WPLounge
inhoudsopgave WordPress
Home » WordPress Plugins » Inhoudsopgave toevoegen aan WordPress-berichten

Inhoudsopgave toevoegen aan WordPress-berichten

Bij lange (blog)artikelen op internet zie je steeds vaker een inhoudsopgave staan. In zo’n inhoudsopgave kun je vaak op een item klikken om automatisch naar dat onderdeel van het artikel te scrollen.

Ook Google herkent zo’n inhoudsopgave en gebruikt deze (soms) in de zoekresultaten. In de screenshot hierbeneden zie je hoe Google dit doet bij het artikel van Jelle: “WordPress SEO handleiding“.

Inhoudsopgave WordPress

Inhoudsopgave toevoegen aan WordPress

Inhoudsopgave
Een flinke inhoudsopgave

Nou hoef je zo’n inhoudsopgave gelukkig niet zelf te gaan maken. In het geval van onze (uitgebreide) SEO-handleiding was dat nogal een klus geweest, zoals je ook kunt zien in de afbeelding rechts.

Dit hoeft dus gelukkig niet. Wij gebruiken hier op WPLounge de plugin Table of Contents Plus (TOC+) voor. Deze plugin geeft je allerlei verschillende mogelijkheden voor het maken van inhoudsopgaven. Zo kun je deze handmatig aan je (blog)berichten of pagina’s toevoegen door middel van de shortcode [toc], maar je kunt er ook voor kiezen om deze handmatig met een code aan je theme toe te voegen.

Table of Contents Plus

De TOC+ plugin lijkt wellicht heel simpel, maar je kunt heel veel verschillende instellingen veranderen om de inhoudsopgave aan jouw wensen te laten voldoen.

Post types

TOC instellingenZo kun je per post type (zoals “post” en “page”) instellen of de inhoudsopgave getoond moet worden. Als je deze uitzet, dan kun je de inhoudsopgave alsnog handmatig aan pagina’s en berichten toevoegen met de shortcode.

Ook kun je bepalen hoe veel kopteksten een pagina of bericht minimaal moet hebben om de inhoudsopgave te tonen. Logisch, want als je een kort artikel met maar één of twee tussenkopjes hebt, dan heeft een inhoudsopgave weinig zin!

Bij de instelling positie kun je bepalen waar de inhoudsopgave wordt getoond, bijvoorbeeld vóór het eerste tussenkopje.

Hoe diep moet de inhoudsopgave gaan?

Een logische webpagina (of bericht) heeft de volgende structuur qua tussenkopjes (als we de Heading 1 niet meerekenen, want die plaatst WordPress automatisch bovenaan):

 • Heading 2
  • Heading 3
  • Heading 3
   • Heading 4
   • Heading 4
  • Heading 3
 • Heading 2
  • Heading 3
  • Heading 3
 • Heading 2

Je kunt met de Table of Contents Plus-plugin instellen hoe diep de inhoudsopgave moet gaan. Zo kun je bijvoorbeeld alléén h2-, h3- en h4-tussenkopjes laten terugkomen in je inhoudsopgave. Of alleen h2 en h3, zoals we op WPLounge doen.

Weergave-opties

Je hebt ook verschillende opties voor de weergave van je inhoudsopgave (zie ook de onderstaande afbeelding). Zo kun je de breedte van je inhoudsopgave instellen, de lettergrootte én je kunt een “presentatie” kiezen. Je kunt deze presentatie ook uitzetten door de optie “Voorkom het laden van deze plugin’s CSS-stijlen. Indien geselecteerd zullen de bovenstaande weergave opties ook worden genegeerd.” aan te zetten. Je kunt de inhoudsopgave dan zelf stylen met eigen CSS (bijvoorbeeld in je WordPress child theme).

TOC weergave opties
Weergave instellingen

Overige instellingen

Je hebt in Table of Contents Plus ook de mogelijkheid om bepaalde woorden te “blacklisten”. Als je hier bijvoorbeeld Appel* invult, dan zullen alle kopteksten die beginnen met het woord “Appel” genegeerd worden (en dus niet in je inhoudsopgave terugkomen). Met de code *Appel* negeer je alle kopteksten waar het woord “Appel” in voorkomt. Deze codes vind je allemaal terug op de instellingen-pagina van de plugin.

Je kunt ook een heel pad uitsluiten van het gebruiken van een inhoudsopgave. Als je bijvoorbeeld /pagina1 invult, zal deze pagina geen inhoudsopgave krijgen, net als alle onderliggende pagina’s.

Conclusie

Het toevoegen van een inhoudsopgave is dankzij de gratis Table of Contents Plus-plugin heel erg eenvoudig. Ook Google vindt het fijn als je je content op deze manier structureert, en laat jouw tussenkopjes (soms) ook in de zoekresultaten zien.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

 • Kun je met deze plugin de inhoudsopgave ook laten ‘meescrollen’ op de pagina? Dwz dat deze altijd in beeld blijft, zodat mensen ook makkelijk kunnen doorklikken? Ik ben op zoek naar een plugin met deze functie.