WPLounge
WordPress Tweaks
Home » Developers » 5 handige WordPress tweaks

5 handige WordPress tweaks

Er zijn erg veel plugins beschikbaar. Hierdoor kun je bijna alles aanpassen/toevoegen, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar plugins brengen ook een nadeel met zich mee: de laadtijd van je website. Als elke plugin met al haar bestanden geladen moet worden, kan de pagina veel langzamer worden. De oplossing? Zelf je WordPress bestanden aanpassen (tweaken)!

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Overkill plugins

Stel: je wilt reacties uitschakelen op elk bericht. Het is natuurlijk vervelend om dit handmatig te doen, vandaar dat veel mensen een plugin downloaden. Heel handig & goed bedacht, maar de meeste plugins hebben meer opties dan jij gaat gebruiken. Een plugin die je zou downloaden om reacties op berichten uit te schakelen heeft misschien wel opties voor pagina’s, afbeeldingen, video’s, etc. Daarnaast kun je misschien wel een mooie tekst instellen die wordt weergegeven op de plek waar normaal comments staan? Allemaal leuk en aardig, maar dit heb je allemaal niet nodig. Overkill, want met een kleine aanpassing in je WordPress bestanden heb je dit zo geregeld.

1. Excerpt lengte veranderen

De excerpts van berichten worden weergegeven op bijvoorbeeld categorie pagina’s. Dit zijn de kleine stukjes tekst, vaak de eerste 75 woorden van een bericht. Om deze lengte te veranderen, plaats je de volgende code in je functions.php bestand.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
add_filter('excerpt_length', 'nieuwe_excerpt_lengte');
function nieuwe_excerpt_lengte($len) { return 100; }

Nu zal de excerpt lengte 100 tekens zijn. Mocht je iets willen aanpassen: verander het getal ‘100’.

 2. Post Thumbnail in je RSS-feed

De berichten die in je RSS-feed staan hebben geen post thumbnail (uitgelichte afbeelding). Dit is jammer, want je RSS-feed ziet er zoveel beter uit met kleine afbeeldingen van berichten! De oplossing: een kleine aanpassing in je functions.php bestand.

// post thumbnails weergeven in RSS-feed
function diw_post_thumbnail_feeds($content) {	global $post;	if(has_post_thumbnail($post->ID)) {		$content = '<div>' . get_the_post_thumbnail($post->ID) . '</div>' . $content;	}	return $content;}add_filter('the_excerpt_rss', 'diw_post_thumbnail_feeds');add_filter('the_content_feed', 'diw_post_thumbnail_feeds');

3. ‘Lees meer’ na excerpt

Sommige themes hebben niet standaard een ‘lees meer’ tekst achter de excerpts. Je kunt hier (natuurlijk) plugins voor downloaden, maar waarom zou je? Met deze kleine toevoeging in je functions.php bestand heb je het al voor elkaar en bespaar je weer wat laadtijd!

function excerpt_readmore($more) {
	return '... <a href="'. get_permalink($post->ID) . '" class="readmore">' . 'Lees' . '</a>';
}
add_filter('excerpt_more', 'excerpt_readmore');

 4. Ingeplande berichten tonen

Een goede manier om je bezoekers te prikkelen om terug te komen: laat ze zien wat je in petto hebt! Door deze code laat je een lijstje zien van ingeplande berichten. Let op: als je niet regelmatig berichten in plant zal het averechts werken!

<div id="zukunft">
	<div id="zukunft_header"><p>Toekomstige berichten</p></div>
	<?php query_posts('showposts=10&post_status=future'); ?>
	<?php if ( have_posts() ) : while ( have_posts() ) : the_post(); ?>

	<div>
		<p><strong><?php the_title(); ?></strong><?php edit_post_link('e',' (',')'); ?><br />
		<span class="datetime"><?php the_time('j. F Y'); ?></span></p>
	</div>

	<?php endwhile; else: ?><p>Geen berichten ingepland.</p><?php endif; ?>
</div>

Deze code hoeft niet in je functions.php bestand, maar gewoon waar je het lijstje wilt laten zien. Wil je er een widget van maken, dan raad ik aan om deze plugin te installeren. Door deze plugin mag je HTML/PHP schrijven in een widget, iets wat de basis tekst widget je niet laat doen.

5. Redirect naar bericht bij één zoekresultaat

Je wilt dat bezoekers zo snel mogelijk bij hun bestemming zijn, toch? Het is dan jammer als de bezoeker zoekt op een bepaalde term, er 1 bericht tevoorschijn komt en hij daar vervolgens op moet klikken. Het zou veel handiger zijn als de bezoeker dan automatisch naar het betreffende bericht wordt gestuurd. Met deze aanpassing in functions.php heb je dat voor elkaar!

add_action('template_redirect', 'single_result');
function single_result() {
	if (is_search()) {
		global $wp_query;
		if ($wp_query->post_count == 1) {
			wp_redirect( get_permalink( $wp_query->posts['0']->ID ) );
		}
	}
}

Conclusie

Wil je een kleine wijziging/toevoeging op je website, probeer dan eerst zelf de tweak te vinden (via Google). Als je voor elk klein dingetje een plugin activeert zit je al snel met +20 plugins, iets wat de laadtijd van je bezoekers niet ten goede komt. Kan je een tweak niet vinden, download dan een plugin. Maar ook dan: probeer een plugin te zoeken die doet wat jij nodig hebt, verder niets. Hoe meer opties die je niet gebruikt, hoe langer de laadtijd wordt… Succes!

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Ik wil de laatste reacties van al mijn pagina’s waarop je kan reageren tonen. Is er iets van een code waarbij ik bv de laatste reacties van afgelopen week kan tonen onder elkaar?