WPLounge
Error 404
Home » WordPress Plugins » Nooit meer dode URL’s? Hoe vind en voorkom je 404 pagina’s

Nooit meer dode URL’s? Hoe vind en voorkom je 404 pagina’s

Een dode url, daar is Google niet zo’n fan van. Ook bezoekers kunnen er geïrriteerd van raken en dit kan ervoor zorgen dat ze je website al snel verlaten. Als je een grote nieuws-website hebt met veel berichten, blog-posts of afbeeldingen is het lastig om ze regelmatig te controleren op dode links. Een dode link is niet ‘user-friendly’ en dus ook niet SEO vriendelijk.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een dode link?

Een verbroken link, ook wel een dode link genoemd, is een link die niet meer werkt.  Dit kan gebeuren om verschillende redenen, maar de meest voorkomende reden is dat een pagina verwijderd wordt of naar een andere locatie wordt verplaatst. Dan geeft de server een 404-fout niet gevonden aan.

dode links treden meestal op bij het verplaatsen van een site naar een nieuwe domeinnaam, bij het verwijderen van een bericht of pagina zonder de juiste omleiding. Ook kan er een typefout gemaakt zijn en blijven de dode links voor lange tijd onopgemerkt blijven. Dode links leveren ook geen linkkracht meer op. 404 links schaden daarom je SEO ranking en het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren op links.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In dit artikel zullen we een paar methodes delen om dode links in WordPress te vinden. Daarna zullen we je een eenvoudige manier laten zien om die dode links te repareren.

Methode 1. Zoeken naar dode links met SEMRush

SEMRush is een van de beste SEO-tools op de markt. Je kunt hier mee eenvoudig de SEO-ranglijst en staat van je website bijhouden. Het bevat ook een krachtige site-audittool die je website doorzoekt om fouten te vinden en een gedetailleerd rapport voor je op te stellen.

SEMRush is een betaalde service, maar ze bieden wel een beperkt gratis account waarmee je tot 100 pagina’s op een domeinnaam kunt doorzoeken. Betaalde abonnementen beginnen bij 100.000 pagina’s per maand.

Zodra je bent ingelogd moet je op de link ‘Site Audit’ in het linkermenu klikken. Dit brengt je naar de Site Audit pagina

Site-Audit

Je wordt gevraagd om je domeinnaam in te voeren, en daarna wordt je gevraagd om de instellingen voor sitecontrole te configureren.

Site Audit instellingen

Klik op de start crawlknop om door te gaan. SEMRush zal nu beginnen met het crawlen van je website voor de siteaudit. Dit duurt enkele minuten, afhankelijk van hoeveel pagina’s je hebt geselecteerd voor de crawl. Zodra die klaar is, kan je op je domein klikken onder het gedeelte Site-audit om je rapport te bekijken.

Om dode links op uw site te zien, moet je op ‘Broken’ link onder het rapportoverzicht klikken.

Crawled Pages

Je kunt op de knop exporteren in de rechterbovenhoek van het scherm klikken om je crawlrapport te downloaden. Dit rapport heb je nodig bij het repareren van de kapotte links op je website. Klik hier om SEMRush 7 dagen uit te proberen.

Methode 2. Zoeken naar dode links met Ahrefs

Ahrefs is een uitstekende alles-in-een-SEO-tool voor marketeers, bedrijven en SEO-professionals. Het biedt gedetailleerde SEO-inzichten in je eigen website of een van je concurrenten.  Je kunt het gebruiken voor zoektermonderzoek, concurrentieanalyse, organische en betaalde zoekwoordideeën en monitoring van de site-gezondheid inclusief de dode links.

Je moet je eerst aanmelden voor een Ahrefs-account. Het is een betaalde service met abonnementen vanaf €99 per maand. Ook bieden ze een volledig functionele 7-daagse proef voor €7. Nadat je ben ingelogd op het dashboard van Ahrefs, moet je je domeinnaam invoeren onder de Site Explorer-tool.

Ahrefs Site explorer

De site explorer zal je website nu doorzoeken om een rapport op te stellen. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van hoeveel content er op je website staat. Als de site explorer klaar is, zie je een overzicht van resultaten van je site-verkenner. vanaf hier klik je op het menu Pagina’s en dan Best by links en dan je rapport sorteren op 404-status.

Rapport gericht op 404 not found

Methode 3. Zoeken naar dode links in WordPress met Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool aangeboden door Google om website eigenaren te helpen om de zichtbaarheid van hun website in zoekresultaten te beheren. De tool waarschuwt je over de fouten, waaronder 404-fouten.

Nadat je bent ingelogd op je Google Search Console- account, klik je op de link ‘Dekking’ in het linkermenu. Je vindt de 404-fouten onder Fout, of Uitgesloten tabs. als je hierop klikt, zie je een lijst met fouten of problemen die Google heeft gevonden tijdens het bezoeken van je website.

Google rapport

Als je op de 404-fout klikt, worden alle dode links weergegeven. Je kunt ook op de download knop klikken om de lijst met alle 404-fouten die op je website staan te krijgen. Deze lijst kan je weer gebruiken om de dode links te repareren op je website.

Methode 4. Broken Link Checker

Voor deze methode gebruiken we de plug-in Broken Link Checker. De Broken Link Checker plugin is gratis te downloaden in de WordPress.org plugin directory. Na het installeren heb je tal van mogelijkheden om de plugin in te stellen naar jouw wensen. Als je gebruik maakt van externe afbeeldingen (= een afbeelding op je website plaatsen die ergens anders gehost wordt) is het handig om de ‘afbeeldingen’ ook aan te vinken, zodat je ook een melding per e-mail krijgt als zo’n afbeelding weg is. een bericht met een mooie uitgelichte afbeelding moet niet verpest worden doordat de externe website de afbeelding wordt verwijderd! Het is hierom ook aan te raden om afbeeldingen zelf te hosten; geen gezeur met externe bronnen.

Nederlandse vertaling

De plugin is vertaald in het Nederlands, maar er komen vaak nieuwe updates uit. Hierdoor zijn sommige delen nog niet helemaal goed vertaald. Je kunt deze zelf vertalen, maar de tekst is over het algemeen goed te begrijpen. Gelukkig biedt WordPress de oplossing doordat iemand deze plugin heeft ontwikkeld die al het werk voor jou doet! Als er een link uitkomt op een 404 pagina krijg je hier keurig een melding van en hij redirect de kapotte link naar een (relevante) werkende pagina. Als jij bijvoorbeeld een typefout hebt gemaakt bij het invoeren van de url zorgt de plugin dat de link automatisch naar de juiste pagina/post gaat, wat de bezoekers & Google erg waarderen!

De plug-in controleert op dode links in je website, inclusief interne en externe links die een 404-fout veroorzaken. Deze plug moet je na het installeren, ook activeren. Na activatie begint de plug-in op de achtergrond om links in je berichten, pagina’s en opmerkingen te vinden. Je kunt naar de pagina Tools, en dan broken links gaan om het volledige rapport te bekijken.

Broken links

Je moet de lijst handmatig sorteren om dode links op je website te vinden. Ook moet je de Broken Link Checker actief houden op je website totdat je de links hebt gerepareerd. Daarna kan je de plug-in deactiveren omdat deze dus zal blijven controleren wat je server vertraagd.

Hoe moet je dode links correct repareren in WordPress?

We hebben je zojuist vier verschillende methodes laten zien hoe je dode links kan vinden. Laten we het nu hebben over hoe je dit eenvoudig kan oplossen.

De beste manier om een dode link op te lossen is om deze link te leiden naar een andere pagina. Als je bijvoorbeeld de content naar een ander andres verplaatst, moet de link ook wel naar het nieuwere artikel omgeleid worden. Als een artikel niet meer bestaat, wil je dat gebruikers wel naar een vergelijkbaar artikel gaan die lijkt de content van het oude artikel. Dit kan je doen door 301-omleiding in te stellen.

Hiervoor moet je eerst de Redirection- plug-in installeren en activeren. Na activering moet je naar de pagina’s Tools en dan Redirection.  Dan zet je de dode link in de ‘Source URL’ en de nieuwe link in het ‘Target URL veld’.

Nieuwe linkjes toevoegen

Als je hier mee klaar bent, klik je op de knop ‘Add Redirect’ om je wijzigingen op te slaan.

Je kan dit nu testen door naar de dode link te gaan en dan wordt je doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Dit kan je doen met alle dode links op je website.

Gelukkig biedt WordPress de oplossing doordat iemand deze plugin heeft ontwikkeld die al het werk voor jou doet! Als er een link uitkomt op een 404 pagina krijg je hier keurig een melding van en hij redirect de kapotte link naar een (relevante) werkende pagina. Als jij bijvoorbeeld een typefout hebt gemaakt bij het invoeren van de url zorgt de plugin dat de link automatisch naar de juiste pagina/post gaat, wat de bezoekers & Google erg waarderen!

Meer SEO tips

Mocht je vragen hebben over het gebruik van de WordPress plugin, laat dan een reactie achter onder dit artikel. Heb je een vraag over een fout inde plugin, dan kun je het beste contact opnemen met de auteur van de plugin. Je kunt ook een account aanmaken op WordPress.org en daar je vraag stellen op het hulpforum. Als je ervoor zorgt dat er geen dode URL’s meer op je website te vinden zijn, doe je het SEO technisch goed. Er zijn echter meer factoren die de SEO van je website bepalen. De volgende artikelen helpen je hierbij wellicht!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

Partners