WPLounge
WordPress Akismet
Home » WordPress Plugins » Wat is Akismet en waarom staat het standaard op je WordPress-site?

Wat is Akismet en waarom staat het standaard op je WordPress-site?

Als je een nieuwe WordPress-website maakt zal het je misschien opvallen dat er twee plugins standaard geïnstalleerd worden: Akismet en Hello Dolly. In dit artikel focussen we ons op Akismet: wat is het voor een plugin en waarom staat deze plugin standaard op je WordPress-website?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Akismet is een plugin van het bedrijf Automattic. Dit is het bedrijf van Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress. Automattic is ook het bedrijf achter WordPress.com: het platform waar je “gratis” een website kunt maken, maar moet betalen als je extra’s wilt (zoals je eigen domeinnaam). Meer daarover lees je in het artikel: het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org.

Wat is Akismet?

Akismet Plugin

De plugin Akismet is bedoeld om SPAM te bestrijden. Als je geen SPAM-plugin gebruikt en je reacties toestaat op je blog, dan zal je overspoeld worden met SPAM-reacties. Akismet is in principe gratis voor persoonlijke blogs en websites. Maar heb je een commerciële website, dan moet je gaan betalen voor Akismet (vanaf €5 per maand). Dit is ook de reden dat we bij WPLounge hebben gekozen voor Antispam Bee (een gratis plugin die ook alle SPAM tegenhoudt).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waarom zit Akismet standaard in WordPress?

Je zult je afvragen: waarom zit Akismet standaard in WordPress, als er ook (gratis) alternatieven zijn? Hoe heeft Akismet het voor elkaar gekregen om zichzelf in deze positie te krijgen, terwijl andere plugin-makers hier waarschijnlijk alleen maar van kunnen dromen?

Het heeft alles te maken met het feit dat Akismet van Automattic is, het bedrijf van de oprichter van WordPress. Toch is het gek. Automattic is dan wel het bedrijf van de oprichter van WordPress, maar om hun (commerciële) plugin dan maar “standaard” in WordPress te zetten? Dat past niet helemaal bij de WordPress-gedachte.

Ik ben absoluut niet tegen geld verdienen aan WordPress (ik doe het zelf ook). Zeker niet in het geval van Automattic, een bedrijf dat ook veel aan WordPress “teruggeeft”. Maar het standaard installeren van een (semi-)commerciële plugin geeft Automattic een voorsprong op andere anti-SPAM-plugins.

Wat doet Akismet nou eigenlijk?

Wat doet Akismet?

Akismet is een prima plugin voor het bestrijden van SPAM (zie ook: beste WordPress anti-SPAM plugins). Doordat Akismet op miljoenen websites geïnstalleerd is, kan de plugin uit een enorme database putten om te bepalen welke reacties wel of geen SPAM zijn. Hiervoor maakt Akismet gebruik van kunstmatige intelligentie: het systeem leert aan de hand van miljoenen voorbeelden SPAM steeds beter herkennen.

Akismet spam comments

Hoe installeer je Akismet?

De plugin wordt vooraf automatisch geïnstalleerd met de standaard WordPress installatie. Je hoeft de plugin alleen nog maar handmatig te activeren en te configureren. Ga hiervoor naar Plugins > Geïnstalleerde plugins en activeer de plugin door op activeren te klikken onder de Akismet Anti-Spam plugin. Mocht de plugin niet geïnstalleerd zijn, dan kan je de plugin installeren vanuit WordPress.

Hoe configureer je Akismet?

Om de Akismet Anti-spam plugin te kunnen gebruiken moet je eerst een account aanmaken bij Akismet zodat je een API-sleutel kan generen. Deze sleutel is nodig om het spam filter te activeren. Via de Akismet instellingen (WordPress dashboard: Instellingen > Akismet Anti-Spam) klik je op ‘Configureer je Akismet account‘.

Configureer Akismet

Voor persoonlijke websites en voor websites zonder verdienmodel zoals verenigingen en stichtingen is de plugin gratis te gebruiken. Er is ook een mogelijkheid om een commerciële licentie aan te schaffen. Wij kiezen in dit voorbeeld voor het gratis Personal plan:

 Sleep vervolgens de prijs naar €0 en vul je gegevens in voor een gratis licentie.

Akismet gratis licentie

Hierna ontvang je een email met een verificatie code. Kopieer deze code en plak de code in het vak zoals hieronder te zien is.

Akismet verificatie code

Nu ontvang je nog een e-mail met de API-sleutel voor je website. Deze sleutel kopieer je en daarna ga je terug naar het WordPress dashboard. Voer de API-sleutel in bij de Akismet instellingen en klik op ‘verbinden met API-Sleutel‘.

Verbinden met API sleutel

Na het invoeren van een geldige API-sleutel wordt je automatisch naar de instellingenpagina geleid. De standaard instellingen werken prima, vanaf nu zal Akismet de inkomende reacties op je website afhandelen.

Akismet instellingen

Toegang tot spamreacties

De plugin verplaatst iedere reactie die als spam wordt gedetecteerd naar het spam gedeelte in je WordPress dashboard. Klik op ‘reacties‘ in het dashboard om toegang te krijgen tot de spam reacties.

Akismet spam folder

Soms detecteert de Akismet Anti-spam plugin reacties van echte gebruikers als spam. Dit zijn zogenaamde ‘false positives‘. Dit kan voorkomen wanneer andere Akismet gebruikers opmerkingen van die gebruiker als spam markeren. Dus is het aan te raden om eerst spam reacties te bekijken voordat je ze weggooit.

Moet ik Akismet gebruiken?

https://nl.wordpress.org/plugins/antispam-bee/Nee, dat moet niet. Als je een persoonlijke website hebt zonder verdienmodel, dan is het een prima plugin. Maar als je een commerciële website of blog hebt gebouwd, dan moet je officieel €5 per maand betalen voor Akismet.  In dat geval zijn er genoeg alternatieven, zoals Antispam Bee. Antispam Bee is ontzettend simpel. Het is een kwestie van de plugin installeren en je bent van je SPAM-reacties af! Bovendien is Antispam Bee altijd gratis, ook als je zelf geld verdient met je website.

Kan ik Akismet zomaar verwijderen?

Ja, je kunt Akismet gewoon verwijderen, net als Hello Dolly. Deze plugins zijn standaard geïnstalleerd, maar het kan absoluut geen kwaad om ze te verwijderen.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

1 reactie

  • Beste …,
    Ik ontwikkel een commerciële site. Wil Akismet installeren, maar zie dat ik alleen kan betalen met een creditkaart. Zijn er eventueel andere manieren om te betalen?

    Vriendelijke groet

    Willem de Wit