WPLounge
Fixed widget
Home » Tutorials » Hoe maak je sticky sidebars in WordPress?

Hoe maak je sticky sidebars in WordPress?

Het toevoegen van een sticky sidebars widget aan je WordPress website is een handige optie om een widget op je pagina te markeren. Een sticky sidebar is een widget die is vergrendeld, dus wanneer je naar beneden scrolt, verdwijnt de sidebar niet. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Sticky sidebars is de laatste tijd een populaire functie geworden in verschillende WordPress themes. Of je de sidebar wilt implementeren, hangt af van je voorkeuren en hoe je website layout is opgebouwd. Ik heb ook verschillende websites gezien die hun content gedeelte over de volle breedte maakten en het widgets gedeelte volledig verwijderden. Maar het toevoegen van een sticky sidebars widget kan zeker extra ruimte bieden om belangrijke elementen van je website te markeren. Dus, als je zo’n sticky sidebar widget wilt toevoegen, lees dan verder!

Hoe voeg je sticky sidebars toe aan WordPress?

Het is vrij eenvoudig om een sticky sidebar toe te voegen aan je WordPress website. Het enige wat je nodig hebt is de juiste plugin, er komt verder geen programmeerwerk aan te pas.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Stap 1 – Installeer de Q2W3 Fixed Widget plugin

Ga vanuit het WordPress dashboard naar plugins » Nieuwe plugin. Zoek naar de plugin op naam, in dit geval Q2W3 Fixed Widget, en klik op installeren. Zorg ervoor dat je na het installeren de plugin activeert.

Stap 2 – Configureer de plugin instellingen

Om de plugin te configureren, ga je naar Weergave » Fixed Widget opties.

Fixed Widget opties
Opties van de Fixed widget plugin

De belangrijkste optie is om de Fixed Widget uit te schakelen bij een bepaalde hoogte of breedte van het browserscherm. Dit zijn parameters die de sticky sidebar verbergen als de breedte of hoogte van het browserscherm kleiner is dan de waarden die we in het menu hebben opgegeven. Het zorgt ervoor dat het menu alleen zal worden weergegeven op een desktop of tablet, en niet op een mobiele telefoon. Na het instellen van de plugin klik je op ‘Wijzigingen opslaan’.

De rest van de opties is voor de compatibiliteit van de plugin. Soms werkt de plugin niet goed samen met bepaalde plugins of themes. In dat geval is het handig om even de documentatie van de plugin te raadplegen.

Stap 3 – Voeg widgets toe aan je sidebar

In deze stap gaan we widgets toevoegen aan je sidebar, wat vrij eenvoudig is om te doen. Hiervoor ga je naar Weergave » Widgets. Aan de linkerkant staan alle widgets die je kan toevoegen aan het widget gedeelte, die aan de rechterkant staan. Om deze plugin te laten werken, is het nodig om tenminste één widget aan je sidebar toe te voegen.

Widget Beheer
Widgets beheren (klik voor groter)

Het enige wat je hoeft te doen is een widget uit de lijst van beschikbare widgets te kiezen en deze naar de rechterkant te slepen.

Sticky Widget voorbeeldStap 4 – Widgets als sticky widgets markeren

De laatste stap is het selecteren van de widgets die je als sticky widget wilt markeren. Deze widgets zullen dus op het scherm blijven staan terwijl je op de webpagina naar beneden scrolt. Zorg dat je ‘Fixed widget’ aanvinkt zodat de widget ‘sticky’ wordt. Je kan zoveel sticky widgets toevoegen als je wilt, zorg wel dat de extra widgets nog op het scherm passen.

Conclusie

Sticky widgets zijn een goede manier om conversieratio’s van je WordPress website te verhogen. Het is bewezen dat sticky widgets helpen om aanmeldingspercentages voor nieuwsbrieven, webshop verkoop of klikfrequenties te verhogen. Je kunt zoveel widgets aan de sidebar toevoegen als je wilt, maar wees voorzichtig. Als je te veel elementen toevoegt kan je het tegenovergestelde effect bereiken. Eén of twee elementen zijn waarschijnlijk genoeg om de efficiëntie van je website te vergroten en ervoor te zorgen dat je je bezoekers niet frustreert.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Ik vind helegaar geen aanvinkbaar “Fixed Widget” vakje, waar zou dat moeten staan? En in welke versie van WordPress?