor hun website.

Hetzelfde mechanisme is ook van toepassing op plugins. Zo heb ik alléén de Yoast SEO-plugin aan mijn Multisite toegevoegd en ook geactiveerd:

Yoast Multisite

Meer informatie over WordPress Multisite

Dit artikel is bedoeld als een introductie voor WordPress Multisite. Wil je méér weten over WordPress Multisite? Dan zijn er verschillende bronnen die je kunt raadplegen. Zo kun je het artikel Create A Network raadplegen in de WordPress Codex. Ook het artikel The Ultimate Guide to WordPress Multisite van WPMU is zeer de moeite waard.

<h2>Meestgestelde vragen samengevat</h2>

🤔 Wat is WordPress Multisite?

Een WordPress Multisite-netwerk geeft je de mogelijkheid om meerdere WordPress-websites te beheren vanuit één enkele WordPress-installatie.

💼 Wat heb je nodig voor een WordPress Multisite?

Een goede hostingpartij is belangrijk, een 'shared' hostingpakket zal niet genoeg zijn. Waarschijnlijk heb je een VirtualPrivate Server (VPS) en een 'managed WordPress hosting' nodig.

🔗 Welke structuur kies je voor een WordPress Multisite

Je kunt kiezen voor verschillende structuren. De belangrijkste twee zijn: 'https://jouwdomein.nl/website1/' & 'https://website1.jouwdomein.nl'. Voor de laatste optie moet je hostingpartij wildcard-subdomeinen ondersteunen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

10 reacties

 • Bedankt voor de informatie. Vanuit onze onderwijsinstelling willen we graag gebruikmaken van een dergelijke netwerk website.

  Indien ik vragen heb, mag ik deze hier dan stellen?

  Mathijs

 • Beste Mathijs,

  Dan kun je ons het best even een mailtje sturen. Dit kan via info [at] wplounge [punt] nl.

  Groeten,
  Wouter

 • Interessant artikel. Ik wil zelf ook een multisite en ben achtergekomen dat Transip dit niet kan doen met subdomeinen maar wel met submappen.

  Weet jij waar ze het wel hebben? Savii vond ik een beetje te duur.

  • Anushka Tedjai kun je uitleggen waarom dit niet zou werken via TransIP en heb je de support afdeling hier vragen over gesteld? Lijkt mij namelijk zeer onwaarschijnlijk dat dit bij een hosting partij als TransIP niet mogelijk is…

 • Beste Wouter

  Ik beheer een domein met daarop 2 websites. Een openbare html-site gemaakt met een software-pakket en een WP-site welke uitsluitend is bedoeld voor ingelogde abonnees.
  Nu wil ik de html-site vervangen door een WP-site met een ander theme als de reeds draaiende WP-site. Kan ik daarvoor de reeds geïnstalleerde WP gebruiken? Het domein is ondergebracht bij one.com.

  groet
  AJ

 • Hallo,

  In het stappenplan ontbreekt 1 stap. Na het toevoegen van de *Activate multisite in de WP-config.php (bij kopje: WordPress Multisite activeren) moet men eerst naar Tools/Gereedschap –> Netwerk instellen om het netwerk daadwerkelijk te activeren.

  In het huidige stappenplan ga je ervan uit dat dit automatisch gebeurt, wellicht was dit voorheen zo maar nu niet meer!

  • Bedankt, Matthijs! Dit is inderdaad de stap waardoor het wél werkte bij mij!

 • Dank voor deze zeer nuttige blog. Fijn dat jullie standby staan voor het geval het mis zou gaan. Dat is een hele geruststelling. Ik sluit me aan bij de opmerking van Mathijs van 20 april 2019.

  Hostnet gebruikers (shared service) moeten in het controlepaneel bij Diensten/Domeinnaam de naam van het subdomein toevoegen. Vergeet ook niet op de drie bolletjes te klikken achter je subdomein naam. Hier moet de juiste root folder ingevuld worden.

Partners