WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » functions.php

functions.php

functions.php is een template/bestand dat gebruikt wordt door WordPress-thema’s. Het functions.php-bestand gedraagt zich als een plugin. Via dit bestand kun je namelijk zaken toevoegen die ook met een plugin kunnen worden toegevoegd. Een voorbeeld van functionaliteit die in het functions.php-bestand kan worden toegevoegd is shortcodes. Veel thema’s hebben dan ook hun eigen shortcodes, vooral Premium WordPress Themes.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waar vind ik het functions.php-bestand?

Het bestand functions.php kun je vinden in de map waarin je thema zich bevindt. Het komt nauwelijks voor, maar als je thema (nog) geen functions.php-bestand heeft, kun je die zelf toevoegen door een tekstbestand functions.php te noemen en te uploaden naar de map van je thema.

Nadelen

Het nadeel van plugin-achtige features toevoegen in het functions.php-bestand, is dat je alles kwijt raakt zodra je een nieuw thema installeert en activeert. Je kunt daarom vaak beter zelf een site-specifieke plugin maken, zodat een thema-wissel (of -update) geen negatief effect heeft op het functioneren van je website.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Meer lezen?