WPLounge
Home » Tutorials » White Screen of Death oplossen (wit scherm in WordPress) – WPLounge

White Screen of Death oplossen (wit scherm in WordPress) – WPLounge

White screen of death - wit scherm in WordPress

Heb je last van een wit scherm in WordPress? Bekend als de white screen of death. Bijvoorbeeld nadat je een core update hebt uitgevoerd, kun je geconfronteerd worden met het beruchte white screen. De white screen in WordPress is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel leggen we je uit hoe je erachter komt waar het aan ligt en hoe je het probleem oplost.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De white screen in WordPress is zo vervelend omdat je geen daadwerkelijke error of foutmelding te zien krijgt. Je weet dus vaak wel dat er iets mis is, maar je kunt lastig achterhalen wat er nou precies mis gaat. Soms wordt bijvoorbeeld slechts een deel van je website geraakt door een wit scherm: je website werkt bijvoorbeeld nog wel maar je WordPress admin-omgeving niet, of andersom. Net als de Internal Server Error komt een wit scherm relatief vaak voor.

Wat is de white screen / wit scherm in WordPress?

Het is eigenlijk letterlijk wat er staat: het is een white screen, een leeg wit scherm.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat dat dit probleem bijzonder frustrerend kan maken is dat het in veel, tot zelfs de meeste, gevallen ook de toegang weigert tot het WordPress administratiepaneel. Doordat het scherm leeg en wit is wordt er ook geen foutmelding of iets dergelijks getoond.

Wie hier nooit mee te maken heeft gehad, of zich niet kan vinden in wat hierboven omschreven staat, zal er waarschijnlijk nooit mee te maken gehad hebben, geluk gehad of altijd de juiste maatregelen getroffen.  Zorg er vooral voor dat het zo blijft?

Goed nieuws en slecht nieuws m.b.t. de white screen

Het slechte nieuws is, om daarmee te beginnen, dat wanneer een WordPress website de white screen toont er overduidelijk een fout optreedt en er is geen twijfel over. Duidelijker dan dit kan het haast niet.  Dit is overigens ook het enige dat duidelijk is, want elk spoor van enige foutmelding ontbreekt echter. Althans, in het browserscherm.

Het goede nieuws is dat dit geen unieke of zeldzame fout is, want het is een bekend en vrij regelmatig voorkomend probleem.

Erkenning en hulpbronnen

Naast dat het een bekend probleem is is het bovendien goed gedocumenteerd en wordt het door WordPress en de gemeenschap zodoende officieel erkent.

Het probleem wordt benoemd en besproken in het artikel “Common WordPress Errors” in de WordPress Codex, de officiële kennisgemeenschap van WordPress.org en die ook als online handleiding fungeert.

Van de daarin tien genoemde fouten wordt het witte scherm als eerste in de opsomming genoemd met de angstaanjagende kop: The White Screen of Death (“WSOD” afgekort), oftewel het witte scherm des doods.

Dit is op zich al vrij veelzeggend en geeft aan dat deze fout alles behalve schaars is.  In hetzelfde artikel worden gelijk enkele mogelijke redenen, of oorzaken, van dit probleem benoemd.

Oorzaken en oplossingen voor de white screen in WordPress

Er zijn verschillende oorzaken van een wit scherm in WordPress. Ik zet een paar oorzaken op een rij en geef je de mogelijke oplossing.

Vooronderzoek

Controleer voor het doorvoeren van wijzigingen of het probleem zich ook op andere websites voordoet.

Zo kan uitgesloten worden of het, bijvoorbeeld, specifiek is aan een bepaald domein.  Mocht dat het geval zijn dan ligt de fout hoogstwaarschijnlijk bij de desbetreffende internet service provider of webhosting-dienst.

Een waarschuwing vooraf

Let op, dit is belangrijk!

Maak liever een backup alvorens het doorvoeren van wijzigingen! Zeker op dit niveau kan er veel misgaan.

1: Je website overschrijdt de (PHP) “Memory Limit”

Soms wordt de PHP memory limit door je website overschreden. Dit kun je oplossen door de “Memory Limit” te verhogen. Het overschrijden van deze limiet kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een theme of plugin die slecht in elkaar zit, of een slecht ingestelde hosting-server. Neem ook contact op met je hostingpartij. Zij kunnen vaak in de “logs” kijken om te zien welke plugin of welk theme het probleem veroorzaakt.

Om het limiet op te hogen kan men de volgende regel aanbrengen in het configuratiebestand “wp-config.php”.  Hiervoor is een FTP (File Transfer Protocol) client of bestandsbeheersprogramma nodig in uw controlepaneel van uw webhostingpakket.

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Op deze manier wordt het PHP geheugenlimiet opgehoogd naar 256MB.

Na de wijzigingen aan te hebben gebracht zou, als het meezit, de website weer moeten werken.

In sommige gevallen staan webhostingdiensten het niet toe dat deze zaken, zoals geheugenlimieten, aangepast worden.

2: Plugin(s)

Als het verhogen van de “memory limit” het probleem niet verholpen heeft, controleer dan of één van de plugins op je website de oorzaak is. Dit kun je achterhalen door alle WordPress-plugins te deactiveren op je website. Werkt je website weer na het deactiveren van alle plugins? Activeer je plugins dan één voor één en kijk bij welke plugin het foutgaat.

Als je website het na het deactiveren van alle plugins nog steeds niet doet, dan is het tijd om verder te kijken.

3: WordPress theme

Gebruik je een verouderd WordPress theme of een theme dat slecht is gebouwd? Veel gratis WordPress themes (vooral themes die niet in de repository op WordPress.org staan) zijn niet betrouwbaar of zitten slecht in elkaar. Daarom werken wij ook vrijwel uitsluitend met premium themes zoals Divi van Elegant Themes.

Om te achterhalen of het probleem wordt veroorzaakt door je theme, activeer je het standaard WordPress theme, Twenty Seventeen (of binnenkort Twenty Nineteen). Kun je niet meer in je admin-omgeving? Dan kun je dit doen door via FTP in te loggen en naar de folder /wp-content/themes/ te gaan. Controleer of “Twenty Seventeen” hier bij staat en hernoem de folder van het theme dat nu actief is (bijvoorbeeld van theme-naam naar theme-naam-2). WordPress zal nu automatisch “terugvallen” op een standaard theme.

Als het probleem wordt opgelost door het deactiveren van je theme, dan kun je proberen in het functions.php-bestand van dat theme te kijken. Soms staan er bijvoorbeeld een paar “spaties” of “enters” onderin het functions-bestand, of er zit een slecht gecodeerde function in het bestand. Ben je niet technisch genoeg? Vraag dan aan een developer om er naar te kijken of overweeg om een ander theme te gebruiken. Het kan ook helpen om de laatste versie van het theme te downloaden en deze te herinstalleren.

4: Cache

Gebruik je een caching-plugin zoals W3 Total Cache om je WordPress-website sneller te maken? Het kan gebeuren dat de cache van deze plugin een wit scherm veroorzaakt. Open je website eens in een privé- of incognito-venster om te kijken of je het witte scherm dan ook te zien krijgt. Leeg ook de cache in je browser om te kijken of je website dan weer werkt.

5: Andere oorzaken

Als de oplossingen hierboven geen uitkomst bieden, dan kun je altijd een “verse” installatie van WordPress doen. Een andere optie is om de “Debug Mode” in te schakelen. Dit doe je door het wp-config.php bestand te openen en de volgende regel code toe te voegen:

define( 'WP_DEBUG', true);

In plaats van alleen een wit scherm, zullen er nu ook errors (foutmeldingen) verschijnen. Deze kunnen je helpen om te achterhalen in welk bestand het fout gaat.

Conclusie

De WordPress white screen is een probleem, bovendien ook een bekend probleem, en die door de bekendheid goed gedocumenteerd is, waaruit enkele beproefde oplossingen uit zijn voortgekomen.  Totdat dit probleem volledig uitgebannen is, zodat het niet of nauwelijks meer voorkomt, kunnen de voorgenoemde oplossingen blijven gebruikt worden, of tenminste geprobeerd.

Maar wat te doen in het vervolg? Dit probleem en de daaruit mogelijk voortvloeiende problemen kunnen soms moeilijk vermeden worden, zeker wanneer het een website betreft die erg wil profiteren van allerlei vernieuwingen zoals in nieuwe versies van WordPress. Overweeg bij dit dilemma het onderstaande advies om toekomstige problemen te vermijden, zo niet te verminderen.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Het kan ook helpen om je hostingpartij te contacteren. Zij kunnen vrij snel achterhalen wat er fout gaat door in de log-bestanden van je server te kijken.

White screen: veelgestelde vragen samengevat

🥺 Wat is de white screen of death in WordPress?

De white screen of death is een leeg wit scherm. Bijzonder frustrerend is dat het vaak ook de toegang weigert tot je admin-omgeving. Je ziet ook geen foutmelding.

❔ Wat is de oorzaak van een white screen?

Enkele mogelijke oorzaken van de white screen kunnen zijn: overschrijding van je Memory Limit, problemen met je WordPress plugins of thema's, de cache.

✔️ Wat is de oplossing voor een white screen of death?

De oplossing voor de white screen of death is niet samen te vatten in enkele zinnen. Het hangt sterk af van de oorzaak. Lees hiervoor onze uitgebreide tutorial.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Misschien nog handig om te vermelden is dat sinds WordPress 5.2 de WSOD wordt opgevangen in de meeste gevallen, zijnde dat de plugin of het thema niet langer de 500 mag veroorzaken en zal gepauseerd worden. Vaak gaat het wel nog mis in de /wp-admin/. Los daarvan is het ook handig te vermelden dat je uit veiligheidsredenen beter WP_DEBUG niet op true laat staan op live sites (kan handig zijn voor op het moment zelf, maar laat het zeker niet zo achteraf).

Partners