WPLounge
WordPress 500 Internal Server Error
Home » Tutorials » WordPress (500) Internal Server Error: mogelijke oplossingen (update)

WordPress (500) Internal Server Error: mogelijke oplossingen (update)

Krijg jij een Internal Server Error te zien op je WordPress-website? Deze error, met bijbehorende statuscode “500”, komt relatief vaak voor bij WordPress-websites.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bij veel andere errors spreekt de oplossing redelijk voor zich. Zo weet je bij een 404 error dat de URL van je pagina waarschijnlijk is veranderd. De HTTP-statuscode 500 (Internal Server Error) kan echter heel veel verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk om bij jezelf – en andere gebruikers – na te gaan wat er recentelijk is gebeurd op je website.

WordPress 500 Internal Server Error: mogelijke oplossingen

Een Internal Server Error kun je niet zomaar oplossen. Wanneer je tegen een developer zegt dat je deze error wilt oplossen dan zal deze eerst voor je moeten uitzoeken waar de oorzaak ligt. Bij WordPress ligt de oorzaak opvallend vaak bij WordPress plugins, maar er kan ook iets fout zijn gegaan bij je hostingpartij.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

1. Plugins, themes of code-aanpassingen

Meestal komt een Internal Server Error niet zomaar uit de lucht vallen. Bedenk daarom goed: heb jij of iemand anders recentelijk een wijziging gemaakt in de code? Heb je een plugin of theme geïnstalleerd, of heb je één of meerdere updates geïnstalleerd? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van een interne server error. Als het goed is heb je een backup gemaakt voordat je wijzigingen hebt gemaakt. Probeer deze backup terug te zetten en kijk of de error dan verdwijnt.

2 .htaccess-bestand

htaccessWeet je (bijna) zeker dat je geen aanpassingen hebt gedaan of updates hebt geïnstalleerd? Dan is het belangrijk om je .htaccess-bestand te controleren. Log in op je server of hosting via FTP, en verander de naam van je .htaccess-bestand in bijvoorbeeld .htaccess2. Dit bestand bevindt zich in de public_html of private_html (afhankelijk van of je website een SSL-certificaat heeft), of in httpdocs/httpsdocs.

Nadat je het .htaccess-bestand hebt hernoemd, ga dan in WordPress naar Instellingen > Permalinks en klik onderin op “Opslaan” (zonder wijzigingen te maken). Er wordt dan door WordPress een nieuw htaccess-bestand aangemaakt. Controleer vervolgens of je pagina’s en berichten nog werken en of je internal server error is verdwenen.

Is de Internal Server Error nog steeds niet verdwenen? Lees dan verder..

3. Plugins deactiveren

WordPress PluginsOok plugins met foute code kunnen een internal server error veroorzaken. Een ander probleem kan zijn dat bepaalde plugins niet compatibel zijn met andere plugins of het WordPress-theme dat je gebruikt. Als je nog wel kunt inloggen in WordPress, ga dan naar Plugins en deactiveer één voor één verschillende plugins (zonder deze te verwijderen). Controleer na iedere plugin of de Internal Server Error is verdwenen.

Een andere optie is om alle plugins te deactiveren. Is de server error verdwenen? Ga dan je plugins één voor één weer activeren. Controleer na iedere geactiveerde plugin of de server error weer terug is. Je komt er zo als het goed is achter welke plugin de error veroorzaakt.

4. PHP Versie aanpassen

Soms wordt een internal server veroorzaakt omdat je de website hebt verhoogd naar de nieuwste PHP versie. Soms kan een theme niet omgaan met een nieuwe PHP versie, en onstaat het conflict. Een oplossing kan dan zijn om in je Direct admin je website terug te zetten naar een lagere PHP versie. Dit doe je bij de domeininstellingen. Versie 7.1. is de laatste PHP versie in 2019, deze kan je terugzetten naar versie 5.3.

PHP versie terugzetten in DA
Zet de PHP versie terug naar 5.3

5. PHP Memory Limit verhogen

Soms worden Internal Server Errors veroorzaakt doordat je PHP Memory Limit wordt overschreden. Om uit te sluiten dat het hieraan ligt kun je het volgende proberen:

 • Maak een tekstbestand aan met de naam php.ini
 • Plak de volgende code in dit tekstbestand: memory=64MB
 • Sla het bestand op en upload het via FTP naar je /wp-admin/ folder.

 

6. WordPress Core bestanden opnieuw uploaden

WordPress Core bestanden
Download WordPress op WordPress.org

Je kunt de Core-bestanden van WordPress opnieuw uploaden. Maak wel eerst een backup van je website voordat je dit doet, zo weet je zeker dat je niets kwijtraakt.

Je kunt de Core-bestanden downloaden via WordPress.org. Klik hier op de blauwe knop “Download WordPress”. Pak vervolgens het ZIP-bestand uit en upload alle bestanden via FTP. Overschrijf hierbij de bestanden die er al staan.

Voor veel gebruikers wordt een Internal Server Error op deze manier opgelost.

Contacteer je hostingpartij

Wil het nog steeds niet lukken met de bovenstaande opties? Neem dan contact op met je hostingpartij. Goede en klantvriendelijke hostingpartijen zullen graag even voor je kijken waar de server error door veroorzaakt wordt. Dit is natuurlijk geen garantie dat ze de error ook voor je kunnen oplossen, maar in mijn ervaring komen ze er op deze manier vaak achter dat de error door iets relatief eenvoudigs wordt veroorzaakt.

Beoordeel dit artikel

(8 ratings, gemiddeld: 4,75 van de 5)
Wouter Postma

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

1 reactie

 • Hoi Wouter, ik heb te maken met een interne error maar geen 500 melding. Wat er gebeurt is het volgende: ik log in op mijn site via http://www.appictrial.nl/wp-login.php/ en dat gaat goed.
  Dan wil ik tekst en links op een van de pagina’s bijwerken, maar zodra ik op de knop ‘bijwerken’ druk gaat het mis, dan krijg ik een melding ‘this page can’t be displayed'(in internet explorer), of ‘deze pagina is onbereikbaar'(in google chrome). Vervolgens is de wijziging niet opgeslagen en als ik opnieuw inlog / via andere browser lukt het ook niet.

  Ik heb al een paar dingen geprobeerd: plugins gedeactiveerd oa, mijn host gecontacteerd (yourhosting), maar helaas tevergeefs.

  Heb jij nog een andere oplossing voor mij?

  Groet, Elisabeth

Advertenties

SEO scan door kiesling.nl

Blijf op de hoogte!

Scroll Up