WPLounge
Home » WordPress SEO » Permalinks instellen voor betere SEO

Permalinks instellen voor betere SEO

Voor de vindbaarheid van je WordPress-website is het belangrijk om een aantal basiszaken goed in te stellen. Een van de belangrijkste zaken is het juist instellen van de permalinks. Je leest op WordPress Lounge hoe je dat doet.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn permalinks?

Permalinks zijn “permanente links”, dit houdt in dat een pagina of bericht via die link bereikbaar is. Standaard staat dit in WordPress niet erg zoekmachine-vriendelijk ingesteld. Een voorbeeld van een “standaard” permalink in WordPress:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
https://www.wplounge.nl/?page_id=2

Deze link brengt je naar onze “over ons”-pagina. Dat is namelijk de pagina met pagina-ID 2. Logisch, want dit was de eerste pagina die we hebben aangemaakt na de home-pagina (die er standaard al is).

Toch is de pagina ook bereikbaar via onderstaande URL:

https://www.wplounge.nl/over-wordpress-lounge/

Waarom de berichtnaam als permalink?

Ook in Google zal die tweede URL getoond worden en niet die eerste. Het voordeel hiervan is dat Google bij het zoeken naar bepaalde zoekwoorden ook naar de URL kijkt. Dat is ook de reden dat domeinnamen veel waard kunnen zijn (de domeinnaam “seks.nl” is een aantal jaar geleden bijvoorbeeld verkocht voor twee ton!). Het hebben van een keyword in de URL is echter niet het enige belangrijk voor de SEO van je WordPress-website. Toch lijkt het een behoorlijke rol te spelen, Google maar eens op een willekeurige term!

Het is dus qua vindbaarheid altijd goed om bepaalde zoekwoorden in de URL te hebben, liever dan een “page ID”.

Hoe stel je permalinks in?

Het instellen van permalinks wordt je in WordPress gelukkig heel makkelijk gemaakt. Je gaat naar Instellingen en dan naar Permalinks. Je krijgt dan standaard het scherm hier onder te zien.

Permalinks instellen in WordPress
De standaard ingestelde permalinks in WordPress; links met een ID-nummer erin verwerkt.

In dit scherm zie je dat de standaard-instelling de pagina-ID’s gebruikt voor je links. Daaronder vind je nog meer opties, zoals URL’s met het jaar, de dag en de maand er in verwerkt. Voor SEO is het echter ook goed als URL’s niet te lang zijn, dus wij kiezen voor de instelling “Berichtnaam” (zie afbeelding hier onder).

De instelling voor permalinks met de berichtnaam erin verwerkt.
De instelling voor permalinks met de berichtnaam erin verwerkt.

Zodra je deze instelling aanvinkt en op “opslaan” klikt heb je je permalinks aangepast.

Tip: recent

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

 • Beste Wouter,

  Als je dit doet, worden de pagina’s niet meer weergegeven en krijg je een 404 foutmelding. Er schijnt nog iets met een .htaccess bestandje te moeten gebeuren om het echt werkend te krijgen. Heb je hier ook een duidelijke uitleg over?

  Grt

 • Beste Wouter,

  Als je dit doet, worden de pagina’s niet meer weergegeven en krijg je een 404 foutmelding. Er schijnt nog iets met een .htaccess bestandje te moeten gebeuren om het echt werkend te krijgen. Heb je hier ook een duidelijke uitleg over?

  Grt

  Ivo

 • Beste Ivo,

  Ik heb je reactie even aangepast i.v.m. de keywords die erin zaten – onze site is niet bedoeld om backlinks te scoren :).

  Het .htaccess bestand moet inderdaad schrijfbaar zijn voordat WordPress het kan aanpassen. Meestal is dit standaard al het geval, maar bij sommige hostingpartijen niet.

  Groet,
  Wouter

Partners