WPLounge
Home » Tutorials » Wit scherm in WordPress (White Screen of Death) oplossen

Wit scherm in WordPress (White Screen of Death) oplossen

Wit scherm in WordPress

Heb je last van een wit scherm in WordPress, bijvoorbeeld nadat je Gutenberg hebt geïnstalleerd? Een wit scherm in WordPress is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel leg ik je uit hoe je er achter komt waar het aan ligt en hoe je het probleem oplost.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Een wit scherm in WordPress is zo vervelend omdat je geen daadwerkelijke error of foutmelding te zien krijgt. Je weet dus vaak wel dat er iets mis is, maar je kunt lastig achterhalen wat er nou precies mis gaat. Soms wordt bijvoorbeeld slechts een deel van je website geraakt door een wit scherm: je website werkt bijvoorbeeld nog wel maar je WordPress admin-omgeving niet, of andersom. Net als de Internal Server Error komt een wit scherm relatief vaak voor.

Oorzaken en oplossingen voor een wit scherm in WordPress

Er zijn verschillende oorzaken van een wit scherm in WordPress. Ik zet een paar oorzaken op een rij en geef je de mogelijke oplossing.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi.

1: Je website overschrijdt de (PHP) “Memory Limit”

Soms wordt de PHP memory limit door je website overschreden. Dit kun je oplossen door de “Memory Limit” te verhogen. Het overschrijden van deze limiet kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een theme of plugin die slecht in elkaar zit, of een slecht ingestelde hosting-server. Neem ook contact op met je hostingpartij. Zij kunnen vaak in de “logs” kijken om te zien welke plugin of welk theme het probleem veroorzaakt.

2: Plugin(s)

Als het verhogen van de “memory limit” het probleem niet verholpen heeft, controleer dan of één van de plugins op je website de oorzaak is. Dit kun je achterhalen door alle WordPress-plugins te deactiveren op je website. Werkt je website weer na het deactiveren van alle plugins? Activeer je plugins dan één voor één en kijk bij welke plugin het foutgaat.

Als je website het na het deactiveren van alle plugins nog steeds niet doet, dan is het tijd om verder te kijken.

3: WordPress theme

Gebruik je een verouderd WordPress theme of een theme dat slecht is gebouwd? Veel gratis WordPress themes (vooral themes die niet in de repository op WordPress.org staan) zijn niet betrouwbaar of zitten slecht in elkaar. Daarom werken wij ook vrijwel uitsluitend met premium themes zoals Divi van Elegant Themes.

Om te achterhalen of het probleem wordt veroorzaakt door je theme, activeer je het standaard WordPress theme, Twenty Seventeen (of binnenkort Twenty Nineteen). Kun je niet meer in je admin-omgeving? Dan kun je dit doen door via FTP in te loggen en naar de folder /wp-content/themes/ te gaan. Controleer of “Twenty Seventeen” hier bij staat en hernoem de folder van het theme dat nu actief is (bijvoorbeeld van theme-naam naar theme-naam-2). WordPress zal nu automatisch “terugvallen” op een standaard theme.

Als het probleem wordt opgelost door het deactiveren van je theme, dan kun je proberen in het functions.php-bestand van dat theme te kijken. Soms staan er bijvoorbeeld een paar “spaties” of “enters” onderin het functions-bestand, of er zit een slecht gecodeerde function in het bestand. Ben je niet technisch genoeg? Vraag dan aan een developer om er naar te kijken of overweeg om een ander theme te gebruiken. Het kan ook helpen om de laatste versie van het theme te downloaden en deze te herinstalleren.

4: Cache

Gebruik je een caching-plugin zoals W3 Total Cache om je WordPress-website sneller te maken? Het kan gebeuren dat de cache van deze plugin een wit scherm veroorzaakt. Open je website eens in een privé- of incognito-venster om te kijken of je het witte scherm dan ook te zien krijgt. Leeg ook de cache in je browser om te kijken of je website dan weer werkt.

5: Andere oorzaken

Als de oplossingen hierboven geen uitkomst bieden, dan kun je altijd een “verse” installatie van WordPress doen. Een andere optie is om de “Debug Mode” in te schakelen. Dit doe je door het wp-config.php bestand te openen en de volgende regel code toe te voegen:

In plaats van alleen een wit scherm, zullen er nu ook errors (foutmeldingen) verschijnen. Deze kunnen je helpen om te achterhalen in welk bestand het fout gaat.

Conclusie

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een wit scherm in WordPress. Iedere oorzaak heeft een ander soort oplossing. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Het kan ook helpen om je hostingpartij te contacteren. Zij kunnen vrij snel achterhalen wat er fout gaat door in de log-bestanden van je server te kijken.

Beoordeel dit artikel

(14 ratings, gemiddeld: 5,00 van de 5)
Wouter Postma

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

Reageer

Advertenties

Blijf op de hoogte!

Ontdek het volledige potentieel van WordPress 5.0 i.c.m. Gutenberg geoptimaliseerde thema’s!        Bekijken »

Scroll Up