WPLounge
Home » Tutorials » Een wit scherm in WordPress. Hoe los je dit probleem op?

Een wit scherm in WordPress. Hoe los je dit probleem op?

White screen of death - wit scherm in WordPress

Heb je last van een wit scherm in WordPress? Deze staat bekend als de white screen of death. Als je bijvoorbeeld een core update hebt uitgevoerd, kun je geconfronteerd worden met dit beruchte witte scherm.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Een wit scherm is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel leggen we je uit hoe je erachter komt waar het aan ligt en hoe je het probleem oplost.

Het witte scherm in WordPress is zo vervelend omdat je geen daadwerkelijke error of foutmelding te zien krijgt. Je weet dus vaak wel dat er iets mis is, maar je kunt lastig achterhalen wat er nou precies mis gaat. Soms wordt bijvoorbeeld slechts een deel van je website geraakt door een wit scherm: je website werkt bijvoorbeeld nog wel maar je WordPress admin-omgeving niet, of andersom. Net als de Internal Server Error komt een wit scherm relatief vaak voor.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat is een wit scherm fout in WordPress?

Het is eigenlijk letterlijk wat er staat: het is een leeg wit scherm.

Wat dit probleem bijzonder frustrerend kan maken is dat het in veel gevallen ook de toegang weigert tot het WordPress administratiepaneel. Doordat het een wit scherm is wordt er ook geen foutmelding getoond.

Oorzaken en oplossingen voor een wit scherm in WordPress

Er zijn verschillende oorzaken van een wit scherm in WordPress. Ik zet een paar oorzaken op een rij en geef je de mogelijke oplossing.

Vooronderzoek

Controleer voor het doorvoeren van wijzigingen of het probleem zich ook op andere websites voordoet.

Zo kan uitgesloten worden of het, bijvoorbeeld, specifiek is aan een bepaald domein. Mocht dat het geval zijn dan ligt de fout hoogstwaarschijnlijk bij de desbetreffende internet service provider of webhosting-dienst.

Je website overschrijdt de (PHP) “Memory Limit”

Soms wordt de PHP memory limit door je website overschreden. Dit kun je oplossen door de “Memory Limit” te verhogen.

Het overschrijden van deze limiet kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een theme of plugin die slecht in elkaar zit, of een slecht ingestelde hosting-server. Neem ook contact op met je hostingpartij. Zij kunnen vaak in de “logs” kijken om te zien welke plugin of welk theme het probleem veroorzaakt.

Om het limiet op te hogen kan men de volgende regel aanbrengen in het configuratiebestand “wp-config.php”. Hiervoor is een FTP (File Transfer Protocol) client of bestandsbeheersprogramma nodig in uw controlepaneel van uw webhostingpakket.

define( ‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’ );

Op deze manier wordt het PHP geheugenlimiet opgehoogd naar 256MB.

Na de wijzigingen aan te hebben gebracht zou, als het meezit, de website weer moeten werken.

In sommige gevallen staan webhostingdiensten het niet toe dat deze zaken, zoals geheugenlimieten, aangepast worden.

Plugin(s)

Als het verhogen van de “memory limit” het probleem niet verholpen heeft, controleer dan of één van de plugins op je website de oorzaak is. Aangezien je een wit scherm krijgt te zien kun je natuurlijk niet inloggen in je WordPress admin-omgeving. Daarom moet je je plugins deactiveren via FTP.

Dit kun je achterhalen door alle WordPress-plugins te deactiveren op je website. Werkt je website weer na het deactiveren van alle plugins? Activeer je plugins dan één voor één en kijk bij welke plugin het fout gaat.

Als je website het na het deactiveren van alle plugins nog steeds niet doet, dan is het tijd om verder te kijken.

WordPress theme

Gebruik je een verouderd WordPress theme of een theme dat slecht is gebouwd? Veel gratis WordPress themes zijn niet betrouwbaar of zitten slecht in elkaar. Daarom werken wij ook vrijwel uitsluitend met premium themes zoals Divi.

Om te achterhalen of het probleem wordt veroorzaakt door je theme, activeer je een standaard WordPress theme, zoals Twenty Twenty-Two . Dit kun je doen door via FTP in te loggen en naar de folder /wp-content/themes/ te gaan.

Controleer of je zojuist geactiveerde standaard WordPress theme ook hier bij staat en hernoem de folder van het theme dat nu actief is (bijvoorbeeld van theme-naam naar theme-naam-2). WordPress zal nu automatisch “terugvallen” op een standaard theme.

Als het probleem wordt opgelost door het deactiveren van je theme, dan kun je proberen in het functions.php-bestand van dat theme te kijken. Soms staan er bijvoorbeeld een paar “spaties” of “enters” onderin het functions-bestand, of er zit een slecht gecodeerde function in het bestand.

Ben je niet technisch genoeg? Vraag dan aan een developer om er naar te kijken of overweeg om een ander theme te gebruiken. Het kan ook helpen om de laatste versie van het theme te downloaden en deze te herinstalleren.

Cache

Gebruik je een caching-plugin zoals W3 Total Cache om je WordPress-website sneller te maken? Het kan gebeuren dat de cache van deze plugin een wit scherm veroorzaakt. Open je website eens in een privé- of incognito-venster om te kijken of je het witte scherm dan ook te zien krijgt. Leeg ook de cache in je browser om te kijken of je website dan weer werkt.

Andere oorzaken voor een wit scherm

Als de oplossingen hierboven geen uitkomst bieden, dan kun je altijd een “verse” installatie van WordPress doen. Een andere optie is om de “Debug Mode” in te schakelen. Dit doe je door het wp-config.php bestand te openen en de volgende regel code toe te voegen:

define( ‘WP_DEBUG’, true);

In plaats van alleen een wit scherm, zullen er nu ook errors (foutmeldingen) verschijnen. Deze kunnen je soms helpen om te achterhalen in welk bestand het fout gaat.

Conclusie

Een wit scherm in WordPress is een bekend probleem. Om dit probleem op te lossen hebben we in dit artikel de de meest voorkomende oorzaken en oplossingen behandeld.

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. Het kan ook helpen om je hostingpartij te contacteren. Zij kunnen vrij snel achterhalen wat er fout gaat door in de log-bestanden van je server te kijken.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Misschien nog handig om te vermelden is dat sinds WordPress 5.2 de WSOD wordt opgevangen in de meeste gevallen, zijnde dat de plugin of het thema niet langer de 500 mag veroorzaken en zal gepauseerd worden. Vaak gaat het wel nog mis in de /wp-admin/. Los daarvan is het ook handig te vermelden dat je uit veiligheidsredenen beter WP_DEBUG niet op true laat staan op live sites (kan handig zijn voor op het moment zelf, maar laat het zeker niet zo achteraf).