WPLounge
Home » WordPress Plugins » Wat is Akismet en waarom staat het standaard op je WordPress-site?

Wat is Akismet en waarom staat het standaard op je WordPress-site?

WordPress Akismet

Als je een nieuwe WordPress-website maakt zal je misschien opvallen dat er twee plugins standaard geïnstalleerd worden: Akismet en Hello Dolly. In dit artikel focussen we ons op Akismet: wat is het voor een plugin en waarom staat deze plugin standaard op je WordPress-website?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Akismet is een plugin van het bedrijf Automattic. Dit is het bedrijf van Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress. Automattic is ook het bedrijf achter WordPress.com: het platform waar je “gratis” een website kunt maken, maar moet betalen als je extra’s wilt (zoals je eigen domeinnaam). Meer daarover lees je in het artikel: het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org.

Wat is Akismet?

De plugin Akismet is bedoeld om SPAM te bestrijden. Als je geen SPAM-plugin gebruikt en je reacties toestaat op je blog, dan zul je overspoeld worden met SPAM-reacties. Akismet is in principe gratis voor persoonlijke blogs en websites. Maar heb je een commerciële website, dan moet je gaan betalen voor Akismet (vanaf €5 per maand). Dit is ook de reden dat we bij WPLounge hebben gekozen voor Antispam Bee (een gratis plugin die ook alle SPAM tegenhoudt).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waarom zit Akismet standaard in WordPress?

Je zult je afvragen: waarom zit Akismet standaard in WordPress, als er ook (gratis) alternatieven zijn? Hoe heeft Akismet het voor elkaar gekregen om zichzelf in deze positie te krijgen, terwijl andere plugin-makers hier waarschijnlijk alleen maar van kunnen dromen?

Het heeft alles te maken met het feit dat Akismet van Automattic is, het bedrijf van de oprichter van WordPress. Toch is het gek. Automattic is dan wel het bedrijf van de oprichter van WordPress, maar om hun (commerciële) plugin dan maar “standaard” in WordPress te zetten? Dat past niet helemaal bij de WordPress-gedachte.

Ik ben absoluut niet tegen geld verdienen aan WordPress (ik doe het zelf ook). Zeker niet in het geval van Automattic, een bedrijf dat ook veel aan WordPress “teruggeeft”. Maar het standaard installeren van een (semi-)commerciële plugin geeft Automattic een oneerlijke voorsprong op andere anti-SPAM-plugins. Wat mij betreft is dat net zo irritant als iPhones waarop je Chrome niet als standaard browser kunt instellen.

Genoeg gezeurd over Akismet :-). Wat doet Akismet nou eigenlijk?

Wat doet Akismet?

Akismet is een prima plugin voor het bestrijden van SPAM (zie ook: beste WordPress anti-SPAM plugins). Doordat Akismet op miljoenen websites geïnstalleerd is, kan de plugin uit een enorme database putten om te bepalen welke reacties wel of geen SPAM zijn. Hiervoor maakt Akismet gebruik van kunstmatige intelligentie: het systeem leert aan de hand van miljoenen voorbeelden SPAM steeds beter herkennen.

SPAM comments

Moet ik Akismet gebruiken?

https://nl.wordpress.org/plugins/antispam-bee/Nee, dat moet niet. Als je een persoonlijke website hebt zonder verdienmodel, dan is het een prima plugin. Maar als je een commerciële website of blog hebt gebouwd, dan moet je officieel €5 per maand betalen voor Akismet. Ik kan me goed voorstellen dat je daar geen zin in hebt. In dat geval zijn er genoeg alternatieven, zoals Antispam Bee. Antispam Bee is ontzettend simpel. Het is een kwestie van de plugin installeren en je bent van je SPAM-reacties af! Bovendien is Antispam Bee altijd gratis, ook als je zelf geld verdient met je website.

Kan ik Akismet zomaar verwijderen?

Ja, je kunt Akismet gewoon verwijderen, net als Hello Dolly. Deze plugins zijn standaard geïnstalleerd, maar het kan absoluut geen kwaad om ze te verwijderen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is eigenaar van de website WPLounge en van zoekmachine marketing bureau Kliq Internet

1 reactie

  • Beste …,
    Ik ontwikkel een commerciële site. Wil Akismet installeren, maar zie dat ik alleen kan betalen met een creditkaart. Zijn er eventueel andere manieren om te betalen?

    Vriendelijke groet

    Willem de Wit

Partners

de snelste en beste wordpress webhosting