WPLounge
recaptcha
Home » WordPress Plugins » SPAM tegengaan met WordPress CAPTCHA-plugins

SPAM tegengaan met WordPress CAPTCHA-plugins

CAPTCHA Voorbeeld
Voorbeeld van een CAPTCHA (Google)

Eén populaire manier om SPAM tegen te gaan is het gebruiken van een CAPTCHA bij formulieren op je website. CAPTCHA staat voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Oftewel; een geautomatiseerde test waarmee kan worden getest of je met een mens te maken hebt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Voor- en nadelen van CAPTCHA

CAPTCHA heeft als grote voordeel dat de test ervoor zorgt dat automatische SPAM (geplaatst door bots) wordt geblokkeerd. Het nadeel is meteen dat handmatig geplaatste SPAM niet wordt geblokkeerd. Deze wordt namelijk geplaatst door mensen, die door de CAPTCHA-test komen. Een ander nadeel is dat je een extra stap toevoegt voor bezoekers die willen reageren. Dit kan als onnodig en irritant worden ervaren. Daarom kiezen wij meestal voor anti-spam-plugins zoals Antispam Bee.

WordPress CAPTCHA plugins

CAPTCHA bij het inloggen
CAPTCHA bij het inloggen

Er zijn verschillende plugins beschikbaar die CAPTCHA toevoegen aan jouw WordPress-website. Er wordt dan een CAPTCHA toegevoegd aan je reactie-formulier en/of login- en registratiescherm. Zo houd je op beide plekken ‘bots’ tegen en maak je je WordPress-website een stukje veiliger.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

We zetten een aantal handige plugins voor CAPTCHA op een rij:

Image Captcha

Image Captcha voegt een veiligheidsvraag toe waarbij de bezoeker een object moet benoemen dat getoond wordt. Nadeel is wel dat dit in het Engels moet worden ingevuld, wat het voor sommige mensen misschien heel moeilijk maakt om te reageren. Voor Engelse websites is dit natuurlijk wel een goede optie.

Confident CAPTCHA

Confident CAPTCHA is een variant die ook door Google gebruikt wordt. Hierbij moet een bezoeker iets aanklikken om te laten zien dat hij/zij een mens is.

Confident CAPTCHA
Confident CAPTCHA

Securimage-WP

Securimage-WP
Securimage-WP

Securimage-WP genereert een eigen afbeelding in plaats van gebruik te maken van Google’s reCaptcha. Bezoekers zullen dit herkennen, omdat veel websites deze techniek gebruiken.

WP-reCAPTCHA

WP-reCAPTCHA is één van de bekendste WordPress plugins voor CAPTCHA. Deze plugin maakt gebruik van de reCAPTCHA-API. Je moet daarom naar de website van reCAPTCHA gaan en je aanmelden met een Google-profiel. Je krijgt dan API-keys en vanaf dat moment kan je de plugin gaan gebruiken.

Andere manieren om SPAM tegen te gaan

Naast het gebruiken van een CAPTCHA-plugin, kun je SPAM ook tegenhouden met een anti-spam-plugin. Daarover lees je alles in het artikel Beste anti-spam WordPress plugins. Lees ook meer over WordPress Beveiligen.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Akismet lost alles op, in mijn ervaring. Captcha’s zijn gebruiksonvriendelijk, vind ik. En uit de tijd. (ik ben de site aan het lezen ;-)