WPLounge
WordPress logo
Home ¬Ľ Tutorials ¬Ľ 15 dingen die je moet doen na het installeren van WordPress

15 dingen die je moet doen na het installeren van WordPress

WordPress installeren is ontzettend makkelijk. Sterker nog; WordPress staat bekend om de “famous five minute install“. Dat is natuurlijk heel leuk en aardig, maar als WordPress eenmaal draait ben je wat mij betreft nog niet klaar. Vandaar een artikel met vijftien dingen die je meteen moet doen na (of tijdens) het installeren van WordPress, of dit nou voor jezelf of voor klanten is.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Instellingen1. De titel, ondertitel en tijdzone instellen

Als WordPress ge√Įnstalleerd is, is het handig om de titel, tagline en tijdzone meteen goed in te stellen. De kans is groot dat je de titel al hebt ingesteld tijdens het installeren. Zo niet, ga dan naar Instellingen > Algemeen. Daar vul je de titel en ondertitel van je website in.

Titel en ondertitel WordPress

De titel en ondertitel komen automatisch in de titel van de website te staan. Dit is belangrijk voor zoekmachines zoals Google. Onze titel is bijvoorbeeld: “WordPress Lounge –¬†Het Nederlandse platform voor WordPress-gebruikers”.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes ¬Ľ¬Ľ
Lees meer over Divi.

Daarnaast is het belangrijk om de tijdzone van je WordPress-website juist in te stellen. Ook dit doe je onder “Instellingen > Algemeen“. Zoek in de lijst naar “Amsterdam” (onder “Europe”) en je weet zeker dat de tijdzone goed ingesteld staat.

Waarom is dit belangrijk? Als de tijdzone verkeerd staat kan het zijn dat je berichten en pagina’s niet op het juiste tijdstip gepubliceerd worden en dat de tijden en data bij je berichten niet kloppen.


Permalink2. De permalink-structuur aanpassen

Stap twee die ik wil aanraden is het aanpassen van je permalink-structuur. Vaak staat deze automatisch al goed (bijvoorbeeld bij een installatie met Installatron). Mocht deze niet goed staan, dan krijgen je pagina’s URLs zoals https://www.wplounge.nl/?p=123 in plaats van https://www.wplounge.nl/10-dingen-die-je-moet-doen-na-het-installeren-van-wordpress/¬†(die tweede is beter voor zoekmachines).

Permalink berichtnaam

Om de permalinks juist in te stellen ga je naar Instellingen > Permalinks¬†en kies je (meestal) voor “Berichtnaam” (zoals te zien in de afbeelding hierboven).

Meer over het aanpassen van je permalinks lees je in dit artikel.


Berichten verwijderen3. Standaard berichten en pagina’s verwijderen

Na een WordPress-installatie staat er meestal √©√©n pagina en √©√©n bericht op je website. Dit bericht heet “Hello World!” en heeft een reactie van “Mr. WordPress”. Verwijder het bericht onder Berichten > Alle berichten¬†en leeg vervolgens je prullenbak.

Doe hetzelfde voor de voorbeeld-pagina die WordPress heeft aangemaakt (onder Pagina’s > Alle pagina’s).


Themes verwijderen4. Themes verwijderen

Na een WordPress-installatie zullen er standaard de drie themes van WordPress zelf worden ge√Įnstalleerd:

 • Twenty Nineteen
 • Twenty Twenty
 • en Twenty Twenty-One

Je kan maar één theme tegelijk gebruiken, dus verwijder de themes die je niet gebruikt (dit scheelt weer ruimte op je hosting-pakket).


Plugin verwijderen5. Plugins verwijderen

Wat voor themes geldt, geldt ook voor plugins. Standaard is bijvoorbeeld de “Hello World”-plugin ge√Įnstalleerd. Leuk, maar niet echt nodig.

Hetzelfde geldt voor Akismet, al kun je ervoor kiezen deze niet te verwijderen omdat hij SPAM-reacties tegen gaat. Meer daarover lees je in dit artikel.


Veiligheids plugin6. Een veiligheids-plugin installeren

Ook de veiligheid van je WordPress-website is erg belangrijk. Zo heb je tijdens het installeren hopelijk gezorgd dat je gebruikersnaam géén admin is en maak je gebruik van sterke wachtwoorden. Daarnaast is het aan te raden om een plugin zoals Limit Login Attempts te installeren. Die laatste zorgt ervoor dat je account (tijdelijk) geblokkeerd wordt als er te vaak een verkeerd wachtwoord is ingevuld.

Maar om een optimale bescherming te garanderen, is ons advies om te kiezen voor een beproefde WordPress beveiligingsplugin. Het beschermt je website tegen allerlei gevaren, van malware tot hackers en alles daartussenin.

Informeer ook bij je hosting-provider wat zij doen om je WordPress-website te beveiligen. Als ze je hier geen goed antwoord op kunnen geven, stap dan over naar WordPress hosting van WPLounge of een andere betrouwbare hostingpartij.


WordPress SEO7. Een SEO-plugin installeren

SEO is belangrijk, want SEO zorgt ervoor dat je website beter gevonden wordt door zoekmachines. Wij raden iedereen de WordPress SEO-plugin van Yoast (Joost de Valk) aan.

De SEO-plugin van Yoast geeft je de mogelijkheid om meta-beschrijvingen aan je pagina’s en berichten toe te voegen. Ook maakt deze plugin XML sitemaps voor je aan en geeft hij je de volledige controle over titels en meta-beschrijvingen van alle pagina’s (zoals archieven, categorie√ęn en tags).

Installeren dus!


backup8. Automatische backups instellen

Zorg dat er regelmatig backups worden gemaakt van je WordPress-website! Heel erg belangrijk, want als je website eenmaal kapot is, is het natuurlijk prettig als je hem met één druk op de knop weer terug kan zetten naar een werkende versie.

Informeer ook hier weer bij je hosting-partij of zij automatisch backups maken. Onze hostingpartij (Cloud86) doet dit automatisch √©n geeft je de mogelijkheid om zelf zogeheten “snapshot backups” te maken. Ideaal! Wil je meer weten over WordPress backups, lees dan alles in onze WordPress backup maken handleiding¬†of maak een account aan bij ManageWP.


Lezen instellingen9. De “Lezen”-instellingen

Onder Instellingen > Discussie vind je de instellingen voor het lezen van je WordPress-website.

In het “Lezen”-menu kun je instellen of zoekmachines je website mogen indexeren. Als je website nog “under construction” is kan het handig zijn om zoekmachines te blokkeren tot je klaar bent. Als je gevonden wilt worden is het heel erg belangrijk dat deze instelling niet¬†aangevinkt is.

Zoekmachines toestaan
Als je gevonden wilt worden in Google is dit de juiste instelling.

Reacties10. Reacties wel of niet toestaan

Onder Instellingen > Reacties¬†kun je instellen of je bezoekers wilt toestaan om te reageren op je berichten en pagina’s.¬†Wij¬†staan reacties bijvoorbeeld toe op onze blog-berichten, maar niet op onze pagina’s.

Hier kun je ook een “zwarte lijst” van woorden en IP-adressen aanmaken. Als √©√©n van deze woorden in een reactie wordt genoemd, zal de reactie automatisch in de wachtrij worden gezet.

Let op; als je reacties toestaat, is het belangrijk dat je een goede anti-SPAM plugin hebt ge√Įnstalleerd.


Caching plugin11. Installeer een caching plugin

Caching verbetert de snelheid van je website. Wanneer caching is geactiveerd worden pagina’s niet elke keer opnieuw gegenereerd, omdat de website in plaats daarvan gecachte kopie√ęn van pagina’s kan aanbieden.

Op deze manier wordt de serverbelasting verkleind wat de snelheid van de website ten goede komt. We raden aan om een betrouwbare caching plugin te gebruiken. Ze zijn gebruikersvriendelijk en slechts met een paar klikken te installeren.


Contactformulier12. Contactformulier toevoegen

Een contactformulier is één van de onderdelen die iedere website moet hebben. Door een goed contactformulier toe te voegen, stel je je bezoekers in staat om op de meest eenvoudige manier contact met je op te nemen. Hoewel een contactformulier niet standaard is opgenomen in de WordPress functies, kan je eenvoudig een formulier toevoegen door een plugin voor contactformulieren toe te voegen.


Google Analytics13. Gebruik Google Analytics

Analytics plugins voor WordPress zijn handige tools om inzicht te krijgen in allerlei website statistieken. Zo is Google Analytics een gratis tool waarmee je kunt bijhouden hoeveel bezoekers op je website komen en welke pagina’s het best bezocht worden. Om Google Analytics te gebruiken heb je een Google account nodig waarmee je je website kunt aanmelden.¬† Lees onze uitgebreide handleiding om meer te weten te komen over Google Analytics en hoe het precies werkt.


WordPress theme14. Vind het perfecte WordPress-thema

Bij een nieuwe WordPress website is het altijd lastig om een juist thema te kiezen tussen de duizenden beschikbare themes. Als eerste dien je te beslissen of je een gratis of premium theme wilt gebruiken. Er zijn wel degelijk een aantal geweldige gratis themes beschikbaar, die je kunt uitproberen voordat je voor een premium theme kiest. Voordelen van populaire premium themes is wel dat je kunt rekenen op goede technische support en dat het thema up-to-date blijft met de laatste WordPress versie. Kijk hier eens voor een overzicht van de beste premium themes.


Homepage15. Maak een aantrekkelijke homepage

WordPress begon ooit als een blogplatform. Tegenwoordig is dat zoveel meer dan dat en gebruiken veel grote bedrijven het voor hun zakelijke website. Als je je WordPress website ook voor iets anders dan voor een eenvoudige blog site gebruikt, wil je waarschijnlijk een startpagina maken die meer is dan alleen een pagina waarop je de nieuwste blogberichten worden weergegeven. Lees verder hoe je een pagina kunt instellen als ‘homepagina’.

Tot slot

Natuurlijk verschilt het heel erg per WordPress-website welke zaken je moet doen tijdens en na het installeren van WordPress. Niet iedere tip in dit artikel zal van toepassing zijn op iedere WordPress-website. Echter als je bovenstaande taken afvinkt dan weet je zeker dat je klaar bent om de website online te zetten.

Je zult al snel ontdekken dat een WordPress website nooit helemaal ‘af’ is, er is altijd iets te verbeteren, aan te passen of toe te voegen. Dat betekent zeker niet dat je moet wachten tot je website helemaal perfect is. Zet de website alvast online zodra alle essenti√ęle zaken zijn ingesteld, vaak bepalen de bezoekers het tempo en de richting van de website.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

5 reacties

 • Zoekmachine zichtbaarheid mag wat mij betreft op 1. Hoe vaak ik daar al niet bij heb moeten helpen nadat bleek dat Google geen pagina’s binnen een nieuwe site niet indexeert…

  • Als je een nieuwe WordPress website installeert, is deze standaard zichtbaar voor zoekmachines. De SEO plugin helpt je inderdaad wel als het gaat om het verbeteren van je SEO, maar de website is (in principe) altijd zichtbaar in Google. Dit kan uiteraard wel even duren. :-)

 • Erg goed artikel, al deze stappen zijn inderdaad essentieel en worden t√© vaak vergeten.

  Als beveiliging plugin kan ik iThemes Security zeker aanraden.

  Bij het verwijderen van de standaard thema’s heb ik wel geleerd dat het verstandig is om altijd √©√©n extra thema te laten staan. Als het goed is word deze dan gebruikt wanneer er iets mis gaat met het actieve thema.

  Heb dat echter nog nooit meegemaakt dus weet niet zeker of het ook zo werkt!

 • Ik heb het bij mijn eerste (reeds ook weer verwijderde ) installatie wel gezien die frontpage mogelijkheid. Nu 2 schone installaties verder
  heb ik alleen:
  Lezen
  Sitepagina’s tonen maximaal
  10
  berichten
  RSS-feeds tonen de meest recente
  10
  onderwerpen
  Voor elk artikel in de feed, toon Voor elk artikel in de feed, toon
  Volledige tekst
  Samenvatting
  Zoekmachine zichtbaarheid
  Hellup?

  • Zorg dat je een pagina hebt die is gepubliceerd, daarna pas verschijnt de optie tot het instellen van een startpagina. Succes!

Partners