WPLounge
WordPress 500 Internal Server Error
Home / Tutorials / WordPress (500) Internal Server Error: mogelijke oplossingen

WordPress (500) Internal Server Error: mogelijke oplossingen

Krijg jij een Internal Server Error te zien op je WordPress-website? Deze error, met bijbehorende statuscode “500”, komt relatief vaak voor bij WordPress-websites.

Bij veel andere errors spreekt de oplossing redelijk voor zich. Zo weet je bij een 404 error dat de URL van je pagina waarschijnlijk is veranderd. De HTTP-statuscode 500 (Internal Server Error) kan echter heel veel verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk om bij jezelf – en andere gebruikers – na te gaan wat er recentelijk is gebeurd op je website.

ADVERTENTIE
85 themes voor 89 dollar?
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk ze allemaal »

WordPress 500 Internal Server Error: mogelijke oplossingen

Een Internal Server Error kun je niet zomaar oplossen. Wanneer je tegen een developer zegt dat je deze error wilt oplossen dan zal deze eerst voor je moeten uitzoeken waar de oorzaak ligt. Bij WordPress ligt de oorzaak opvallend vaak bij WordPress plugins, maar er kan ook iets fout zijn gegaan bij je hostingpartij.

Plugins, themes of code-aanpassingen

Meestal komt een Internal Server Error niet zomaar uit de lucht vallen. Bedenk daarom goed: heb jij of iemand anders recentelijk een wijziging gemaakt in de code? Heb je een plugin of theme geïnstalleerd, of heb je één of meerdere updates geïnstalleerd? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van een interne server error. Als het goed is heb je een backup gemaakt voordat je wijzigingen hebt gemaakt. Probeer deze backup terug te zetten en kijk of de error dan verdwijnt.

.htaccess-bestand

htaccessWeet je (bijna) zeker dat je geen aanpassingen hebt gedaan of updates hebt geïnstalleerd? Dan is het belangrijk om je .htaccess-bestand te controleren. Log in op je server of hosting via FTP, en verander de naam van je .htaccess-bestand in bijvoorbeeld .htaccess2. Dit bestand bevindt zich in de public_html of private_html (afhankelijk van of je website een SSL-certificaat heeft), of in httpdocs/httpsdocs.

Nadat je het .htaccess-bestand hebt hernoemd, ga dan in WordPress naar Instellingen > Permalinks en klik onderin op “Opslaan” (zonder wijzigingen te maken). Er wordt dan door WordPress een nieuw htaccess-bestand aangemaakt. Controleer vervolgens of je pagina’s en berichten nog werken en of je internal server error is verdwenen.

Is de Internal Server Error nog steeds niet verdwenen? Lees dan verder..

Plugins deactiveren

WordPress PluginsOok plugins met foute code kunnen een internal server error veroorzaken. Een ander probleem kan zijn dat bepaalde plugins niet compatibel zijn met andere plugins of het WordPress-theme dat je gebruikt. Als je nog wel kunt inloggen in WordPress, ga dan naar Plugins en deactiveer één voor één verschillende plugins (zonder deze te verwijderen). Controleer na iedere plugin of de Internal Server Error is verdwenen.

Een andere optie is om alle plugins te deactiveren. Is de server error verdwenen? Ga dan je plugins één voor één weer activeren. Controleer na iedere geactiveerde plugin of de server error weer terug is. Je komt er zo als het goed is achter welke plugin de error veroorzaakt.

PHP Memory Limit verhogen

Soms worden Internal Server Errors veroorzaakt doordat je PHP Memory Limit wordt overschreden. Om uit te sluiten dat het hieraan ligt kun je het volgende proberen:

  • Maak een tekstbestand aan met de naam php.ini
  • Plak de volgende code in dit tekstbestand: memory=64MB
  • Sla het bestand op en upload het via FTP naar je /wp-admin/ folder.

 

WordPress Core bestanden opnieuw uploaden

WordPress Core bestanden
Download WordPress op WordPress.org

Je kunt de Core-bestanden van WordPress opnieuw uploaden. Maak wel eerst een backup van je website voordat je dit doet, zo weet je zeker dat je niets kwijtraakt.

Je kunt de Core-bestanden downloaden via WordPress.org. Klik hier op de blauwe knop “Download WordPress”. Pak vervolgens het ZIP-bestand uit en upload alle bestanden via FTP. Overschrijf hierbij de bestanden die er al staan.

Voor veel gebruikers wordt een Internal Server Error op deze manier opgelost.

Contacteer je hostingpartij

Wil het nog steeds niet lukken met de bovenstaande opties? Neem dan contact op met je hostingpartij. Goede en klantvriendelijke hostingpartijen (zoals Savvii en iXL Hosting) zullen graag even voor je kijken waar de server error door veroorzaakt wordt. Dit is natuurlijk geen garantie dat ze de error ook voor je kunnen oplossen, maar in mijn ervaring komen ze er op deze manier vaak achter dat de error door iets relatief eenvoudigs wordt veroorzaakt.

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en Engelse WordPress-blog WPsense.

Reageer