WPLounge
WordPress logo
Home » Tutorials » 10 dingen die je moet doen na het installeren van WordPress

10 dingen die je moet doen na het installeren van WordPress

WordPress installeren is ontzettend makkelijk. Sterker nog; WordPress staat bekend om de “famous five minute install“. Dat is natuurlijk heel leuk en aardig, maar als WordPress eenmaal draait ben je wat mij betreft nog niet klaar. Vandaar een artikel met tien dingen die je meteen moet doen na (of tijdens) het installeren van WordPress, of dit nou voor jezelf of voor klanten is.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

1. De titel, ondertitel en tijdzone instellen

Als WordPress geïnstalleerd is, is het handig om de titel, tagline en tijdzone meteen goed in te stellen. De kans is groot dat je de titel al hebt ingesteld tijdens het installeren. Zo niet, ga dan naar Instellingen > Algemeen. Daar vul je de titel en ondertitel van je website in.

Titel en ondertitel WordPress

De titel en ondertitel komen automatisch in de titel van de website te staan. Dit is belangrijk voor zoekmachines zoals Google. Onze titel is bijvoorbeeld: “WordPress Lounge – Het Nederlandse platform voor WordPress-gebruikers”.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Daarnaast is het belangrijk om de tijdzone van je WordPress-website juist in te stellen. Ook dit doe je onder “Instellingen > Algemeen“. Zoek in de lijst naar “Amsterdam” (onder “Europe”) en je weet zeker dat de tijdzone goed ingesteld staat.

Waarom is dit belangrijk? Als de tijdzone verkeerd staat kan het zijn dat je berichten en pagina’s niet op het juiste tijdstip gepubliceerd worden en dat de tijden en data bij je berichten niet kloppen.

2. De permalink-structuur aanpassen

Stap twee die ik wil aanraden is het aanpassen van je permalink-structuur. Vaak staat deze automatisch al goed (bijvoorbeeld bij een installatie met Installatron). Mocht deze niet goed staan, dan krijgen je pagina’s URLs zoals https://www.wplounge.nl/?p=123 in plaats van https://www.wplounge.nl/10-dingen-die-je-moet-doen-na-het-installeren-van-wordpress/ (die tweede is beter voor zoekmachines).

Permalink berichtnaam

Om de permalinks juist in te stellen ga je naar Instellingen > Permalinks en kies je (meestal) voor “Berichtnaam” (zoals te zien in de afbeelding hierboven).

Meer over het aanpassen van je permalinks lees je in dit artikel.

3. Standaard berichten en pagina’s verwijderen

Na een WordPress-installatie staat er meestal één pagina en één bericht op je website. Dit bericht heet “Hello World!” en heeft een reactie van “Mr. WordPress”. Verwijder het bericht onder Berichten > Alle berichten en leeg vervolgens je prullenbak.

Doe hetzelfde voor de voorbeeld-pagina die WordPress heeft aangemaakt (onder Pagina’s > Alle pagina’s).

4. Themes verwijderen

Na een WordPress-installatie zullen er standaard de drie themes van WordPress zelf worden geïnstalleerd:

Je kan maar één theme tegelijk gebruiken, dus verwijder de themes die je niet gebruikt (dit scheelt weer ruimte op je hosting-pakket).

5. Plugins verwijderen

Wat voor themes geldt, geldt ook voor plugins. Standaard is bijvoorbeeld de “Hello World”-plugin geïnstalleerd. Leuk, maar niet echt nodig.

Hetzelfde geldt voor Akismet, al kun je ervoor kiezen deze niet te verwijderen omdat hij SPAM-reacties tegen gaat. Meer daarover lees je in dit artikel van Jelle.

6. Een veiligheids-plugin installeren

VeiligheidOok de veiligheid van je WordPress-website is erg belangrijk. Zo heb je tijdens het installeren hopelijk gezorgd dat je gebruikersnaam géén admin is. Daarnaast is het aan te raden om een plugin zoals Limit Login Attempts te installeren. Die laatste zorgt ervoor dat je account (tijdelijk) geblokkeerd wordt als er te vaak een verkeerd wachtwoord is ingevuld.

Informeer ook bij je hosting-provider wat zij doen om je WordPress-website te beveiligen. Als ze je hier geen goed antwoord op kunnen geven, stap dan over naar een nieuwe partij.

7. Een SEO-plugin installeren

Yoast WordPress SEO
Yoast, het bedrijf van Joost de Valk.

SEO is belangrijk, want SEO zorgt ervoor dat je website beter gevonden wordt door zoekmachines. Wij raden iedereen de WordPress SEO-plugin van Yoast (Joost de Valk) aan.

De SEO-plugin van Yoast geeft je de mogelijkheid om meta-beschrijvingen aan je pagina’s en berichten toe te voegen. Ook maakt deze plugin XML sitemaps voor je aan en geeft hij je de volledige controle over titels en meta-beschrijvingen van alle pagina’s (zoals archieven, categorieën en tags).

Installeren dus!

8. Automatische backups instellen

Zorg dat er regelmatig backups worden gemaakt van je WordPress-website! Heel erg belangrijk, want als je website eenmaal kapot is, is het natuurlijk prettig als je hem met één druk op de knop weer terug kan zetten naar een werkende versie.

Informeer ook hier weer bij je hosting-partij of zij automatisch backups maken. Onze hostingpartij (Cloud86) doet dit automatisch én geeft je de mogelijkheid om zelf zogeheten “snapshot backups” te maken. Ideaal! Wil je meer weten over WordPress backups, lees dan alles in onze WordPress backup maken handleiding of maak een account aan bij ManageWP.

9. De “Lezen”-instellingen

Onder Instellingen > Lezen vind je de instellingen voor het lezen van je WordPress-website. Zo bepaal je bijvoorbeeld of je home-pagina een statische pagina of je laatste (blog)berichten toont. Belangrijk om in te stellen, want niet iedereen wil zijn blog op de home-pagina, of er is helemaal geen behoefte aan een blog. In dat geval maak je een nieuwe pagina aan en stel je deze in als statische home-pagina.

In het “Lezen”-menu kun je ook instellen of zoekmachines je website mogen indexeren. Als je website nog “under construction” is kan het handig zijn om zoekmachines te blokkeren tot je klaar bent. Als je gevonden wilt worden is het heel erg belangrijk dat deze instelling niet aangevinkt is.

Zoekmachines toestaan
Als je gevonden wilt worden in Google is dit de juiste instelling.

10. Reacties wel of niet toestaan

Onder Instellingen > Reacties kun je instellen of je bezoekers wilt toestaan om te reageren op je berichten en pagina’s. Wij staan reacties bijvoorbeeld toe op onze blog-berichten, maar niet op onze pagina’s.

Hier kun je ook een “zwarte lijst” van woorden en IP-adressen aanmaken. Als één van deze woorden in een reactie wordt genoemd, zal de reactie automatisch in de wachtrij worden gezet.

Let op; als je reacties toestaat, is het belangrijk dat je een goede anti-SPAM plugin hebt geïnstalleerd.

Meer

Natuurlijk verschilt het heel erg per WordPress-website welke zaken je moet doen tijdens en na het installeren van WordPress. Niet iedere tip in dit artikel zal van toepassing zijn op iedere WordPress-website. Lees bijvoorbeeld ook eens het artikel van onze collega van WPJournalist: Een blog starten? Ik geef je mijn 100 geleerde lessen.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

5 reacties

 • Zoekmachine zichtbaarheid mag wat mij betreft op 1. Hoe vaak ik daar al niet bij heb moeten helpen nadat bleek dat Google geen pagina’s binnen een nieuwe site niet indexeert…

  • Als je een nieuwe WordPress website installeert, is deze standaard zichtbaar voor zoekmachines. De SEO plugin helpt je inderdaad wel als het gaat om het verbeteren van je SEO, maar de website is (in principe) altijd zichtbaar in Google. Dit kan uiteraard wel even duren. :-)

 • Erg goed artikel, al deze stappen zijn inderdaad essentieel en worden té vaak vergeten.

  Als beveiliging plugin kan ik iThemes Security zeker aanraden.

  Bij het verwijderen van de standaard thema’s heb ik wel geleerd dat het verstandig is om altijd één extra thema te laten staan. Als het goed is word deze dan gebruikt wanneer er iets mis gaat met het actieve thema.

  Heb dat echter nog nooit meegemaakt dus weet niet zeker of het ook zo werkt!

 • Ik heb het bij mijn eerste (reeds ook weer verwijderde ) installatie wel gezien die frontpage mogelijkheid. Nu 2 schone installaties verder
  heb ik alleen:
  Lezen
  Sitepagina’s tonen maximaal
  10
  berichten
  RSS-feeds tonen de meest recente
  10
  onderwerpen
  Voor elk artikel in de feed, toon Voor elk artikel in de feed, toon
  Volledige tekst
  Samenvatting
  Zoekmachine zichtbaarheid
  Hellup?

Partners