WPLounge
Home / WordPress plugins / Beste anti-spam WordPress plugins

Beste anti-spam WordPress plugins

Als je al langer met WordPress bezig bent en je staat reacties toe op je website, ben je het ongetwijfeld al eens tegengekomen: spam reacties. Er zijn verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om het aantal spam reacties op je website te verminderen, of zelfs automatisch te laten verdwijnen.

Wanneer je reacties toestaat op je berichten en je zorgt niet voor preventieve anti-spam maatregelen, is de kans vrij groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met spam reacties. Wanneer je website eenmaal wordt opgemerkt door zogenoemde ‘spam bots‘, kan het hard gaan. Het is vervelend om elke spam reactie handmatig te verwijderen en tegelijkertijd zorgt de spam ervoor dat je reacties van normale bezoekers niet automatisch kunt toestaan.

Je kunt op een aantal verschillende manieren omgaan met spam. Je kan zorgen dat spam reacties niet binnenkomen (preventief) of zorgen dat de spam reacties achteraf worden weggehaald / niet door het systeem worden opgenomen. De volgende plugins zorgen voor vermindering van het aantal spam reacties, soms zelfs tot de volle 100%.

Meer lezen: Wat is SPAM? »

Akismet

Akismet

Akismet is gemaakt door Automattic en is met bijna 17 miljoen downloads de meest gedownloade WordPress plugin. Akismet is erg populair als het gaat om spam preventie, maar wordt de laatste jaren steeds meer bekritiseerd. Akismet is – in tegenstelling tot veel andere soortgelijke plugins – niet gratis (voor commerciële en zakelijke websites). Daarnaast zou Akismet niet 100% van de spam tegenhouden. Toch is Akismet veruit de populairste plugin, al zijn er steeds meer plugins die (bijna) dezelfde prestaties leveren als Akismet.

Download Akismet

Ook interessant: Google Analytics voor WordPress »

Antispam Bee

Antispam Bee

Antispam Bee is een bekende plugin als het gaat om spam bestrijding. Met bijna 650 duizend downloads is Antispam Bee uitgegroeid tot één van de grootste anti-spam plugins. Antispam Bee is bovendien gratis en volledig reclamevrij. Antispam Bee heeft verschillende instellingen die jij kunt wijzigen. Zo kun je reacties uit bepaalde landen automatisch weigeren. Dit is een handige functie als je een Nederlandse blog hebt; dan wil je geen reacties uit andere landen. Zo zijn er nog een aantal instellingen die je kunt aanpassen, naast alle automatische preventie die Antispam Bee automatisch doet. Antispam Bee zegt zelf 100% van de spam te filteren, maar dit aantal ligt in werkelijkheid iets lager. Antispam Bee is een prima gratis keuze om spam tegen te gaan, die wellicht even goed of beter is dan bijvoorbeeld Akismet.

Antispam Bee heeft voor WPLounge meer dan 70.000 spam reacties tegengehouden. Een aanrader!

Download Antispam Bee

Ook interessant: Populaire vragen over WordPress »

WP-reCAPTCHA

reCaptcha

WP-reCAPTCHA is een WordPres plugin die het bekende CAPTCHA toevoegt aan je WordPress website. Captcha werd bekend nadat Google het ging gebruiken en wordt nu vaak gebruikt bij het verzenden van formulieren op veel verschillende websites. Met deze WordPress plugin voeg je Captcha toe aan formulieren, zoals het reactieformulier. Dit is een simpele, maar zeer effectieve manier om spam tegen te gaan.

Download WP-reCAPTCHA

WP-SpamShield Anti-Spam

WP SpamShield Anti-Spam Plugin voor WordPress

WP-SpamShield Anti-Spam is al enkele jaren oud en wordt regelmatig voorzien van een update. De plugin wordt door veel WordPress websites gebruikt en heeft een flink aantal positieve reviews. WP-SpamShield gebruikt verschillende beveiligingslagen om spam te blokkeren. Mocht een spam reactie door laag 1 komen, dan wordt in laag 2 een andere methode gebruikt om te achterhalen of de reactie spam is. Hierdoor zit je over het algemeen goed en zal het aantal spam reacties op je WordPress website flink dalen.

Download WP-SpamShield Anti-Spam

Cleantalk Spam Protect

Anti Spam plugin WordPress

Anti-Spam by CleanTalk is een interessante anti-spam plugin die toeneemt in populariteit. De plugin heeft niet extreem veel downloads, maar de reviews zijn duidelijk. Anti-Spam by CleanTalk werkt met een API naar hun servers, waar ze via verschillende methoden achterhalen of een reactie spam is, of niet. Anti-Spam by CleanTalk is niet gratis: dit is een premium dienst.

Anti-Spam by CleanTalk downloaden

Ook interessant: Installeer een live chat op je WordPress website »

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

5 reacties

  • Goed artikel, ben zelf aan de slag geweest met WordPress Securety en Wordfence. Zal de bovenstaande 2 ook eens uitproberen. Ben ook op dit moment aan het kijken of ik kan blocken op server niveau. Moet toch ook mogelijk zijn op bepaalde bots en Landen te blokkeren waar wij als Nederlanders weinig tot geen bezoekers van krijgen.

  • Hoi Jelle,
    Dank voor je tip!
    Als echte amateur heb ik nu een vraag: Ik heb anti-spam bee gedownload, dus die staat nu op mijn bureaublad. En wat nu? Waar moet ik die map naartoe slepen, zodat WordPress snapt dat ik geen spam wil?

    • Als leek is dit de moeilijke weg. Ik zou inloggen in wordpress. Dan plugins > nieuwe plugin en daar in de zoekbalk Anti-spam bee zoeken. Dan op installeren. Anders moet je dit via de ftp doen.