WPLounge
Home » WordPress Handleiding » WordPress Thema’s » WordPress thema installeren en activeren

WordPress thema installeren en activeren

Het installeren en activeren van een WordPress-thema kan op meerdere manieren.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
  1. Het thema vanuit WordPress zoeken en direct installeren
  2. Het thema als ZIP-bestand uploaden
  3. Het thema uploaden via FTP
Let op!

De eerste manier (“Vanuit WordPress zoeken en installeren”) kan alleen met gratis WordPress-thema’s!

1. Het theme vanuit WordPress zoeken en installeren

Wanneer je een gratis thema hebt gevonden dat je graag wilt installeren op je WordPress-website, kun je deze vrij eenvoudig installeren. Dit doe je door naar Weergave > Thema’s te gaan. en hier bovenin te klikken op Nieuwe toevoegen.

Het scherm waar je nu op uitkomt, ziet er uit zoals in de afbeelding hierbeneden.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Thema zoeken vanuit WordPress
Thema zoeken vanuit WordPress

Als je al weet hoe het thema heet dat je wilt installeren, vul dan de naam in en klik op Zoeken. In dit voorbeeld zoek ik op “Oxygen”, een gratis (responsive) WordPress-thema. Je krijgt dan het volgende zoekresultaat:

oxygen

Klik vervolgens op Nu installeren en wacht totdat WordPress het thema heeft geïnstalleerd. Je krijgt dan een nieuw scherm te zien waarin je het thema ook direct kunt Activeren. Let op, wanneer je het thema activeert, zal het thema direct zichtbaar worden op je website!

2. Het thema als ZIP-bestand uploaden

Premium WordPress Themes kun je niet installeren op de manier die ik zojuist beschreef, omdat ze niet in de WordPress Theme Directory staan. Wel kun je dit soort thema’s uploaden als ZIP-bestand. Om dit te doen, ga je naar Weergave > Thema’s en klik je bovenin op Nieuwe toevoegen.

Je komt nu op het zoekscherm (zie afbeelding bij 1), maar in plaats van te zoeken klik je bovenin op Uploaden. Via het scherm dat je nu ziet, upload je het ZIP-bestand van je WordPress-thema.

Let op! Dit is NIET altijd het ZIP-bestand dat je ook gedownload hebt van bijvoorbeeld Themeforest. Soms zit daar namelijk ook weer een ZIP-bestand in dat het daadwerkelijke thema is. WordPress zal je dan ook een foutmelding geven wanneer je het verkeerde ZIP-bestand hebt geüpload.

3. Het thema uploaden via FTP

De uitleg over het uploaden van een thema via FTP volgt snel.