WPLounge
FTP Client
Home » Reviews » De beste FTP Clients voor WordPress gebruikers

De beste FTP Clients voor WordPress gebruikers

In dit artikel bespreken we hoe FTP werkt en wat een ‘client’ is. We bespreken welke FTP-clients voor WordPress gebruikers het beste werken met Windows en macOS.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Als je als web developer werkt, ben je waarschijnlijk wel bekend met het File Transfer Protocol (FTP). Kort samengevat: het is een protocol waarmee je bestanden kan downloaden en uploaden naar je webserver, zonder een browser te gebruiken. Als zodanig is FTP een handig hulpmiddel als je je eigen website onderhoudt.

1 – Wat is een FTP-client?

Een FTP-client is een stuk software waarmee je verbinding kan maken met servers via een specifiek protocol. Bij de meeste (zo niet alle) hostingproviders kan je verbinding maken met je website via FTP met behulp van de volgende referenties:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Hostnaam:  het adres van je FTP-Server
  • Gebruikersnaam: een unieke gebruikersnaam, vaak is dit een andere gebruikersnaam als voor WP-admin
  • Wachtwoord: een uniek wachtwoord
  • Poort: de meeste servers gebruiken poort 21 voor FTP-verbindingen

Een voorbeeld hoe die gegevens eruit zien binnen een FTP-client

Wat kan je met een FTP-client?

Een FTP-client kan je o.a. bestanden uploaden en downloaden, nieuwe mappen aanmaken en problemen met je WordPress website oplossen. Ook is het mogelijk met FTP bestanden te bewerken of hun rechten te wijzigen.

Over het algemeen werken de meeste FTP-clients op dezelfde manier. Hier is een voorbeeld van wat je zou moeten zien wanneer je via een FTP verbinding maakt met je website

filezilla bestanden

Aan de linkerkant heb je een lokale map op je computer. Aan de rechterkant zie je de hoofdmap van een WordPress-website. Deze map bevat alle bestanden die ervoor zorgen dat WordPress werkt. Bij de meeste FTP-clients kan je ook bestanden slepen en neerzetten tussen je computer en webserver, om overdrachten te vereenvoudigen. Je kan een FTP-client ook gebruiken om WordPress handmatig te installeren of om een WordPress Plugin te installeren.

Bestandsrechten wijzigen van bestanden en mappen

Eén van de handigste functies in de meeste FTP-clients is de mogelijkheid om bestandsrechten voor de bestanden en mappen van je server te wijzigen. Bestandsrechten bepalen wie met welke bestanden op je server kan communiceren en in welke hoedanigheid. Om een voorbeeld te geven, je kan je WordPress bestanden schrijfbaar maken als je bijvoorbeeld de code van je WordPress thema wilt aanpassen.

bestandsrechten

2 – Beste FTP-client voor WordPress

Je hebt een breed scala aan opties als het gaat om FTP-clients, en laten we duidelijk zijn, ze werken allemaal met WordPress. Daarom kan je keuze voor een webhost van invloed zijn op het feit of je FTP- of Secure File Transfer Protocol (SFTP) -toegang krijgt.

Zoals de naam al aangeeft, is SFTP een veiligere versie van het protocol, die in de praktijk bijna identiek werkt. Bij SFTP moet je echter mogelijk een andere poort en hostnaam opgeven. De meeste webhosts zijn duidelijk over welk protocol ze ondersteunen, en ze stellen je in staat om FTP-accounts te maken vanuit je hosting-configuratiescherm. Bijvoorbeeld met het veelgebruikte control panel DirectAdmin.

DirectAdmin FTP Account

In DirectAdmin kan je eenvoudig een FTP account toevoegen via FTP-management -> Create FTP account.

Core FTP LE (Windows)

Core FTP kan bestanden uitwisselen met je website host met behulp van FTP, SSH en verschillende andere overdrachtsprotocollen. Het heeft een sobere interface die gemakkelijk op te pikken en te navigeren is, zelfs als je nog niet bekend bent met FTP.

Een handige functie van Core FTP is dat zoeken naar bestanden op je website host mogelijk is. Dus heb je ooit moeten zoeken naar een bestand waarvan je weet dat het op je website host staat, maar je de exacte locatie niet weet? Dan is Core FTP een uitkomst.

Prijs: Core FTP is freeware

FTP Client CoreFTP
Core FTP

Cyberduck (Windows en macOS)

Als je een FTP-client wilt gebruiken die zoveel mogelijk functionaliteit biedt, geef je misschien de voorkeur aan Cyberduck boven FileZilla. Met deze client krijg je toegang tot alle basisprincipes – je kan verbinding maken met je FTP-server, communiceren met bestanden en meerdere referenties beheren. Buiten dit komt Cyberduck met veel extra functies: deel bestanden met derden via tijdelijke links. Maak verbinding met cloud-opslagservices van derden, waaronder Google Drive en Dropbox. Synchroniseer mappen tussen je computer en je webserver.

Als je sterk afhankelijk bent van cloud-opslagservices, is Cyberduck een goede optie

Prijs: Cyberduck is open-source software.

FTP Client Cyberduck

ForkLift 3 (macOS)

ForkLift is heel anders dan de beide clients die we tot nu toe hebben gezien. Ten eerste is het premium software. Ten tweede is het niet echt een speciale FTP-client. Met ForkLift kan je een bestandsbeheerder met twee panelen gebruiken die naadloos integreert met macOS. Bestandsbeheer ondersteunt meerdere soorten externe verbindingen en protocollen, waaronder FTP, SFTP, Google Drive, Amazon S3 en meer. Als je een FTP-client wilt gebruiken die nauw integreert met macOS, kan ForkLift ideaal zijn.

Prijs: een licentie voor één gebruiker voor ForkLift kost $ 29,95.

FTP Client ForkLift

WinSCP (Windows)

Met WinSCP krijg je een stand-alone FTP-client die wordt geleverd met een ingebouwde teksteditor, bestandsvoorbeelden en integratie met Amazon S3. Bovendien ondersteunt de client scripting en taakautomatisering, wat het een uitstekende optie voor ontwikkelaars zou kunnen maken. Het is een gratis FTP-client en er is een zeer uitgebreide handleiding beschikbaar op WinSCP.net

Prijs: WinSCP is een gratis FTP-client

FTP Client WinSCP3 – Conclusie

Als je een WordPress website beheert, ga je vroeg of laat een FTP Client gebruiken. De beste FTP-client voor MacOS: ForkLift biedt een mooie naadloze ervaring voor Mac-gebruikers, maar je krijgt veel meer functies van gratis opties zoals Core FTP en Cyberduck.

De beste FTP-client voor Windows: Core FTP is onze eerste keuze als je een gebruiksvriendelijke client wilt en Cyberduck is een solide keuze voor ervaren gebruikers. Bijna alle clients die we in dit artikel behandelen, zijn gratis en onze beste keuze vanwege gebruiksgemak zou Core FTP zijn.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Ik mis Transmit (MacOS) in dit artikel. Die gebruik ikzelf en de app is het best beoordeeld in de App Store…

Partners