WPLounge
Plugins uitschakelen
Home » Tutorials » WordPress Plugins uitschakelen zonder wp-admin

WordPress Plugins uitschakelen zonder wp-admin

Je hebt geen toegang tot je WordPress account en je weet zeker dat je het juiste wachtwoord gebruikt. Je probeert het opnieuw met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar het mocht niet baten. Wat nu?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De kans is groot dat er enkele problemen zijn met één van de plugins. Je moet ze allemaal uitschakelen. Maar het probleem is niet opgelost want je bent nog steeds buitengesloten en hebt geen toegang tot je WordPress. Hoe kun je je plugins uitschakelen als je niet kunt inloggen? Gelukkig zijn er twee manieren om WordPress plugins te deactiveren zonder toegang te hebben tot je WordPress dashboard. Voor beide methoden moet je echter toegang hebben tot DirectAdmin of de backend van je hostingprovider.

Deactiveer Plugins met behulp van FTP

Voor deze oplossing heb je een FTP-client nodig. Wat is FTP eigenlijk en wat zijn de beste FTP clients voor WordPress? Wij gebruiken Core FTP als FTP client.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Plugin folder wijzigen
Plugin foldernaam wijzigen

Klik met de rechtermuisknop en selecteer Naam wijzigen (of Rename) om de naam van je map te wijzigen. We hernoemen de folder plugins, en kiezen er voor om de folder ‘plugins.uit’ te noemen.

Nu de plugins map een andere naam heeft kan WordPress de map plugins niet meer vinden. Dus kan het de plugins niet laden en weergeven op het WordPress dashboard. Probeer nu opnieuw in te loggen.

Plugin foutmeldingen
Plugin foutmeldingen

Je zult ook zien dat alle plugins ook worden verwijderd.

plugins niet beschikbaar
plugins zijn niet meer beschikbaar

Om ze te herstellen, ga je terug naar je FTP-client en hernoem je de map opnieuw van “plugins.uit” naar “plugins“. Log opnieuw in op je WordPress dashboard en nu zullen ze geïnstalleerd maar gedeactiveerd zijn. Activeer ze één voor één opnieuw en probeer in te loggen. Als je een plugin activeert, uitlogt, maar niet opnieuw kunt inloggen, moet je het hierboven genoemde FTP-proces opnieuw uitvoeren. Zodra je dat hebt gedaan, verwijder je de plugin die het probleem veroorzaakt. Vergeet niet de problemen te melden bij ontwikkelaars van de plugin.

Deactiveer Plugins met phpMyAdmin

Deze oplossing is wat complexer van aard en vereist een zekere technische kennis. Het is ook mogelijk je WordPress plugins te verwijderen van je WordPress database met phpMyAdmin.  PhpMyAdmin is een applicatie waarmee je een MySQL database kan beheren. Ook is het mogelijk tabellen en gegevens aan te passen of te verwijderen. Vaak heb je toegang nodig tot DirectAdmin of cPanel van je hosting provider om phpMyAdmin te kunnen gebruiken.

PhpMyAdmin
DirectAdmin: open phpMyAdmin

Zodra je op phpMyAdmin klikt binnen DirectAdmin, wordt de databasemanager geopend in je browser. Van daaruit kan je je WordPress database selecteren.

phpMyAdmin wp-optionsStap 1 – Open de tabel wp-options

Binnen phpMyAdmin gaan we de wp_options tabel openen, klik op wp_options. Het kan zijn dat de tabel een andere prefix heeft zoals www_.

Stap 2 – Active_plugins vinden

De rij ‘active_plugins‘ staat in de wp_options tabel maar waarschijnlijk niet op de eerste pagina. Verander het aantal rijen naar 500 en vervolgens kan je bij ‘Filter rijen‘ naar ‘active’ zoeken zoals in de afbeelding hieronder.

Active plugins zoeken
Zoeken binnen phpMyAdmin (klik voor groter)

Stap 3 – Wijzigen van active_plugins

We gaan nu de waarde wijzigen van de rij active_plugins, klik op ‘wijzigen. In het volgende scherm zie je alle geactiveerde plugins staan. In ons geval zijn de volgende plugins geactiveerd in de database:

a:6:{
i:0;s:31:"query-monitor/query-monitor.php";
i:1;s:19:"akismet/akismet.php";
i:2;s:25:"duplicator/duplicator.php";
i:3;s:9:"hello.php";
i:4;s:63:"limit-login-attempts-reloaded/limit-login-attempts-reloaded.php";
i:5;s:29:"wp-debugging/wp-debugging.php";
}

Om alle geactiveerde plugins te deactiveren, verwijderen we bovenstaande regels. Zet de volgende waarde ervoor in de plaats:

a:0:{}

Klik op ‘starten‘ om de wijzigingen op te slaan. Wanneer je nu terug gaat naar je WordPress Dashboard zul je zien dat alle plugins gedeactiveerd zijn.

Conclusie

Het kan altijd gebeuren dat een plugin niet goed samenwerkt met je WordPress website. Zeker als het een plugin betreft wat niet vaak bijgewerkt wordt, of als het veel bugs bevat. Zorg ervoor om alleen de populaire plugins te gebruiken die regelmatig bijgewerkt worden. Dit kan een hoop ellende voorkomen en verkleint de kans op problemen met je website. Gelukkig zijn er altijd manieren om plugins te deactiveren zoals beschreven in dit artikel. Zijn er toch nog problemen met je website en kan je wel wat hulp gebruiken? Vraag het WPLounge!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • uitstekende info waardoor ik mijn site terug up and running heb gekregen en de schuldige plugin gevonden heb. Super bedankt!

Partners