WPLounge

functions.php

functions.php is een template/bestand dat gebruikt wordt door WordPress-thema’s. Het functions.php-bestand gedraagt zich als een plugin. Via dit bestand kun je namelijk zaken toevoegen die ook met een plugin kunnen worden toegevoegd. Een voorbeeld van functionaliteit die in het functions.php-bestand kan worden toegevoegd is shortcodes. Veel thema’s hebben dan ook hun eigen shortcodes, vooral Premium WordPress Themes.

Waar vind ik het functions.php-bestand?

Het bestand functions.php kun je vinden in de map waarin je thema zich bevindt. Het komt nauwelijks voor, maar als je thema (nog) geen functions.php-bestand heeft, kun je die zelf toevoegen door een tekstbestand functions.php te noemen en te uploaden naar de map van je thema.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Nadelen

Het nadeel van plugin-achtige features toevoegen in het functions.php-bestand, is dat je alles kwijt raakt zodra je een nieuw thema installeert en activeert. Je kunt daarom vaak beter zelf een site-specifieke plugin maken, zodat een thema-wissel (of -update) geen negatief effect heeft op het functioneren van je website.

Meer lezen?