WPLounge
Home » WordPress Plugins » Alle plugins deactiveren in WordPress (of hoe dit te voorkomen)

Alle plugins deactiveren in WordPress (of hoe dit te voorkomen)

Alle plugins deactiveren in WordPress
Soms gaat er iets mis op een WordPress-website. Zo kunnen bepaalde plugins met elkaar conflicteren na het installeren van een of meerdere updates. Je krijgt dan vaak een internal server error te zien, of gewoon een leeg wit scherm.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De eerste stap bij het oplossen van zo’n fout is vaak het deactiveren van alle WordPress-plugins om te kijken of je website dan weer werkt. Daarna kun je de plugins één voor één weer activeren om te achterhalen welke plugin het conflict veroorzaakt heeft.

Alle WordPress plugins deactiveren in WordPress

Wanneer er een internal server error optreedt of er gaat iets anders fout op je WordPress-website, moet je eerst achterhalen of je nog kunt inloggen in de WordPress-admin. Ga naar jouwwebsite.nl/wp-admin/ om te kijken of je nog kunt inloggen. Als dit nog gewoon werkt, kun je vanuit de WordPress-admin alle plugins deactiveren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Dit doe je door naar Plugins > Geïnstalleerde plugins te gaan. Selecteer nu de checkbox linksboven in je scherm om alle plugins te selecteren, klik vervolgens op de dropdown “Acties” en selecteer “Deactiveren”. Klik dan op “Toepassen” en alle plugins zijn gedeactiveerd. De onderstaande animatie laat zien hoe dit werkt:

Alle plugins deactiveren in WordPress

Alle plugins zijn nu gedeactiveerd. Kijk nu of de error op je WordPress-website verdwenen is en of je WordPress-website weer werkt. Als dat het geval is, activeer de plugins dan één voor één en controleer tussendoor of je WordPress-website weer stopt met werken. Zo kom je er snel achter welke plugin het probleem veroorzaakt.

Alle WordPress plugins deactiveren via FTP

Als je géén toegang meer hebt tot de WordPress admin-omgeving, dan zul je moeten inloggen via FTP. Log in en zoek naar de wp-content folder. In deze map vind je een folder die “plugins” heet. Verander de naam van de plugins-map naar “plugins1” (of een andere naam).

Plugins folder in wp-content
Hernoem de “plugins”-folder en alle plugins worden automatisch gedeactiveerd.

Doordat je de locatie van je WordPress-plugins verandert, kan WordPress de plugins niet meer vinden en zullen ze automatisch gedeactiveerd zijn. Werkt je WordPress-website weer en heb je weer toegang tot de WordPress admin-omgeving? Hernoem de map dan weer naar “plugins” en activeer één voor één alle plugins om te kijken bij welke plugin het fout gaat.

Plugins één voor één deactiveren

Wil je niet alle plugins in één keer deactiveren of heb je al een vermoeden welke plugin de fout veroorzaakt? Open dan de “plugins”-folder en verander de foldernaam van een specifieke plugin om alléén die specifieke plugin te deactiveren.

Voorkom dat je klanten WordPress-plug-ins deactiveren.

Als je websites maakt voor klanten, heb je waarschijnlijk wel al een favoriete toolkit met must-have WordPress-plug-ins om op elke website te installeren. klanten kunnen echter per ongelijk een van die plug-ins deactiveren, die de functionaliteit van hun site kunnen beïnvloeden of zelfs volledig kunnen breken.

Hiervoor behandelen we twee methoden en kan je zelf kiezen welke methode het beste bij je past.

Methode 1: Voorkom deactivering van plug-ins in WordPress door een plug-in te gebruiken.

Deze methode is eenvoudig en niet zo opdringerig. Het geeft ook alle gebruikers met beheerdersrol volledige controle, en kunnen ze het uitschakelen wanneer ze maar willen. We zullen een plug-in gebruiken die de link ‘Deactiveren’ uit alle plug-ins verwijdert. Gebruikers kunnen nog steeds nieuwe plug-ins installeren en kunnen deze preventie op eigen risico op elk gewenst moment uitschakelen.

eerste wat je moet doen is de Deactivering van plug-in plug-in installeren en activeren. Nadat je de plug-in hebt geactiveerd, moet je de pagina Plug-ins – Instellingen voor deactivering van plug-ins bezoeken om plug-inopties te configureren.

Plug-in opties in WordPress
Plug-in opties in WordPress

Selecteer inschakelen naast de optie ‘Disable Plugin Deactivation’ om de link ‘Deactiveren’ voor alle plug-ins uit te schakelen.

Wat je ook kan doen is de plug-activering uitschakelen, waardoor gebruikers geen andere plug-in kunnen activeren. Ook kan je het verwijderen van plug-ins uitschakelen en voorkomen dat klanten plug-in updates installeren

Disable Plugin Deactivation
De werking van Disable Plugin Deactivation

De plug-in biedt een eenvoudige en niet opdringerige manier om de deactiveringsoptie van de plug-in uit te schakelen. Je klanten kunnen echter gewoon naar de pagina Plug-ins – Instellingen voor deactivering van plug-ins gaan en deze functie uitschakelen.

Methode 2: Toegang tot plug-ins beperken door gebruikersrollen en machtigingen

WordPress wordt geleverd met een ingebouwd systeem voor gebruikersrolbeheer. Een standaard WordPress-installatie wordt geleverd met de volgende gebruikersrollen:

  • Beheerder
  • Editor
  • Schrijver
  • Bijdrager
  • Abonnee

Alleen de gebruikersrol beheerder heeft toestemming om plug-ins te beheren. Als je een website voor een klant maakt, kan je twee gebruikers account voor maken. Een met de beheerdersrechten, waarmee ze de website zelfstandig kunnen beheren, en een met de gebruiksrol Editor. Je klanten kunnen het gebruiken om content te maken.

Ook kan je een aangepaste gebruikersrol maken met een specifieke set machtigingen. Op deze manier kan je een gebruikersrol maken die thema’s kan wijzigen, maar geen plug-ins kan beheren.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

  • Bedankt Wouter,
    Na uren zoeken omdat we niet meer in ons web konden inloggen, hebben we dankzij je artikel, een laatste plugin ‘Spam Bee’ kunnen hernoemen en dus uitschakelen.
    hopelijk krijgen we van jou nu geen spam;-)