WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » Matt Mullenweg

Matt Mullenweg

Matt Mullenweg is bedenker van WordPress en oprichter van het bedrijf Automattic (een woordspeling op zijn voornaam).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Mullenweg studeerde politicologie in Houston, maar stopte daar in 2004 mee voor een baan bij CNET Networks. In 2005 stopte hij bij CNET en richtte hij Automattic op, het bedrijf achter WordPress.com, Akismet, Gravatar, Polldaddy en meer.

Matt Mullenweg, oprichter van WordPress én van Automattic.
Matt Mullenweg, oprichter van WordPress én van Automattic.

Matt Mullenweg schreef op 24 januari 2003 een blogbericht genaamd “The Blogging Software Dilemma” (dat blogbericht is hier nog altijd te lezen). In dit blogbericht schreef Mullenweg over de problemen die hij ondervond met de bloggingsoftware die hij op dat moment gebruikte; b2/cafelog. Op dat blogbericht werd gereageerd door Mike Little, die samen met Mullenweg besloot b2/cafelog te “forken”; WordPress was geboren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Carrière

In oktober 2004 werd Mullenweg naar CNET gehaald. Daar zou hij aan WordPress werken en CNET helpen met blogs en nieuwe media. Hij stopte met zijn studie en verhuisde hiervoor van San Francisco naar Houston (Texas).

In december van dat jaar kondigde Mullenweg bbPress aan, een systeem dat hij had geschreven toen hij een paar dagen vrij had.

In 2005 brachten Mullenweg en het WordPress-team versie 1.5 (“Strayhorn”) uit. Deze release werd meer dan 900 duizend keer gedownload. In deze release zat het systeem voor thema’s en een nieuw design voor zowel het frontend als het backend.

In oktober van dat jaar verliet Matt CNET om zich volledig op WordPress en WordPress-gerelateerde zaken te richten. Een aantal dagen later werd Akismet aangekondigd.

In december 2005 werd Automattic opgericht. Hiervoor huurde Mullenweg developers in die eerder aan WordPress hadden bijgedragen.

Begin 2006 haalde hij Toni Schneider naar Automattic om algemeen directeur (CEO) te worden. In april van dat jaar werd bekend dat Automattic een bedrag van ruim één miljoen dollar had opgehaald via verschillende investeerders (waaronder Matt’s oude werkgever CNET).

Mullenweg doet nu zelf ook veel voor start-ups; hij heeft een investeringsbedrijf genaamd Audrey capital. Sinds 2008 heeft Audrey capital maar liefst in dertig bedrijven geïnvesteerd.

Partners