WPLounge
Hello Dolly WordPress plugin
Home » WordPress Plugins » Wat doet de “Hello Dolly” WordPress-plugin?

Wat doet de “Hello Dolly” WordPress-plugin?

Hello Dolly is een plugin die (net als Akismet) standaard aan iedere WordPress-installatie wordt toegevoegd. Maar wat doet Hello Dolly? En mag je deze plugin zomaar verwijderen?

Hello Dolly is een WordPress-plugin, gemaakt door Matt Mullenweg. Matt is één van de oprichters van WordPress. Als je WordPress voor het eerst gebruikt, zul je je waarschijnlijk afvragen wat deze plugin precies doet. De omschrijving op WordPress.org is ook niet heel duidelijk:

This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong.

Hello Dolly

Hello Dolly Plugin

De plugin Hello Dolly heeft niet echt een functie, behalve dat het een klein stukje tekst rechts bovenin je WordPress-admin toevoegt. Er wordt steeds een willekeurige passage uit het nummer Hello Dolly van Louis Armstrong getoond.

Standaard plugins in WordPress 1.2
Afbeelding van wpbeginner.com

Hello Dolly is één van de oudste WordPress-plugins. De plugin kwam uit in 2004, toen WordPress 1.2 werd uitgebracht. Dat was de versie van WordPress waarin het voor het eerst mogelijk werd om plugins te installeren. In die tijd was Hello Dolly één van de vijf standaard geïnstalleerde plugins. De andere vier plugins waren:

  • Search Hilite
  • Markdown
  • Textile1
  • Textile2

Deze vier plugins worden inmiddels niet meer standaard “meegeleverd” in iedere WordPress-installatie. Hello Dolly wordt wel nog steeds standaard geïnstalleerd.

Waarom Hello Dolly?

Behalve de sentimentele waarde die de plugin voor sommige leden van de WordPress-community heeft, heeft Hello Dolly niet echt een functie. Het is meer een soort reminder aan het verleden, voor mensen die WordPress al gebruikten in “the good old days”.

De voornaamste reden voor Hello Dolly zou zijn dat het beginnende (WordPress-)developers helpt met het schrijven van plugins. Persoonlijk vind ik dat achterhaald, want er is een plugin handboek op WordPress.org en het internet staat vol met duizenden andere tutorials.

Er zijn verschillende discussies geweest in de WordPress-community om Hello Dolly niet meer standaard mee te leveren met WordPress (zie ook WP Tavern).

Kan ik Hello Dolly verwijderen?

Ja, je kunt Hello Dolly gewoon verwijderen zonder dat dit enige negatieve impact op je website heeft. Sterker nog, het wordt aangeraden om plugins die je niet gebruikt te verwijderen. Als je Hello Dolly niet gebruikt, dan kun je deze dus beter verwijderen.

De plugins Hello Dolly en Akismet verwijderen is één van de eerste dingen die ik standaard doe na het installeren van WordPress.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer