WPLounge
Favicon toevoegen aan je WordPress-website
Home » Tutorials » Favicon maken voor je WordPress website

Favicon maken voor je WordPress website

Wil je een favicon toevoegen aan je WordPress-website? Het maken van een favicon is heel eenvoudig.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel laat ik je zien hoe je een favicon maakt, waar de afbeelding aan moet voldoen en hoe je deze vervolgens toevoegt aan je WordPress-site.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat is een favicon?

Een favicon is een klein icoontje dat in de browserbalk van je bezoekers wordt getoond. In de afbeelding bovenaan dit artikel zie je hoe dat er op WPLounge uit ziet. Dit icoontje wordt ook gebruikt als bezoekers je website aan hun favorieten toevoegen. In de favorieten-balk van hun browser wordt dan je favicon getoond. De meeste bedrijven kiezen voor een klein, herkenbaar beeldmerk als favicon.

Favicon nu.nl
Favicon op Nu.nl

In de afbeelding hierboven zie je de favicon van Nu.nl als voorbeeld.

Hoe maak je een favicon?

Om een favicon te maken die je in WordPress kunt gebruiken, kun je het beste een vierkante afbeelding maken met een minimaal formaat van 512×512 pixels. Zelf gebruik ik hier Photoshop voor, maar je kunt ook een ander programma gebruiken zoals Microsoft Paint. Er zijn ook veel websites te vinden waar je gratis favicons kan maken

Gebruik een transparante achtergrond

Ik raad je ook aan om je favicon als PNG te maken. Logo’s en beeldmerken zien er als PNG vaak scherper uit dan JPG. Bovendien kan een PNG-afbeelding een transparante achtergrond hebben. Zo weet je zeker dat je favicon er in iedere browser mooi uit ziet. In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen een JPG en een transparante PNG. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Favicon als PNG uploaden

Zoals je kunt zien ziet de linker variant (JPG met witte achtergrond) er een stuk minder goed uit. Dat komt doordat de JPG een witte achtergrond heeft. Rechts zie je de PNG-versie met transparante achtergrond. Zo wordt je favicon op een mooie manier getoond in iedere browser, doordat er geen wit vlak onder je favicon zichtbaar is. Het is een klein detail, maar een transparante PNG ziet er een stuk professioneler uit.

Favicon toevoegen aan je WordPress-website

Site-identiteit in WordPress CustomizerNu je een logo of icoontje hebt gemaakt met een transparante achtergrond, kun je deze gaan uploaden naar WordPress. Hiervoor gebruiken we de WordPress Customizer. Deze open je door naar Weergave > Customizer te gaan, of bovenin de toolbar op “Customizer” te klikken terwijl je je website aan het bekijken bent.

Zodra je in de WordPress Customizer zit, klik je op Site-identiteit. Hier kun je de titel en ondertitel van je website aanpassen én een favicon uploaden (zie ook de afbeelding rechts. Klik op Selecteer afbeelding en upload vervolgens de favicon die je hebt gemaakt. In de Customizer zie je vervolgens direct het resultaat in je browserbalk.

Ben je tevreden met het resultaat? Klik dan op de “Publiceren”-knop bovenin de WordPress Customizer.

Favicon zichtbaar in zoekresultaten

Sinds dit jaar (2020) zijn favicons ook zichtbaar in de zoekresultaten van Google, dat ziet er zo uit:

favicon WPLounge

Om in aanmerking te komen voor een favicon naast je zoekresultaten moet het aan een aantal richtlijnen voldoen. Zo is een belangrijke richtlijn dat je favicon een veelvoud van een vierkant van 48 pixels moet zijn. Bijvoorbeeld 48 x 48 pixels of 96 x 96 pixels. Google schaalt vervolgens de afbeelding terug naar 16 x 16 pixels. Zorg dus dat de favicon er ook nog goed uitziet in die resolutie.

Als je favicon niet werkt

In sommige gevallen kan het zo zijn dat je WordPress theme óók functionaliteit heeft voor favicons. Je theme stamt dan waarschijnlijk uit de tijd dat je in WordPress (standaard) nog geen favicon kon uploaden. Mocht dit het geval zijn, dan kun je je favicon meestal uploaden onder het “Theme Options”-menu van je WordPress-theme.

Een andere optie die je kunt uitproberen is om een plugin te installeren, zoals de All In One Favicon-plugin. Toch is dit eigenlijk niet nodig, zeker nu WordPress de functionaliteit aan de Customizer heeft toegevoegd.

Conclusie

Voor het toevoegen van een favicon aan je WordPress-website heb je geen technische kennis nodig. Het is tegenwoordig heel eenvoudig om een favicon toe te voegen dankzij de WordPress Customizer. Houd er bij het maken van je favicon rekening mee dat het mooier is om deze als PNG op te slaan, met een transparante achtergrond. Als je JPG gebruikt wordt je favicon in veel gevallen in een wit blokje getoond.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is eigenaar van de website WPLounge en van zoekmachine marketing bureau Kliq Internet

2 reacties

X