WPLounge
Home » WordPress Algemeen » Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress.org en WordPress.com zijn twee verschillende platforms. Hoewel beide websites de naam “WordPress” hebben zijn er nogal wat (belangrijke) verschillen tussen de twee.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Veel mensen vragen ons welke WordPress ze moeten kiezen. Enerzijds is er WordPress.com waar je een gratis website of blog kunt starten op een subdomein van WordPress.com. Aan de andere kant is er WordPress.org, waar je WordPress gratis kunt downloaden om deze op je eigen hostingpakket te installeren. Hoewel dat laatste iets moeilijker is, heeft het ook veel voordelen. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

Het belangrijkste verschil tussen WordPress.com en WordPress.org is dat je bij WordPress.org alles zelf kunt doen. Je downloadt WordPress en kunt dit vervolgens installeren op je eigen geregistreerde domeinnaam, op je eigen hostingpakket. Dit is iets meer werk en is een stuk ingewikkelder, maar het heeft ook voordelen. Zo “mag” je op je eigen website zo veel plugins en themes installeren als je zelf wilt. Daarnaast is het op je eigen website ook toegestaan om advertentieruimte te verkopen of bijvoorbeeld Google Adsense te installeren. En je hebt zo een eigen website op een eigen domeinnaam.

WordPress.com

WordPress.comOp WordPress.com kun je binnen vijf minuten een eigen website maken. Deze website wordt dan geplaatst op een subdomein van WordPress.com, bijvoorbeeld https://jouwnaam.wordpress.com/. Daarnaast zullen er door WordPress.com advertenties worden getoond op je website. Tegen betaling kun je ook je eigen domeinnaam gebruiken (bijvoorbeeld jouwnaam.com) en de advertenties van je website halen. Dit kost €4,- per maand. Meer informatie over prijzen en features van WordPress.com vind je hier.

Het voordeel van WordPress.com is dat je bijna geen technische kennis nodig hebt om je eigen website te maken. Daarnaast worden zaken als hosting en technisch onderhoud allemaal door WordPress.com verzorgd. Dit zorgt ervoor dat je hier zelf geen omkijken naar hebt.

Een nadeel van WordPress.com is dat je veel minder vrijheid hebt om je eigen themes te gebruiken of bepaalde plugins te installeren. Ons favoriete theme (Divi) kun je bijvoorbeeld niet gebruiken op WordPress.com.

WordPress.org

WordPress.org
Op WordPress.org kun je WordPress gratis downloaden.

Het pakket waar wij zelf het meeste mee werken is WordPress.org. Op WordPress.org kun je WordPress gratis downloaden om het vervolgens te installeren op je eigen hostingpakket. Dit houdt wel in dat je een hostingpakket en domeinnaam moet aanschaffen bij een hostingpartij. Dit hoeft gelukkig niet veel te kosten. Op je eigen WordPress.org-website heb je de vrijheid om te doen wat je maar wilt. Ieder theme en iedere plugin kun je gewoon installeren. Daarnaast kun je zo veel aanpassingen maken als je wilt.

Het enige nadeel van WordPress.org is dat je het technische gedeelte grotendeels zelf moet regelen. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om WordPress te installeren met bijvoorbeeld Installatron. Daarnaast is er op internet veel gratis informatie te vinden over WordPress (bijvoorbeeld op deze website, WPLounge).

De voordelen van WordPress.org op een rijtje:

 • WordPress.org is gratis en makkelijk te gebruiken.
 • Je bent zelf eigenaar van je website en alle data op je website.
 • Je hebt alle vrijheid om met je website te doen wat je wilt. Niemand zal de website offline (laten) halen omdat deze in strijd handelt met de voorwaarden van WordPress.com.
  (Zolang je niets illegaals doet heb je de volledige vrijheid)
 • Je kunt ieder theme en iedere plugin installeren die je wilt.
 • Je kunt Google Analytics gebruiken om je bezoekers te tracken.
 • Het is makkelijker om geld te verdienen met je eigen WordPress.org-website.

Per onderwerp

Om je makkelijker een keuze te laten maken voor een bepaald pakket, hebben we de verschillen tussen de twee platforms op een rij gezet per onderwerp.

Themes en plugins

Op WordPress.com is de vrijheid qua themes en plugins zeer beperkt. Wij vinden themes en plugins juist één van de redenen dat WordPress zo’n fijn systeem is om mee te werken. Dit is dus nogal een beperking. Op WordPress.com heb je een beperkte collectie aan WordPress-themes, en een groot deel van de themes is “premium”, wat inhoudt dat je geld moet betalen om ze te kunnen gebruiken.

Analytics en SEO

Google Analytics WordPress
Google Analytics

WordPress.com biedt alleen statistieken vanuit het platform zelf. Deze statistieken zijn leuk voor een beginnende blogger, maar voor een serieuze website wil je liever met een pakket als Google Analytics aan de gang. Google Analytics kun je alléén gebruiken als je voor WordPress.org kiest.

Ook qua SEO zijn de mogelijkheden op WordPress.com enorm beperkt. Dat terwijl er voor WordPress.org geweldige gratis plugins beschikbaar zijn om je SEO mee te verbeteren, zoals Yoast SEO en The SEO Framework.

Kosten

Als je helemaal niks wilt uitgeven aan je website, kies dan voor WordPress.com. Begrijp echter wel dat je op WordPress.com – vooral het gratis pakket – enorm beperkt wordt. Zo heb je geen eigen domeinnaam en mag je geen advertenties op je website plaatsen.

WordPress.org is ook gratis, maar je hebt hosting en een domeinnaam nodig om WordPress te gebruiken. Dit kost meestal een paar tientjes per jaar.

Geld verdienen met je website

geld verdienen
De mogelijkheden om geld te verdienen met je website zijn op WordPress.com zeer beperkt.

De gratis versie van WordPress.com geeft je geen mogelijkheden om geld te verdienen met je website. Natuurlijk kun je nog steeds geld vragen om reviews te plaatsen, maar je kunt bijvoorbeeld geen AdSense gebruiken of advertentieruimte verkopen. Wel worden er advertenties van WordPress.com op je website getoond. Als je een duurder pakket neemt, krijg je advertenties met een zogeheten “revenue sharing”-systeem. De opbrengsten van advertenties worden dan gedeeld met WordPress.com.

Wanneer je je eigen WordPress.org-website hebt, zijn er geen beperkingen om geld te verdienen met je website.

Webshop

WooCommerceAls je een WordPress-webshop wilt beginnen, kies dan voor WordPress.org. Op WordPress.com is het niet mogelijk om een webshop te starten. Voor WordPress.org zijn er veel plugins beschikbaar om webshop-functionaliteit toe te voegen. De bekendste en meest populaire is WooCommerce.

Technisch onderhoud

Wanneer je een zelf-gehoste website (WordPress.org) hebt, dien je zelf te zorgen dat er onderhoud plaatsvindt. Zo moet je regelmatig WordPress-updates installeren en backups van je website maken. Gelukkig helpen veel hostingpartijen je hiermee. Op WordPress.com hoef je zelf geen technisch onderhoud te doen, doordat alle systemen beheerd worden door WordPress.com zelf.

Conclusie

Een simpele website maken is het makkelijkste met WordPress.com. Op dit platform word je echter enorm beperkt in je vrijheid. Bovendien worden er advertenties van WordPress.com op je website geplaatst waar jij zelf niets aan verdient. Om je eigen domeinnaam te gebruiken, betaal je minstens €4 per maand en voor meer extra’s betaal je €8 tot €25 per maand.

WordPress.org is iets ingewikkelder om mee te beginnen, maar het is de moeite meer dan waard. Als je eenmaal een eigen WordPress.org-website hebt, heb je alle vrijheid om zo veel te doen met je website als je wilt. Zo kun je alle plugins installeren en ieder theme kiezen dat je maar wilt. Daarnaast mag je zo veel geld verdienen met je website als je wilt en hoef je de opbrengsten van advertenties niet met WordPress.com te delen.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

 • Hi Wouter! Duidelijke uitleg! Ik heb inderdaad een account en website bij WordPress.org. Ik had eerst een website die ik niet zo mooi vond dus had ik mijn website verwijderd en WordPress opnieuw geïnstalleerd op mijn webhosting. Toen moest ik een nieuw account aanmaken voor WordPress. Ik kan WordPress zelf in nu en zie mijn dashboard. Wat alleen niet kan is als ik in wil liggen bij gravatar of bij anti spam plug-ins waar ik in moet loggen met mijn WordPress account. Hij zegt dan dat het wachtwoord fout is terwijl dat wachtwoord zeker goed is. Heb het ook al paar keer veranderd en hij blijft fout wachtwoord aangeven. Terwijl ik wel mijn dashboard in kan komen met dat wachtwoord. Ik snap er niks van. Als ik op wachtwoord vergeten druk dan moet ik mijn gebruikersnaam invullen en zou ik een mail krijgen, maar ik krijg ook geen mail met een link, terwijl als ik dingen aanpas op mijn website krijg ik daar wel mails over op mijn gekoppelde mail adres. Weet jij wat ik kan doen? Groetjes Gaby

  • Beste Gaby,

   Je hebt geen WordPress account nodig als je een website wilt hebben op je eigen domeinnaam. Via je hoster kan je WordPress installeren, zonder dat je daar een WordPress(.org) account voor nodig hebt.

Partners