WPLounge
breadcrumbs voor seo
Home » Tutorials » Het nut van breadcrumbs (kruimelpad) op je WordPress-website

Het nut van breadcrumbs (kruimelpad) op je WordPress-website

Breadcrumbs (een kruimelpad) is een navigatiehulp op websites. Bezoekers van je website kunnen zien op welke pagina ze zich bevinden. Ook kunnen ze snel terug navigeren naar de pagina’s waar ze vandaag zijn gekomen. Deze navigatiehulp laat dus de geschiedenis zien (het kruimelpad) van een websitebezoeker.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De positie van breadcrumbs op de pagina is schijnbaar duidelijk. Al jaren tonen ze hun waarde voor SEO. Maar nu is Google overgestapt op mobile-first indexatie. Wat we nu vaak zien is dat veel websites een onjuiste breadcrumbs indeling hebben (en in sommige gevallen helemaal geen kruimelpad…).

Breadcrumbs moet je niet onderschatten. Ze zijn (nog steeds) gunstig voor SEO en de gebruiksvriendelijkheid van je website, wanneer ze optimaal worden geïmplementeerd voor mobiele apparaten.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs zijn een kruimelpad-regel met contextuele links die aangeven waar de gebruiker zich op een website bevindt. Ze zijn een vorm van secundaire navigatie, waarmee gebruikers hun pad in de sitehiërarchie kunnen volgen.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk?

Niet alle websites hebben per se baat bij een kruimelpad. Breadcrumbs zijn zijn niet nodig voor sites die:

  • reeds veel genestelde navigatieniveaus bevatten;
  • een logische hiërarchie of groepering hebben;
  • of puur zijn ontworpen voor een lineaire gebruikservaring.

Voor dergelijke websites met platte structuren waar veel van de inhoud op een logische manier op hetzelfde niveau zit, zouden breadcrumbs weinig waarde bieden. Voor een kruimelpad dien je immers meer dan twee niveaus te hebben, zodat je niet verdwaalt.

Dit kan zelfs gelden voor grote websites. Een bedrijfsnieuwssite kan bijvoorbeeld veel onderwerpen en duizenden artikelen bieden, maar heeft niet meerdere navigatieniveaus nodig.

Anderzijds zijn voor sites, die gebaseerd zijn op complexe hiërarchische structuren, breadcrumbs essentieel. Het klassieke voorbeeld is e-commerce.

De vraag is hoe je broodkruimels écht zinvol kunt inzetten voor zowel gebruikers als Google. Dit is een kunst op zich.

Breadcrumbs: SEO voordelen

Breadcrumbs (kruimelpaden) zijn een essentieel element om jouw websitebezoekers te ondersteunen. De websitebezoeker kan zich zo oriënteren, door met één klik toegang te bieden tot relevante pagina’s op een hoger niveau. Dit is vooral belangrijk wanneer een bezoeker op een pagina diep in de websitehiërarchie terechtkomt.

Maar naast usability hebben breadcrumbs een ander groot voordeel, op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Breadcrumbs ondersteunen elke stap van het SEO-proces.

A. Frequentere crawls

De interne links die door de broodkruimels worden gegenereerd, helpen om alle niveaus van de hiërarchie bloot te stellen aan crawlers van Google (en andere zoekmachines). Dit is vooral belangrijk voor lagere niveaus, die zonder dergelijke signalen mogelijk niet worden bereikt. Óf wanneer ze worden bereikt, niet voldoende hoge prioriteit krijgen in de crawl-wachtrij van Google.

De voordelen kunnen worden gemeten door een vermindering van “ontdekt – momenteel niet geïndexeerd”-uitsluitingen in Google Search Console en een verhoogde crawlfrequentie.

B. Betere Google indexering

Hiërarchische links helpen Google om content van je site te contextualiseren en pagina’s correct te associëren in de sitestructuur. Als Google alleen URL’s ziet via een sitemapbestand, is het niet duidelijk genoeg hoe de URL’s aan elkaar gerelateerd zijn.

Dit veroorzaakt problemen wanneer Google probeert te begrijpen hoe relevant een pagina is in de context van de site. Breadcrumb-links helpen hierbij, gezien op entiteiten gerichte indexering steeds zwaarder gaat wegen.

De voordelen kunnen worden gemeten door een toename van geldige URL’s in Google Search Console en een hogere indexeringssnelheid.

C. Hogere rankings, hoger doorklikratio (CTR) en daarmee meer organische sessies

Op het gebied van rankings helpen breadcrumbs op de volgende manieren:

  • Ze versterken de interne linkstructuur, de link juice gaat beter stromen tussen thematisch gerelateerde pagina’s.
  • Breadcrumbs zijn een natuurlijke manier om belangrijke zoektermen boven de vouw op te nemen. Op zoektermen met een zeer hoge concurrentiegraad heeft dit echter een gering effect.

De voordelen kunnen worden gemeten in een daling van de gemiddelde positie en een stijging van vertoningen in Google Search Console. Een hogere ranking verhoogt het aantal klikken en daarmee logischerwijs de organische sessies op je website.

Breadcrumbs toevoegen met de WordPress SEO-plugin

Als je de plugin WordPress SEO van Yoast gebruikt, is het heel eenvoudig om breadcrumbs aan je WordPress-website toe te voegen. We raden je ook zeker aan om de plugin van Yoast hiervoor te gebruiken.

Yoast zorgt er niet alleen voor dat je breadcrumbs getoond worden op je website, maar voegt ook een mooie snippet toe. Zo voorziet Google je zoekresultaten van een kruimelpad.

breadcrumbs toevoegen

Om de breadcrumbs toe te voegen, ga je in de Yoast-plugin naar Zoekweergave; vervolgens naar het tabje Kruimelpad. Hier kun je het kruimelpad activeren. Vervolgens moet je het volgende stukje code in je thema plakken, op de plek waar je de breadcrumbs wilt laten verschijnen:

<?php if ( function_exists(‘yoast_breadcrumb’) ) {

yoast_breadcrumb(‘<p id=”breadcrumbs”>’,'</p>’);

} ?>

De ideale plek hiervoor is in het header.php-bestand. Zo zorg je ervoor dat het kruimelpad automatisch op iedere pagina terug komt.

In sommige WordPress-thema’s zit standaard een kruimelpad. Echter heeft zo’n thema vaak niet genoeg instellingen of zorgt deze er niet voor dat je kruimelpad ook in Google zichtbaar wordt. Wil je meer controle over je breadcrumbs, verwijder dan de breadcrumbs van je thema en plak op die plek de code van Yoast.

Kruimelpad instellingen binnen de Yoast plugin

Zoals je in de bovenstaande afbeelding ziet, kun je instellen welk scheidingsteken er wordt gebruikt, en welke tekst er gebruikt moet worden voor de Home-pagina. Verder kun je een tekst instellen voor archief-pagina’s, zoekresultaten en 404-pagina’s.

Een andere handige instelling is de taxonomie die je wilt laten zien bij berichten. Wij hebben gekozen voor “Categorie”.

Dit zorgt ervoor dat de categorie waarin je bericht is geplaatst ook getoond wordt in het kruimelpad. Dit is ook te zien bovenaan deze pagina. Dit artikel bevindt zich in de categorie “WordPress Tutorials“.

Je kruimelpad opmaken

Je kunt je kruimelpad ook een andere kleur geven, of de lettergrootte aanpassen. Dit doe je met behulp van CSS. De standaard “id” van de breadcrumbs is “breadcrumbs“. Om hier in de CSS-code van je thema een bepaalde opmaak aan te geven, voeg je het volgende stuk code toe aan het CSS-bestand:

#breadcrumbs {

font-size: 12px;

color: #000000;

}

Je kunt op deze manier bijvoorbeeld de lettergrootte aanpassen (in het voorbeeld hierboven is dat 12px) of de kleur aanpassen (in het voorbeeld hierboven is dat #000000, zwart). Om een andere kleur te vinden, heb je de kleurcode nodig (zes cijfers).

Breadcrumbs, broodkruimels, kruimelpad… Ze zijn essentieel!

Breadcrumbs zijn een essentieel als secundaire navigatie voor hiërarchisch (relatief) complexe sites. Ze ondersteunen het navigatieproces van de gebruiker en daarmee de UX.

Bovendien stimuleren broodkruimels de SEO (zoekmachine optimalisatie) door het crawlen te vergemakkelijken, content te contextualiseren voor indexering en interne link juice beter te laten doorstromen.

Vergeet niet de vertoning van het kruimelpad op mobiele apparaten. Maak ze passend passend op een enkele regel dankzij CSS-overloop. Zo haal je de volledige kracht uit je breadcrumbs. Succes!

Beoordeel dit artikel

Reageer